- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Budapesti gyógyfürdők – Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürdő

A gyógyturizmus részeként fontos szerepet töltenek be a budapesti gyógyfürdők. Budapest, amely 1930 óta már a „Fürdőváros” címmel is büszkélkedhet, hőforrások tekintetében rendkívül szerencsés helyzetben van, mivel a különleges összetételű gyógyvizét 11 gyógyfürdő is hasznosítani tudja. Napjainkban a természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek. Az egyes gyógyfürdőkben (Széchenyi gyógyfürdő, Rudas gyógyfürdő, Lukács gyógyfürdő) alkalmazott ivókúrák, amelyek a kalcium és magnézium mellett jelentős mennyiségű fluoridot is tartalmaznak, kiválóan alkalmasak a gyomorsavtúltengés és gyomorhurut általi panaszok csökkentésére. A budapesti gyógyfürdők gyógyvizeinek használata többek között a légzőszervi panaszok, a gyulladásos, a reumás, és egyéb mozgásszervi megbetegedések kezelésére is alkalmasak. A gyógyfürdőkezeléseket reumatológus, ortopéd, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos rendelheti el. A legújabb jogi szabályozás alapján az alábbi kilenc féle fürdőkezelés vehető igénybe orvosi javaslatra, rehabilitációs céllal a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. gyógyfürdőiben:

Budapesti műemlék jellegű gyógyfürdők: Széchenyi, Gellért, Szent Lukács

Budapesti török fürdők: Király, Rudas

– Széchenyi gyógyfürdő

A Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexumaként számon tartott Széchenyi gyógyfürdő, vagy becenevén a Szecska, 1913. június 16-án nyitotta meg a kapuit. A Czigler Győző tervei alapján épült gyógyfürdő, amely a Városliget [1] kiemelkedő létesítménye, a Fővárosi Állatkert [2] közvetlen közelében található. A fürdőkomplexum jelenleg 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik, a fürdőben pedig, a különböző gyógykezelések mellett, még egy nappali kórház is működik. A Széchenyi gyógyfürdő ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. A Széchenyi gyógyfürdő vízellátását az 1938-ban átadott II. számú Szent István-kút biztosítja.

Budapest Széchenyi gyógyfürdő [3]

Széchenyi gyógyfürdő


– Gellért gyógyfürdő

A szecessziós stílusban 1912 és 1918 között épült Gellért gyógyfürdő, Budapest egyik legszebb és leghíresebb fürdőkomplexuma. A termálmedencék vízhőfoka 36-38 °C, a hullámfürdő és pezsgőfürdő medence vízhőmérséklete egyaránt 26 °C. A Gellért gyógyfürdő vize nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos gyógyvíz, melynek fluorid tartalma is jelentős. A gyógyvíz kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik idült ízületi gyulladásokkal, gerinc megbetegedésekkel, keringési zavarokkal, érszűkülettel, légzőszervi megbetegedéses panaszokkal küzdenek. A Duna-parton, a Gellért-hegy [4] lábánál, a Szabadság híd budai hídfőjénél található gyógyfürdőhöz egy patinás 221 szobával és 13 lakosztállyal rendelkező négycsillagos szálloda [5] is csatlakozik, a Danubius Hotel Gellért.

Budapest Gellért gyógyfürdő [6]

Gellért gyógyfürdő

Olcsó belföldi szállások - Szálloda, Panzió, Szoba, Apartman [7]

– Szent Lukács gyógyfürdő

A Duna-part közelében, Budapest II. kerületében, a Margit híd budai hídfőjének közelében található Szent Lukács gyógyfürdő, vagy közismertebb nevén a Lukács, Budapest egyik legrégebbi műemlék jellegű gyógyfürdője. A gyógyfürdő három melegvizes medencével rendelkezik (32, 36 és 40 °C fokos gyógyvízzel) és egy kisebb szaunával, ahol a 24 °C fokos gőzfürdő is megtalálható. A Szent Lukács gyógyfürdő vizét a közeli Molnár János-barlang táplálja. A gyógyvíz nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluorid tartalma is jelentős. A gyógyvíz ivókúraként gyomor- és bélrendszeri panaszokra, vese és epe megbetegedésére, gyomorsavtúltengésre kimondottan ajánlott. A termálfürdő vize ízületi betegségek, idült ízületi gyulladások, gerincdeformáció, sérülés utáni felépülés kezelésére is kiválóan alkalmas. A Szent Lukács gyógyfürdő egyes részein különböző szolgáltatások (infraszauna, finn szauna, svéd masszázs, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, wellness részleg) szakorvosi beutalóval ill. térítés ellenében is igénybe vehetők.

Budapest Szent Lukács gyógyfürdő [8]

Szent Lukács gyógyfürdő


További budapesti gyógyfürdők:
Gyógyvizes strandfürdők:

Fel az oldal tetejére [9]

[10] [11]
Budapesti gyógyfürdők – Széchenyi, Gellért, Szent Lukács gyógyfürdő
Értékelés