- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Asterix Park, Miniatűr Franciaország, Cinéaqua – Párizs nevezetességei 6. rész

– Asterix Park (Parc Astérix)

A Párizs belvárosától északra, mintegy 35 km-re található Asterix Park (francia nyelven: Parc Astérix), 1989-ben nyitotta meg a kapuit, még a Disneyland Park [1] (Euro Disney) létrejötte előtt. Az élményparkban a híres képregény figurái elevenednek meg. Utunk során Asterix és Obelix hű mása mellett, egy hatalmas gall hadsereggel, de még Julius Caesar római hadvezér alakjával is találkozhatunk. Az élményparkban az attrakciók az alábbi 5 világra vannak felosztva: Gallia, Római Birodalom, Görögország [2], Vikingek, Utazás [3] az időben. Néhány népszerű Asterix Park látnivaló és attrakció a teljesség igénye nélkül:

A Disneyland Park (Euro Disney), 32 km-re található az Asterix Park bejáratától.

Párizsi Asterix Park hullámvasút [4]

Asterix Park


– Miniatűr Franciaország (France Miniature)

Miniatűr Franciaország (francia nyelven: France Miniature), avagy Franciaország nevezetességei kicsiben. Az 5 hektáron elterülő miniatűr park, Élancourt községben, Párizs [6] központjától mindössze 30,6 km-re található. A szabadtéri parkban Franciaország leghíresebb műemlékeinek és épületeinek kicsinyített másolata tekinthető meg. Az építmények között számos olyan is akad, mely az UNESCO világörökség részét képezi. A mintegy 160 kültéri 1/30-as arányú modell között megtalálhatjuk többek között az Eiffel-torony [5], a Versailles-i kastély [7], a Diadalív, a Stade de France stadion, a Fort Boyard erőd, a Pireneusok lábánál fekvő Lourdes mezőváros, és a Francia Riviéra ékkövének, Saint-Tropez kikötőjének hű reprodukcióját is. A France Miniature területén a látnivalók között egy modell vasút is közlekedik, ezáltal az érdeklődők úgy érezhetik magukat, mint ha egy terepasztal kellős közepébe csöppentek volna. A miniatűr parkban több attrakció (La Ronde des Zotos, Galipettes, Pile ou Face) is kialakításra került az oda látogatók szórakoztatására.

Párizsi Miniatűr Franciaország [8]

Miniatűr Franciaország

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair [10]

– Sea Life Val d’Europe

A párizsi Disneyland Park [1] közvetlen szomszédságában, a vidámparktól mindössze 5 perc sétára található a Sea Life Val d’Europe. A kiállítás keretén belül 50 akváriumban tekinthető meg a Karib-tenger és az Atlanti-óceán élővilága. A több mint 2 millió liter vizet tartalmazó tartályokban 350 tengeri fajt vehetünk szemügyre. Az ultra-modern kereskedelmi központban (Val d’Europe), a 2.500 m2-en kialakított akváriumokban, a különleges trópusi halak mellett 11 cápafajt is megtekinthetünk. Az akvárium központi részén egy víz alatti alagút is kialakításra került, ahonnan többek között a cápák és ráják, valamint az amazóniai esőerdők félelmetes piranjáinak etetését is megfigyelhetjük.

Párizsi Sea Life Val d'Europe [11]

Sea Life Val d’Europe


– Cinéaqua

Párizs [6] szívében, az Eiffel-torony [5] közelében található Cinéaqua 43 akváriumában közel 10.000 halat, köztük 25 cápát (szürke cápa, zebra cápa) vehetünk szemügyre. Az Atlanti-óceán, a Földközi-tenger, a Karib-tenger, és a Szajna folyójának élővilágát bemutató 3.500 m2 területű létesítményhez, amely a föld felszíne alatt található, két mozit (Aquastudio) is kialakítottak, melyekben HD felbontású kivetítőkön, mintegy 500 órányi videó tekinthető meg. A gyermekek számára talán a legérdekesebb a Touch medence (Touch pool) lehet, ahol a halakkal közvetlen is érintkezhetnek. A nyitott medence lehetőséget ad a halak etetésére és megérintésére is. A 33 méter hosszú és közel 10 méter magas Cápa alagút (Shark tunnel) az akvárium leglátványosabb része. Innen szinte érintésnyi közelségben lehetünk az akvárium 5 cápafajával szemben. A Cinéaqua külön érdekessége az akváriumok között kialakított japán Ozu étterem, melynek bejárata a legnagyobb 600.000 literes tartállal szemben található.

Cinéaqua Párizs [12]

Cinéaqua

– Fragonard Parfüm Múzeum (Musée de la Parfumerie Fragonard)

A Fragonard cég által tulajdonolt és üzemeltetett Fragonard Parfümgyár (Grasse város a francia Riviérán), 1926-ban kezdte meg a parfümök gyártását hagyományos módszerekkel. A gyárban idegenvezetők által megismerhetjük a kitermelési és lepárlási technikákat a hozzájuk tartozó kémcsövekkel, a palackozást, és a felhasználásra kerülő növényeket is. A parfüm készítését a kezdetektől fogva végigkísérhetjük, hogy a tömény növény hogyan jut el és alakul át, míg a parfüm palackjába nem kerül. A párizsi Opera [9] (Opera Garnier) épületétől mindössze pár perc sétára található Fragonard Parfüm Múzeum, 1983-ban nyitotta meg a kapuit egy kastélyban. A múzeumban az antik tárgyak (csillárok, kandallók) megtekintésén kívül, a múzeumhoz tartozó üzletben, a Fragonard gyár termékeit (parfüm, szappanok, illatosítók) meg is vásárolhatjuk.

Fragonard Parfümgyár és Múzeum [13]

Fragonard Parfümgyár és Múzeum (Grasse)

– Luxor Obeliszk (Obélisque de Louxor)

A párizsi Concorde tér (Place de la Concorde) közepén látható 23 méter magas Luxor Obeliszk (francia nyelven: Obélisque de Louxor, angol nyelven: Luxor Obelisk), az egyiptomi Luxor templom (Luxor Temple) bejárata előtt felállított emlékoszlop hű másolata. Az obeliszket Muhammad Ali pasa ajándékozta Franciaországnak, amit 1836. október 25-én állítottak fel a Concorde tér közepén. A két szökőkúttal körbevett emlékoszlop vörös gránitból készült, súlya 250 tonna, mind a négy oldalát pedig, az ősi egyiptomiak hivatalos írásrendszere (egyiptomi hieroglifák) díszíti. A Concorde térről nyíló Champs-Élysées [9] sugárúton végighaladva a Charles de Gaulle téren felállított Diadalív [5] (Arc de Triomphe) emlékművet is könnyedén elérhetjük.

Obeliszk: négyoldalú, felfelé keskenyedő, piramis alakú csúcsban végződő magas emlékoszlop.

Párizsi Luxor Obeliszk [14]

Luxor Obeliszk

A párizsi látnivalók és nevezetességek a Párizs kártya [15] (Paris Pass) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek.

Fel az oldal tetejére [16]

[17] [18]
Asterix Park, Miniatűr Franciaország, Cinéaqua – Párizs nevezetességei 6. rész
Értékelés