- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Champs-Élysées, Montparnasse, Párizsi Opera, Orsay Múzeum – Párizs nevezetességei 3. rész

– Champs-Élysées

A Champs-Élysées (Avenue des Champs-Élysées), a francia főváros, Párizs legszélesebb és legelőkelőbb sugárútja. Az 1910 méter hosszú és 70 méter széles sugárutón, amely egészen a Charles de Gaulle térig, a Diadalív [1] (Arc de Triomphe) emlékműig húzódik, szinte a világ összes híresebb márkája megtalálható, a luxus személyautókon át, egészen a legnagyobb divatházak ruházatáig. A sugárúton a rengeteg üzlet mellett, bank (HSBC), luxus szálloda [2] (Marriott Paris), 1. osztályú étterem és bisztró, kávéház, mozi, és szórakoztató komplexum (Lido Cabaret) is megtalálható. A Champs-Élysées jelenleg, a New York városában található Fifth Avenue [3] után, a világ 2. legdrágább sugárútja. Egy 100 m2-es ingatlan éves bérleti díja, eléri a 1,5 millió amerikai dollárt. A sugárút számos híres eseménynek ad otthont. Itt van a világ legismertebb kerékpáros körversenyének (Tour de France) a befutója, és itt rendezik meg július 14-én, Franciaország nemzeti ünnepén (Bastille börtönének bevételének napja), Európa legnagyobb katonai parádéját is. A Champs-Élysées sugárútján minden évben százezrek ünneplik az újév kezdetét, és a nagyobb sportesemények (franciaországi 1998-as labdarugó világbajnokság aranyérem) megünneplését is itt szokták megtartani.


Híres üzletek a Champs-Élysées sugárúton:
Párizsi Champs-Élysées [4]

Champs-Élysées sugárút

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair [6]

– Montparnasse irodaház (Tour Montparnasse)

A Montparnasse negyedben található 59 emeletes és 210 méter magas Montparnasse irodaház, Franciaország egyik legmagasabb felhőkarcolója. Az irodaházban működik Európa leggyorsabb liftje, amely mindössze 38 másodperc alatt viszi fel az utasokat a 196 méter magasságban található legfelső emeletre. Az 59. emeleten irodák találhatóak, innen lépcsők vezetnek fel a szabadtéri obszervatóriumba, amely a nagyközönség számára is nyitva áll. A teljesen körbejárható, 360°-os kilátóból, kellemes időjárás közepette, akár 40 km-re is ellátni, még a közeli Orly repülőtérről felszálló repülőgépeket is szemügyre vehetjük. A kilátóban elhelyezett távcsőkön keresztül megtekinthetjük a híresebb párizsi nevezetességeket (Eiffel-torony [1], Opera negyed, Orsay és Louvre Múzeum [1], Panthéon [7], Diadalív [1], Champs-Élysées, Montmartre) is. Az 56. emeleten az étterem (Espace 56) és kávézó (360 Café), valamint ajándékbolt mellett, egy színház is megtalálható, ahol 20 perces látványos filmet vetítenek Párizs [8] nevezetességeiről és látványosságairól.

Párizsi Montparnasse irodaház - Tour Montparnasse [9]

Montparnasse irodaház

Olcsó szállások Párizs [11] városában – Szálloda, Motel, Hostel, Apartman

– Párizsi Opera (Palais Garnier)

A világhírű Párizsi Opera (Palais Garnier), amelyet 1874-ben Charles Garnier neobarokk építész tervezett, 11000 m2 alapterületű, és 2200 nézőt tud egyszerre befogadni. Az Operaház oszlopai között, híres zeneszerzők (Mozart, Beethoven, Rossini, Spontini) bronzból készült mellszobrai láthatóak. A mennyezetet egy több mint 6 tonnás csillár, és egy Marc Chagall által készített freskó is díszíti. 1896-ban a hatalmas tömegű csillár ellensúlyának lehullása tragédiához vezetett. Ez az esemény, a föld alatti tó és pincék, valamint a misztikus jelenségek vezérelték, Gaston Leroux francia újságírót, hogy 1910-ben megírja Az Operaház fantomja (The Phantom of the Opera) című gótikus regényét, amely mára a New York [12]-i Broadway [13] leghosszabban futó darabjává vált. A Párizsi Opera leghíresebb része a különböző márványokból készült dupla lépcsőház (Grand Lépcsőház). Az Operaház épületében egy könyvtár-múzeumot is kialakítottak, amely időszakos kiállításoknak ad otthont. A Palais Garnier operán kívül, Párizsban még 4 másik Operaház is megtalálható.

Párizsi Opera - Palais Garnier [14]

Párizsi Opera

Olcsó fapados repülőjegy Párizs [6] városába – Wizz Air, easyJet, Ryanair

– Orsay Múzeum (Musée d’Orsay)

Franciaország 3. leglátogatottabb múzeuma, az Orsay Múzeum, 1986-ban nyitotta meg kapuit, a Louvre közelében, közvetlen a Szajna partján, egy régi használaton kívüli, 57 400 m2 területű vasútállomás helyén. Az Orsay Múzeum gyűjteménye az 1848 és 1914 közötti időszakot öleli fel. Ott kezdődik, ahol a Louvre Múzeum [1] kollekciója abbamaradt, és odáig tart, ahol a Pompidou központ [7] gyűjteménye kezdődik. A remekműveket időrendi sorrendben helyezték el, a múzeum három emeletén. A legfelső emeleten találjuk az impresszionista gyűjteményt, olyan ismertebb remekművekkel, mint pl.: Claude Monet: Pipacsok, Édouard Manet: A fuvolás fiú, vagy Vincent Van Gogh: Önarckép című festménye. A középső szinten tekinthetjük meg az Art Nouveau (új művészet) műtárgyakat, bútorokat, ékszereket és üvegalkotásokat. A földszinten pedig, szobrok (Jean-Baptiste Carpeaux, Auguste Rodin, Paul Gauguin) és egyéb festmények találhatóak.

Párizsi Orsay Múzeum - Musée d’Orsay [16]

Orsay Múzeum

Fel az oldal tetejére [18]

[19] [20]
Champs-Élysées, Montparnasse, Párizsi Opera, Orsay Múzeum – Párizs nevezetességei 3. rész
Értékelés