- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Krka Nemzeti Park – Horvátország legszebb nemzeti parkja

– Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni Park Krka, angolul: Krka National Park), amelyet 1985-ben nyilvánítottak nemzeti parkká, Horvátország és Európa legszebb és egyben leggazdagabb nemzeti parkja. A Krka Nemzeti Park, az Adriai-tenger közelében, Šibenik-Knin megyében, Budapesttől mintegy 700 km-re, Šibenik városától pedig, mindössze 17 km-re található. A 109 km2 területű nemzeti park, amely egész évben látogatható, magában foglalja a 75 km hosszú Krka folyót, amely a Knin torkolatától egészen az Adriai-tengerig ered, a hét gyönyörű vízesést (Skradinski buk, Bilušica buk, Manojlovac, Brljan, Rošnjak, Miljacka, Roški slap), és az alsó folyásnál a Čikola folyót. A Krka Nemzeti Parkban, amely Európa egyik legértékesebb természetvédelmi területe, 800 növény-és állatfaj (ebből 222 madárfaj) található meg. A nemzeti park négy védett állatnak (patkósorrú denevér, vidra, farkas, vadmacska) is lakhelyéül szolgál, és van 10 olyan halfajta, amelyek csak a nemzet park vizeiben találhatóak meg. A nemzeti park különböző területein, számos értékes műemlék (középkori vár, kolostor, vízimalom) is megtalálható. A legértékesebb műemlék ezek közül a Visovac tó közepén, egy kis szigeten található Ferences kolostor. A Visovac szigetre, a turisták által leglátogatottabb vízeséseket is érintve (Skradinski buk, Roški slap) kiránduló hajók is indulnak. A kirándulást legjobb a Skradin-i információs központban kezdeni, ahol részletes információkat kaphatunk a nemzeti parkról, és meglátogathatjuk azt a galériát, amelyben a Krka Nemzeti Park összes érdekessége megtekinthető.

A Krka Nemzeti Park területén a búvárkodás csak engedéllyel lehetséges, és a Krka folyón is csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni.

Krka Nemzeti Park, Horvátország - Skradinski buk vízesés [1]

Krka Nemzeti Park – Skradinski buk vízesés


A Krka Nemzeti Park elérése gépjárművel Budapestről:

A Krka Nemzeti Parknak három bejárata van: Lozovac, Skradin, Roški Slap. A Lozovac és Skradin felöli bejáraton keresztül 09:00-16:00 óra között lehet belépni a nemzeti parkba, a Roški Slap rész felöl, pedig 10:00-16:00 óra között.

A Krka Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a Skradin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel bennünket a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i vagy a Roški Slap-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.


Krka Nemzeti Park látványosságai:
Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház [3]
Skradinski buk és Roški slap vízesés:

A Skradinski buk vízesés a Krka Nemzeti Park legnépszerűbb és egyik legszebb látványossága. A Skradinski buk 400 m hosszú és 100 m széles, és 17 lépcsős zuhatagból áll, a teljes szintkülönbség az első és az utolsó vízesés között 47,7 m. A Skradinski buk vízesés előtti medencében, tisztes távolságot tartva (a vízesés becsapódásától pár 10 méterre egy bolyát húztak ki, és a csónakból egy vízimentő ügyeli a rendet) fürdeni is lehet. A nemzeti park második leglátogatottabb látványossága a 25 m magas Roški slap vízesés, amely kiránduló hajókkal és közúton is megközelíthető.

Krka Nemzeti Park belépőjegy árai, 2011:

Az alább feltüntetett belépőjegy árak, magukban foglalnak még egy ingyenes utazást oda-vissza a bejáratok (Skradin, Lozovac) és a Skradinski buk vízesés között (hajóval: Skradin-Skradinski buk-Skradin, busszal: Lozovac-Skradinski buk-Lozovac). A Krka Nemzeti Park egész évben látogatható.

A Krka Nemzeti Parkon belül hajós kirándulásokra (Skradinski buk, Roški slap, Visovac sziget és tó) is lehetőségünk adódik. A hajók márciustól-novemberig közlekednek. Az útvonalaktól függően az árak az alábbiak szerint alakulnak:

Skradinski buk – Visovac – Skradinski buk útvonal

Skradinski buk – Visovac – Roški slap – Skradinski buk útvonal

Krka Nemzeti Park hivatalos weboldala: Krka National Park [8]

Fel az oldal tetejére [9]

[10] [11]
Krka Nemzeti Park – Horvátország legszebb nemzeti parkja
Értékelés