Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Barcelona » Szent Család-templom, Kőbánya, Csontok háza, Güell Park – Barcelona látnivalók 1. rész
Barcelona Güell Park 0

Szent Család-templom, Kőbánya, Csontok háza, Güell Park – Barcelona látnivalók 1. rész 11/04/19

Szerző:

– Szent Család-templom (Sagrada Família) A Szent Család-templom (Sagrada Família, katalán nyelven: Temple Expiatori de la Sagrada Família), a katalán építész Antonio Gaudí leghíresebb alkotása. A templomot 6500 fős gyülekezet […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Szent Család-templom (Sagrada Família)

A Szent Család-templom (Sagrada Família, katalán nyelven: Temple Expiatori de la Sagrada Família), a katalán építész Antonio Gaudí leghíresebb alkotása. A templomot 6500 fős gyülekezet előtt XVI. Benedek pápa 2010. november 7-én szentelte fel és egyben emelte is meg a rangját bazilikává (hivatalosan: római katolikus bazilika). A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered, aki Barcelona La Sagrada Família szegénynegyedében vásárolt a templom számára egy 2 hektáros területet. Az építető célja egy olyan bazilika létrehozása volt, ahol a szegények és gazdagok egyaránt imádkozhatnak. Az építési munkálatok 1882-ben kezdődtek el, Gaudí csak 1 évvel később csatlakozott a projekthez. Gaudí a saját építészeti és mérnöki stílusához alakította át a projektet. A templomot ambiciózus szerkezeti oszlopok és ívek, valamint gótikus hengeres és spanyol barokk illetve szecessziós (Art Nouveau) formák jellemzik leginkább. Gaudí utolsó éveit is a projektnek szentelte, 1926-ban halálának időpontjában kevesebb, mint a negyede készült el a teljes projektnek. 1936-ban megszakították a munkálatokat, amikor a templom egy része Gaudí tanulmány makettjével és rajzai nagy részével a spanyol polgárháborúban elégtek. A munkákat nehezítette, hogy Gaudí senkivel nem egyeztetve a terveket többször is átdolgozta. Éveket vett igénybe a tervek, vázlatok rekonstruálása. A bazilika jelenleg is átalakítás alatt áll, a cél az, hogy a megmaradt tervek alapján Gaudí halálának 100. évfordulójára, 2026-ra teljesen elkészüljön a bazilika úgy, ahogyan anno az építész megálmodta. Az eredeti tervben 18 torony szerepelt, amiből 2010-ig 8 készült el. A legmagasabb közülük a Jézus Krisztus (a teljes átalakítás után 170 m magas lesz), majd ezt követi a Tizenkét Apostol, a Négy Evangélista, és a Szűz Mária. A projekt befejezését követően a tornyok által a Sagrada Família lesz a legmagasabb egyházi épület a világon. A templom 3 nagy homlokzattal rendelkezik. A Születés Kapuja (UNESCO világörökség része) a keleti, a Szenvedés Kapuja a nyugati, a Feltámadás Kapuja a déli oldalon található. A Szent Család-templom jelenleg Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi látnivalója, évente több millió turista keresi fel a csodálatos remekművet. A templomban múzeum és egy shop is helyet kapott, a tornyokat és a hidat csigalépcsőkön keresztül vagy a liftet használva érhetjük el.

Barcelona Sagrada Família

Szent Család-templom – Sagrada Família

 • Belépőjegy árak, 2011: felnőtt – 12.50 euró, nyugdíjas – 10.50 euró, diák – 10.50 euró (18 év alatt), gyermek – ingyenes (10 év alatt)
 • Lift ára: 2.50 euró (néhány homlokzatot csak lifttel lehet elérni)
 • Nyitvatartási idő: 9:00-18:00 (október-március), 9:00-20:00 (április-szeptember), 9:00-14:00 (december 25. és 26. valamint január 1. és 6.)
 • Megjegyzés: Utolsó jegykiadás a zárás előtt 15 perccel. A belépőjegy mellé többnyelvű audió túra is igényelhető, amelynek ára 16.50 euró.
 • Megközelítés: metró (L2 és L5)
 • GPS koordináták: 41.403344° (szélesség), 2.1751412° (hosszúság)
 • Cím: Sagrada Família, Calle Mallorca 401, 08013 Barcelona
 • Hivatalos weboldal: Sagrada Família

Olcsó fapados repülőjegyek Barcelona városába - Wizz Air, easyJet

– Csontok háza (Casa Batlló)

