- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Ibiza – Spanyolország egyik legkedveltebb szigete

– Ibiza

Ibiza (katalán nyelven: Eivissa), amely a Baleár-szigetek részét képezi, Mallorca mellett, Spanyolország egyik legkedveltebb szigete, főleg a fiatalabb turisták körében. A Földközi-tengeren fekvő 571,6 km2 területű Ibiza, 140 km-re délkeletre található Mallorca szigetétől, 79 km-re Valenciától, és közel 300 km-re Barcelona [1] városától. A népszerű nyaralóhely fővárosa Eivissa (Ibiza Town), legmagasabb pontja a Sa Talaiassa (475 m), és egyetlen folyója a Santa Eulária, amely évek óta száraz. A sziget lakosságának, amely a 2010-es népszámlálás alapján 132.637 fő volt, 55%-a helyi lakos, 35%-a spanyolországi bevándorló, és a maradék 10% pedig, külföldi illetve kettős állampolgár. A sziget legnagyobb városa Ibiza Town (katalán nyelven: Vila d’Eivissa, vagy csak Vila), valamint Santa Eulalia (katalán nyelven: Santa Eulária des Riu) és San Antonio (katalán nyelven: Sant Antoni de Portmany). A sziget óvárosa (Ibiza Old Town, katalán nyelven: Eivissa Dalt Vila), 1999 óta az UNESCO Világörökségének részét képezi. Ibiza szigetén a hivatalos nyelv a spanyol, de a katalán nyelvet, ami ezen a részen anyanyelvnek számít, is egyaránt beszélik. Az évek óta nagyarányba ide utazó, főként az Anglia és Németország területéről érkező turisták hatására a helyiek az angol és német nyelvet is kiválóan megértik. Ibiza a szórakoztató iparban is nagy számban elevenedik meg. 2011-ben Jennifer Lopez az On the Floor számának videóklipjének egyik jelenetét, és a 2004-es Nesze neked Pete Tong! (It’s All Gone Pete Tong) című filmet is, itt a szigeten forgatták.

Spanyolország, Ibiza térkép - Ibiza map [2]

Ibiza térkép


Ibiza időjárása:

Az éves átlaghőmérséklet 21,9° C körül alakul. A legmelegebb hónap az augusztus, ilyenkor az átlag hőmérséklet 25,9° C, és csak nagyon ritkán megy a hőmérő higanyszála 30° C fölé. A legcsapadékosabb hónap az október (átlagosan 69 mm), de egész évben is kevesebb, mint 450 mm csapadék hullik. A szigeten a napsütéses órák száma több mint 2700. A tenger vízének hőmérséklete július, augusztus és szeptember hónapokban a legmagasabb (26° C), de még októberben is 24° C.

Top 10 Ibiza strand:
Vízi sportok, Búvárkodás:

A szigetre utazó, a vízi sportokat (kajak, szörf, vitorlás) kedvelő turisták is könnyen megtalálhatják itt a számításukat, de a búvárkodás szerelmeseinek sem kell csalódniuk, a kellemes hőmérsékletű vízben, rengeteg merülőhely áll rendelkezésükre, hogy megismerhessék a korallzátonyok és a tenger élővilágát.

Olcsó repülőjegyek New York, London, Párizs, és más nagyvárosokba! [3]
Ibiza híresebb szórakozóhelyei:

Ibiza éjszakai élete (nightlife in Ibiza) és klubjai (clubs) világhírűek, a két legnagyobb szórakozóhely (Pacha, El Divino) a Talamanca strand környékén található. Ibizán minden elektronikai zenét (house, trance, techno) kedvelő megtalálja a stílusához legjobban illő klubot. Az igazi rajongó (Clubbers), délben ébredezik, délután strandol, este alszik, és csak késő éjjel veti bele magát az éjszakai életbe, majd a diszkóból nézi végig a napfelkeltét. A szórakozóhelyek többsége májustól egészen október első hetéig tart nyitva. Néhány világhírű ibizai szórakozóhely a teljesség igénye nélkül, ahol a legismertebb lemezlovasok (DJ’s) játszanak:

2005 óta minden évben megrendezik az Ibizia Rocks nyári fesztivált, amelynek keretén belül az Ibiza Rocks Hotel udvarán, 17 héten keresztül szerdánként élő zenét játszanak.

