- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Big Ben, Londoni Tower, Buckingham Palota – London nevezetességei 1. rész

A városról:

London az Egyesült Királyság (United Kingdom) és azon belül Anglia fővárosa. A leglátogatottabb európai nagyvárosok egyike, évente több millió turista uticélja, és a 2012-ben megrendezésre kerülő nyári olimpiai játékok [1] helyszíne. London lakossága, az agglomeráció népessége nélkül, megközelíti a 8 millió főt. Népességére az etnikai sokszínűség a jellemző. Rengeteg kultúra, vallás és nemzet képviselteti magát. London a belvárosból (City) és 32 kerületből (Borough) áll. A legjelentősebb központ Westminster, itt található a West End, amely London legfontosabb szórakoztatóipari és bevásárlónegyede is egyben. London a nemzetközi gazdaság és kereskedelem egyik legnagyobb központja, legjelentősebb iparága a pénzügyi szektor. A londoni értéktőzsde (London Stock Exchange vagy LSE) mára a világ legnagyobb részvénytőzsdéinek egyike.

London belvárosának (City) és 32 kerületének (Borough) térképe [2]

London kerületei – London Boroughs


London nevezetességei és látványosságai:

– Brit Múzeum (British Museum)

A londoni British Museum egyike a világ legnagyobb, az emberi kultúrával és történelemmel foglalkozó múzeumainak. Gyűjteménye több mint 13 millió tárgyból áll, amelyek között megtalálhatóak a világ leghíresebb archeológiai leletei is, mint például az i.e. 1460-ból származó legrégibb üveg Egyiptomból, valamint a világ legnagyobb ékírásos gyűjteménye. A Múzeum keretein belül működik a Brit Könyvtár (British Library) is, amely a világ legnagyobb könyvtára tétel számát tekintve. A könyvtár a világ legnagyobb kutatási könyvtára is egyben, ahol több mint 150 millió tétel található különböző nyelveken és formátumokban. A könyvtárban található könyvek száma meghaladja a 14 milliót.

Londoni Brit Múzeum és Könyvtár [3]

Brit Múzeum – British Museum

Legkedvezőbb repülőjegy árak Londonba [5] – Malév, British Airways, Air France

– Nemzeti Képtár (National Gallery)

A híres Trafalgar tér [6] északi oldalán található Nemzeti Képtár gyűjteménye több mint 2300 darabból áll, amelyek között olyan mesterek festményei is megtalálhatók, mint Tiziano, Rubens, Rembrandt, Claude Monet és Vincent van Gogh. Azokat az alkotásokat, amelyek már nem férnek el a falakon, pincében raktározzák, ahol két nagy teremben függnek a képek, amelyeket lapozva lehet megtekinteni. Mára már egyre több neves műgyűjtő adományozza képeit a Nemzeti Képtárnak, és a parlament is sokat költ a képek beszerzésére, sokszor a leghíresebb műkereskedők vásárolják meg a festményeket a piacról.

Londoni Nemzeti Képtár - National Gallery [7]

Nemzeti Képtár – National Gallery


– Buckingham Palota (Buckingham Palace)

A palota London belvárosában, Westminsterben található. 1803 óta az angol királyi család otthona ás a királynő hivatalos munkahelye is egyben. A palota előtti őrségváltás ceremóniáját mindig óriási figyelem kíséri. A Buckingham Palota évente több mint 50 ezer látogatót fogad, különböző rendezvények, díszvacsorák alkalmából. A királynő galériája is a palotában található, amelyben régi királyi bútorok, szőnyegek, és híres festmények is megtalálhatók. Közvetlen a palota előtt a Queen’s Garden közepén áll Viktória Királynő emlékműve (Queen Victoria Memorial).

Londoni Buckingham Palota - Buckingham Palace [9]

Buckingham Palota – Buckingham Palace


– Westminster Palota (Westminster Palace)

A Westminster Palota az Egyesült Királyság parlamentjének ad helyet. A palota a Temze északi partján található, a Westminster Apátság [10] közelében. Az épület 266 méter széles és mintegy 3,24 hektáron terül el. A palota 1987 óta az UNESCO világörökségének részét képezi.

Londoni Westminster Palota és Parlament - Westminster Palace [11]

Westminster Palota – Westminster Palace


– Nagy Béni (Big Ben)

A Big Ben a westminsteri palota toronyórájának a harangja. Az Óratorony (Clock Tower) a parlament észak-keleti oldalán található. A jellegzetes alakú toronyóra ütéseit a mai napig a BBC rádió is közvetíti.

London Big Ben [13]

Nagy Béni – Big Ben


– Londoni Tower (Tower of London)

A londoni Tower több erődből álló épületegyüttes, amely a Temze partján áll. Az erődítmény az idők során volt királyi palota, fegyverraktár, börtön, levéltár és csillagvizsgáló is. A londoni Tower a világörökség részét képezi, mára az egyik legnagyobb látványosság, amelyet évente több millió turista keres fel. Itt őrzik 1303 óta a brit koronaékszereket, közülük a legértékesebbet Viktória királynő koronáját is, valamint a királyi fegyvergyűjteményt, és a római erőd falmaradványait. A Tower 21 tornya közül a leghíresebb a Fehér torony (White Tower), amelyet még Hódító Vilmos építetett. A Tower őrei, ahogy a helyiek nevezik a Beefeater-ek (marhahúsevők) idegenvezetők is egyben. Az őrök minden este végrehajtják a „kulcsok szertartását” és bezárják a tornyot éjszakára.

Londoni Tower - The Tower of London [14]

Londoni Tower – Tower of London

Olcsó szállások Londonban [16] – Magyar kezelőfelület, Biztonságos fizetés

Képgaléria

HDR Képgaléria

Fel az oldal tetejére [17]

[18] [19]
Big Ben, Londoni Tower, Buckingham Palota – London nevezetességei 1. rész
Értékelés