- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Panthéon, Sacré-Coeur, Pompidou Központ – Párizs nevezetességei 5. rész

– Sacré-Coeur székesegyház (Basilique du Sacré Coeur)

A római katolikus Sacré-Coeur székesegyház (francia nyelven: Basilique du Sacré Coeur, angol nyelven: Basilica of the Sacred Heart, Sacré-Coeur Basilica), Párizs külső kerületében, a 210 m magas Montparnasse torony [1] (Tour Montparnasse) közelében, a város legmagasabb pontján, a Montmartre domb tetején található. A Paul Abadie által tervezet bazilika, melyet 1919-ben, az I. világháború befejezése után szenteltek fel, politikai és kulturális emlékmű is egyben. A Sacré-Coeur székesegyház épülete Travertin kőből készült, melynek Kalcit tartalma biztosítja a bazilika állandó fehérségét, megvédve a zord időjárási körülményektől és a környezetszennyezéstől. A székesegyház 83 m magas, szélessége 85 m, hosszúsága pedig, 35 méter. A bazilika a világhírű Párizsi Opera [1] (Palais Garnier) épületéhez hasonlóan neo-barokk stílusban épült. A Sacré-Coeur székesegyház komplexumához egy kert is tartozik szökőkúttal. A bazilika tetején található kupolából csodálatos kilátás nyílik Párizsra.

Párizsi Sacré-Coeur székesegyház [2]

Sacré-Coeur székesegyház


– Panthéon

A klasszikus elvek alapján, gótikus stílusban épített Panthéon épülete, a híres Latin Negyed területén található. A templomot, mely mára világhírű mauzóleummá nőtte ki magát, 506-ban kezdtél el építeni. Elsőként Szent Genovévát, Párizs [3] és a francia csendőrség védőszentjét temették ide. A Panthéon átalakítására 1755-ben került sor, Jacques-Germain Soufflot által, Marquis de Marigny francia nemesember megbízásából. Az általános terv az volt, hogy egy Görögkereszt formájú masszív csarnokot alkotnak, hatalmas korinthoszi oszlopokkal. A Panthéon hatalmas épülete, mely 110 méter hosszú, 84 méter széles – és a kupola csúcsánál – 83 méter magas, Franciaország híres politikusainak, tudósainak (Jean-Jacques Rousseau – filozófus, Marie Curie – fizikus és vegyész), művészeinek (Victor Hugo – író), és hírességeinek (Louis Braille – tanár, a róla elnevezett, vakoknak szánt jelrendszer megalkotója) temetkezési helye.

Párizs Panthéon [4]

Panthéon

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair [5]

– Pompidou Központ (Centre Georges-Pompidou)

A Szajna jobb partján elterülő Pompidou Központ (francia nyelven: Centre Georges-Pompidou, angol nyelven: Centre Georges Pompidou, Pompidou Centre), 1971 és 1977 között épült, posztmodern és high-tech stílusban, Renzo Piano és Richard Rogers tervezése által. Hivatalos megnyitására 1977. január 31-én került sor. A Pompidou Központ névadója Georges Pompidou Franciaország korábbi miniszterelnöke volt. A jelenleg kultúra és szabadidő központként funkcionáló épület látványa nagyon megosztja az embereket. Az épület a számtalan színes cső (zöld: vízvezetékek, kék: csatornák, sárga: klímaberendezés, elektromos vezetékek, piros: biztonsági eszközök) látványával, leginkább egy gyárépülethez vagy olajfinomítóhoz hasonlít. A 103.305 m2 alapterületű Pompidou Központ 7 szintes, és 166 m hosszúságban terül el. Az első vagy a hatodik emeletén, az év különböző időszakaiban, több állandó kiállítás is megtekinthető. A Pompidou Központ épületében a Modern Művészetek Múzeuma (francia nyelven: Musée National d’Art Moderne, angol nyelven: National Museum of Modern Art) mellett, többek között könyvtár, mozi, koncertterem, játszótér, és étterem is megtalálható. A Pompidou Központ az Eiffel-torony [6] mellett Párizs [3] egyik leglátogatottabb nevezetessége. A létesítmény külön érdekessége a kivilágított mozgólépcső, melyet az épület külső részéhez terveztek. Az épület előtti téren mutatványosok és zenészek szórakoztatják az egybegyűlteket.

Párizsi Pompidou Központ [7]

Pompidou Központ


– Grévin Múzeum (Musée Grévin)

A Paris Pass [8] kártya által ingyenesen meglátogatható Grévin Múzeum (francia nyelven: Musée Grévin, angol nyelven: Grevin Wax Museum), a londoni Madame Tussauds Panoptikum [9] mintájára, 1882-ben került kialakításra. Európa egyik legrégebbi viasz múzeumában, közel 300 karakter viasz bábuját tekinthetjük meg. A kiállítás politikai vezetők (Charles de Gaulle, Nicolas Sarkozy, John F. Kennedy), tudósok (Albert Einstein), színésznők (Marylin Monroe, Monica Bellucci) és színészek (Charlie Chaplin, Brad Pitt), énekesnők (Céline Dion) és énekesek (Elvis Presley), híres sportolók (Tony Parker) hű másait vonultatja fel. A Grévin Múzeum keretén belül több látványos attrakció (Hall of Mirrors, Discovery Tour, The “Tout Paris” Theatre) is megtekinthető.

Párizs Grévin Múzeum [10]

Grévin Múzeum

– Rodin Múzeum (Musée Rodin)

A Rodin Múzeum (franciául: Musée Rodin, angolul: Rodin Museum) 1919-ben nyitotta meg kapuit, a művész korábbi műhelyében, a Hotel Biron épületében és annak közvetlen környezetében. A múzeum a francia szobrász, Auguste Rodin teljes gyűjteményét mutatja be. A szálloda [11] kertjében is több szobor került kiállításra. A Rodin Múzeum galériájának keretén belül, Rodin saját festmény kollekciója is megtekinthető. Az egyedülálló gyűjtemény, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, és Vincent van Gogh néhány remekművét is tartalmazza. A múzeum épülete mögött egy kis tó és egy alkalmi étterem is kialakításra került. A Rodin Múzeum gyűjteményével, a szobrászművész adományának köszönhetően a francia állam rendelkezik.

Párizs Rodin Múzeum [12]

Rodin Múzeum

A párizsi látnivalók és nevezetességek a Párizs kártya [8] (Paris Pass) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek.

Fel az oldal tetejére [13]

[14] [15]
Panthéon, Sacré-Coeur, Pompidou Központ – Párizs nevezetességei 5. rész
Értékelés