- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Eiffel-torony, Notre-Dame, Louvre Múzeum, Diadalív – Párizs nevezetességei 1. rész

Párizs városáról:

Párizs, amelyet a divat fellegvárának is tekintenek, Franciaország fővárosa. Párizs az ország északi részében, a Szajna partján terül el. Mára a város a világ és Európa egyik vezető gazdaságává nőtte ki magát. Franciaország bruttó hazai termékének (GDP) egynegyedét adja. A több mint 2 millió lakosú Párizsban, a rengeteg nevezetesség és látványosság, valamint kulturális esemény mellett, számos szórakozási, vásárlási lehetőségünk nyílik. Párizs jelenleg London mellett a turisták által legkedveltebb célállomások egyike. A Párizst felkereső turisták 90%-a tervezi, hogy a közeljövőben ismét felkeresi a mindig nyüzsgő és folyamatosan változó fővárost.


Párizs nevezetességei és látványosságai:

Aki több múzeum (museums) és műemlék (monuments) meglátogatását tervezi, annak érdemes megfontolnia a múzeumbérlet (Paris Museum Pass [1]) megvásárlását, amely sorban állás nélküli ingyenes belépést biztosít, több mint 60 múzeumba és műemlékhez. A Paris Museum Pass múzeumbérlet az online igénylés mellett, a Charles de Gaulle és Orly repülőtereken, és Párizs több múzeumánál és nevezetességénél is megvásárolható.

Paris Museum Pass árai:
Olcsó szállások Párizs [2] városában – Szálloda, Motel, Hostel, Apartman

– Eiffel-torony (franciául: Tour Eiffel, angolul: Eiffel Tower)

A világörökség részét képező párizsi Eiffel-torony (Tour Eiffel), az 1889-es világkiállításra készült. Nevét Gustave Eiffel építészmérnökről kapta. A 12 ezer elemből álló, és több mint 10 ezer tonna tömegű torony, 300 méter magas, amelyen még egy 22 méteres tévé-antenna található. A franciák és a turisták is elégé megosztottak az Eiffel-torony látványáról illetően. Vannak olyanok, akik egyenesen csúfságnak titulálják a tornyot, de akadnak olyanok is, akik zseniális remekműnek tartják. Az viszont biztos, hogy a torony a világ egyik leghíresebb, és Párizs leglátogatottabb nevezetessége. Az Eiffel-torony belépőjegy árai az szerint alakulnak, hogy lépcsőn vagy liften keresztül szeretnénk-e közlekedni a toronyban. Lépcsőn keresztül a 2. emeletig juthatunk el, ahonnan már csak a liftet használva tudjuk elérni a torony legtetejét, ahonnan csodálatos kilátás nyílik egész Párizsra.

Párizsi Eiffel-torony [3]

Eiffel-torony – Tour Eiffel

Olcsó fapados repülőjegy Párizs [5] városába – Wizz Air, easyJet, Ryanair

– Notre-Dame

A Notre-Dame székesegyház, Párizs [6] legismertebb gótikus stílusú temploma. A székesegyház egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. A párizsi Notre-Dame székesegyházban található nagyorgonát (7800 sípos), a világ egyik legjobb hangszerei között tartják számon. A Notre-Dame székesegyházat, több nagysikerű mozifilmben és rajzfilmben (A Notre Dame-i toronyőr) is megcsodálhattuk már.

Párizsi Notre-Dame [7]

Notre-Dame


– Louvre Múzeum (franciául: Musée du Louvre, angolul: Louvre Museum)

A Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a Louvre Múzeum, Párizs legnagyobb, és a világ leglátogatottabb (évi 8,5 millió látogató) és egyben legismertebb múzeuma. A régen királyi kastélyként működő múzeumban, az Európából (görög, római) származó gyűjtemények mellett, az egyiptomi és a keleti emlékek is egyaránt megtalálhatóak. A 65 ezer m2 területű Louvre Múzeumban, közel 380 ezer tárgyat őriznek, amiből 35 ezer műtárgy (6000 festmény), köztük régészeti leleteket, rajzokat, szobrokat. A múzeumban olyan híres művészek (Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano, Rubens, Rembrandt) alkotásait is megcsodálhatjuk, mint a Mona Lisa, vagy a Milói Vénusz. A Louvre közepén, egy 21 méter magas és 31 méter széles, acélból és mintegy 7000 üvegtáblából készült építmény áll, amely az egyiptomi piramisokat idézi. A Louvre Múzeum világát, néhány évvel ezelőtt, Dan Brown regényíró sikerkönyve alapján, A da Vinci-kód (Tom Hanks, Jean Reno) című filmben is feldolgozták.

Párizs Louvre Múzeum [9]

Louvre Múzeum – Musée du Louvre


– Diadalív (franciául: Arc de Triomphe)

A 100 ezer tonna súlyú, 50 méter magas, és 47 méter széles, híres párizsi emlékmű, a Diadalív, a Champs-Élysées [11] sugárút legvégén, a Charles de Gaulle téren található. Az emlékmű, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye, Franciaország egyik leghíresebb nevezetessége. A Diadalív a napóleoni háborúkban elesett katonáknak állít emléket. 1920-ban az emlékmű alatt helyezték el az Ismeretlen katona sírját, akinek tiszteletére, minden este mécsest gyújtanak. A Diadalív tetejére lifttel vagy a pillérekben elhelyezett csigalépcsőkön keresztül juthatunk fel, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Párizs [6] városára. A tető és ív közti részben, galériát hoztak létre, ahol a fénykép- és metszetgyűjteményt tekinthetjük meg. A Diadalív környéke nagyon sok ünnepnek ad otthont, a franciák körében az emlékmű a nemzeti érzés szimbólumát jelenti.

Párizsi Diadalív [12]

Diadalív – Arc de Triomphe

Fel az oldal tetejére [14]

[15] [16]
Eiffel-torony, Notre-Dame, Louvre Múzeum, Diadalív – Párizs nevezetességei 1. rész
Értékelés