Akik nem szeretik a nyüzsgő éjszakai életet, és inkább a nyugodtabb pihenésre vágynak, azoknak érdemesebb talán az Ibizától délre, mintegy 3 km-re fekvő Formentera szigetét is felkeresniük.

Pacha:

A világhírű Pacha a sziget egyik legnépszerűbb szórakozóhelye, amely Madrid [4] mellett már New York városában is rendelkezik egy klubbal. A Pacha egész évben nyitva van. A klubban, amely 1973-ban nyitotta meg a kapuit, olyan híres lemezlovasok játszanak, mint Roger Sanchez, Erick Morillo, David Guetta és Pete Tong. A Pacha körül apartmanok, bárok, luxus étterem, egy kaszinó, néhány hotel, és a Pacha saját szállása (El Hotel) is megtalálható. A 3.500 fő befogadására alkalmas Pacha, a fővárosban (Ibiza Town) az ibizai kikötőtől mindössze 10-15 perces sétára található. A klub több videoklipben és a 2004-es It’s All Gone Pete Tong (Nesze neked Pete Tong!) filmben is szerepelt már. A belépőjegy árak a szezonban 50-60 euró környékén alakulnak.

Space:

A Space klub a repülőtérhez közel, a Playa d’en Bossa strandon található. A szezon nem hivatalos nyitó és záró partyját is itt szokták megtartani. A Space kapta a világon a legtöbb díjat (pl.: Music Awards), és egyszer a DJ Magazine által, a világ legjobb szórakozóhelyének (Best club in the world) is megválasztották. A Space 16 héten keresztül az egész nyári szezonban nyitva tart. A klubban, 5 helységben olyan lemezlovasok játszanak, mint Carl Cox, Danny Tenaglia, Moby, Tocadisco, vagy éppen Tom Novy. A szórakozóhelyen egy naplemente terasz, és egy VIP részleg is kialakításra került. A belépőjegy árak 20-60 euró között alakulnak, attól függően, hogy a klubban melyik lemezlovas játszik, vagy éppen milyen rendezvényt (Space Special, Space Closing Fiesta) tartanak.


Ibiza és környéke nevezetességei:
100.000 olcsó szállás világszerte - Szálloda, Szoba, Apartman [5]
Vásárlás Ibiza szigetén:

A szigeten csodálatosan szép üzletek és piacok várják a turistákat. Vásárolhatunk antik és kézműves termékeket, ruhákat, ékszereket, dísz és ajándéktárgyakat is. A piacok megőrizték kulturális jelegüket, környékük tele van étteremmel, cukrászdával és bárokkal, ahol a helyi ízletes sütemény elfogyasztása mellett ihatunk a frissen elkészített gyümölcslevekből is. Néhány piac Ibiza szigetén a teljesség igénye nélkül:

Ibizai repülőtér:

Az ibizai repülőtér (Ibiza Airport, IATA: IBZ, ICAO: LEIB), a sziget fővárosától délnyugatra mintegy 7 km-re található. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér [6] 1-es számú termináljáról a Wizz Air fapados légitársaság [7] csak Mallorca (Palma de Mallorca) szigetére indít járatokat, de onnan tovább repülve, már könnyen elérhetjük Ibiza szigetét.

Kompok:

A közeli szigetekre (Palma de Mallorca, Formentera) és városokba (Valencia, Barcelona [8]) a komptársaságok (Baleária, Transmediterranea) menetrend szerinti kompjaival (ferries) juthatunk el.

Általános információk:

Fel az oldal tetejére [9]

[10] [11]
Ibiza – Spanyolország egyik legkedveltebb szigete
Értékelés