- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Krk sziget – Vela Plaza strand, Krk sziget nevezetességei, Baška

– Krk sziget

A Krk sziget, a klímaváltozás hatására, Horvátország második legnagyobb területű szigete, a Cres sziget után, a közel 405 km2-vel. A sziget az Adriai-tenger északi részén, Rijekához (Fiume) közel, a Kvarner-öbölben helyezkedik el, a szárazföldtől a Vinodoli-csatorna és a Velebiti-csatorna választja el. A sziget hossza 38 km, legnagyobb szélessége 13 km, tengerpartjának hossza majdnem 200 km, legmagasabb pontja pedig, az Obsova (569 m). A szigetet sok kikötőnek is alkalmas öböl teszi változatossá. Nyugati része lankás, míg keleti tájait meredek, hegyes sziklák, és lombos erdők jellemzik leginkább. Krk szigetén 68 település található, a lakosok száma eléri a 17 ezer főt, amellyel Horvátország legnépesebb szigetének számít a Krk. A szigetet a szárazfölddel a világ egyik leghosszabb (Titov, 1430 méter) betonhídja köti össze, Kraljevica települése mellett. Krk szigete már repülőgéppel is megközelíthető, hiszen az északi részen található Omišalj mellett nemzetközi repülőtérrel (Rijeka-Riviera Kvarner Airport, RJK) is rendelkezik. Krk a magyar turisták egyik legkedveltebb üdülőhelye, köszönhetően kellemes éghajlatának, szépségének, hagyományainak, tiszta és rendezett strandjainak, és nem utolsó sorban közelségének. A sziget legnagyobb bevétele a turizmusból származik, a lakosság nagy része szőlő és gyümölcstermesztéssel, illetve földműveléssel foglalkozik.

Horvátország, Krk sziget térkép [1]

Krk sziget térkép

Krk sziget népszerű tengerparti települései a következőek: Omišalj, Vrbnik, Njivice, Malinska, Šilo, Baška, Punat, Porat, Glavotok, Pineziči, Kornič, és a sziget déli részén található Krk város.


A Krk sziget elérése gépjárművel Budapestről:

Krk szigetére, amely a Magyarországhoz legközelebb eső tengeri sziget, gépjárművel szinte végig autópályákon keresztül el lehet jutni, átkelve a világ egyik leghosszabb betonhídján a Titov hídon, amelynek használatáért 30 kunát kell fizetni. A díjat csak a szigetre való bejutáshoz kell fizetni, visszafelé már nem. Krk sziget úthálózata fejlettnek mondható. A főutak és mellékutak gondozottak, és jól, egyértelműen ki vannak táblázva.

Krk szigetét (Valbiska) komppal (ferry) Rab [3] szigetéről (Lopar) is el lehet érni.

Kompdíjak, 2011 (Rab, Lopar – Krk, Valbiska):

Az alább feltüntetett árak, amelyek tájékoztató jellegűek, a szezon (június 1. – szeptember 30.) időszakára érvényesek. Ezen időszakon kívül mintegy 15%-al mérséklődnek a kompdíjak.


Krk sziget nevezetességei:

Olcsó Krk szigeti szállás [4]Apartman [5], szoba, szálloda [6], üdülőház

Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház [4]
Krk sziget híresebb strandjai:

– Baška

Baška, amely Krk városától mindössze 19 km-re található, a sziget legszebb települése. A városnak 30 homokos és kavicsos strandja van, amelyek 2 km hosszan terülnek el. A leghíresebb strand a kék zászlót is elhódító kavicsos-homokos Vela Plaza. Baška közelében található a Jurandvor és a Szent Luca templom, és a horvát történelem egyik legfontosabb emléke, a Baskai kőtábla lelőhelye.

– Malinska

Malinska a bulizást kedvelők központja, itt található a sziget legnagyobb szórakozóhelye, a kétszintes Crossroad diszkó. A település ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő malinskai táncfesztiválnak.

– Vrbnik

A kb. 1000 lakosú mediterrán falu a Vrbnik, egy 48 méter magas sziklán fekszik. Innen származik a híres, Horvátország szerte ismert, és számos díjat nyert Vrbnička Žlahtina bor. Vrbnik a búvárok egyik legnépszerűbb merülő helye, csodálatos tengeri élőlények rejtőznek itt a mélyben.

Horvátországi olcsó szállás - Rab sziget, Krk, Zadar, Rijeka, Dubrovnik, Split [4]

– Punat

Punat a sziget délnyugati részén található (35 km-re a hídtól). A halászfalu jelenleg az Adria legnagyobb hajózási központjának számít. A településen elképesztő szépségű strandokkal találkozhatunk, és számos sportolási lehetőség (tenisz, golf) is a rendelkezésünkre áll. Az öbölből néhány perces hajóúttal elérhetjük a Košljun szigetet is, amely mindössze 200 méterre található Punattól. A szigeten egy Ferences-kolostort tekinthetünk meg a benne lévő múzeummal együtt.

– Krk

Krk a sziget nyugati partja mentén húzódik (25 km-re a hídtól). A kb. 6000 lakosú település a sziget történelmi, közigazgatási, és gazdasági központja. A településen csak sziklás strandok találhatóak. A nyári szezonban rengeteg kiállítás, fesztivál, és koncert szórakoztatja az ide látogató turistákat.

Fel az oldal tetejére [7]

[8] [9]
Krk sziget – Vela Plaza strand, Krk sziget nevezetességei, Baška
Értékelés