Az Eixample kerületben található, a Világörökség (UNESCO) részét képező Batlló-ház (spanyol nyelven: Casa Batlló) vagy más néven a Csontok háza, Antonio Gaudí szecessziós stílusának egyik legharmonikusabb példája. A színekből és a formákból is kitűnik, hogy a tervezőnek az inspirációt a tengeri élővilág adta. A Csontok háza elnevezés abból származik, hogy kívülről a homlokzat úgy tűnik, mintha az erkélyek koponyák, a tartóoszlopok pedig, csontok lennének. Az 1904 és 1906 között átalakított lakóépületben, amely egy gazdag arisztokrata számára készült, sehol nincs egyenes vonal, vagy éles szegély. Gaudí csak az épület szerkezetét hagyta meg, új tetőt és emeleteket építetett. Minden apró részletre odafigyelt, még a bútorokat is aprólékosan megtervezte. A tetőszerkezetet üvegmázas kerámialapokkal pikkelyszerűen borította be, amely így egy óriási hüllőre emlékeztet. A szellőzőnyílásokat és kéményfőket üvegmozaikkal díszítette. Fény szinte csak a fenti világítóablakokon szűrődik be, ami által az épület belsejében az embernek olyan érzése támad, mintha egy barlangban lenne. A földszinten hatalmas ovális ablakok láthatóak, a homlokzat törött kerámia burkolólapokból kirakott mozaikokból áll. A tető ívelt, többféle elmélet szerint egy sárkány vagy dinoszaurusz hátát ábrázolja.

Barcelona Casa Batlló

Csontok háza – Casa Batlló

 • Belépőjegy árak, 2011: 17.24 euró/fő
 • Nyitvatartási idő: 9:00-20:00 (minden nap), zárva (december 25. és január 1.)
 • Megjegyzés: A belépőjegy mellé ingyen többnyelvű audió túra is jár, de igényelhető a különböző helyszínekre (földszint, padlások, kémények) is audió túra, amelynek ára 17.50 euró.
 • Megközelítés: metró (L3, Passeig de Grácia állomás, Calle Arago-Rambla Catalunya kijárat), 7, 16, 17, 22, 24 és 28-as busz
 • GPS koordináták: 41.3918708° (szélesség), 2.1650264° (hosszúság)
 • Cím: Casa Batlló, Passeig de Grácia 43, 08007 Barcelona
 • Hivatalos weboldal: Casa Batlló
 • Online jegyvásárlás: Casa Batlló ticket

– Kőbánya (Casa Milá)

A Kőbánya (katalán nyelven: La Pedrera) vagy ahogy más néven ismerik a Casa Milá, Antonio Gaudí második leghíresebb lakóháza. Az Eixample kerületben található 5 emeletes bérház, 1905 és 1910 között egy gazdag textilgyáros megrendelésére készült. A hullámzó homlokzatú lakóház első emeletét a megrendelő családja lakta, az alagsorban a garázsok és istállók lettek kialakítva. Az egész épületben alig található egyenes falszakasz, hivatalos értelemben az épületnek nincs is homlokzata. A tetőterasz kerámiával és csiszolatlan márvánnyal borított, felületén non figuratív szobrok láthatóak. A szürrealista kémények is szobrokat mintáznak. Gaudí a természet és az építészet legtökéletesebb összeolvasztását szerette volna elérni a Casa Milá épületével. A Kőbánya, amely jelenleg a Caixa Catalunya takarékpénztár tulajdonában van, 1984 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Barcelona Casa Milá

Kőbánya – Casa Milá

 • Belépőjegy árak, 2011: normál – 11 euró, munkanélküli – 7 euró, diák – 7 euró
 • Nyitvatartási idő: 9:00-18:30 (november-február), 9:00-20:00 (március-október), zárva (december 25. és 26. valamint január 1. és január 6.)
 • Megjegyzés: Utolsó belépés a zárás előtt 30 perccel. A belépőjegy mellé többnyelvű audió túra is igényelhető, amelynek ára 4 euró.
 • Megközelítés: FGC (Provenca állomás), RENFE (Passeig de Grácia állomás), metró (L3, Diagonal állomás), 7, 16, 17, 22, 24 és 28-as busz
 • GPS koordináták: 41.3951739° (szélesség), 2.1617899° (hosszúság)
 • Cím: La Pedrera, Provenca 261-265, 08008 Barcelona
 • Hivatalos weboldal: La Pedrera

100.000 olcsó szállás világszerte - Szálloda, Szoba, Apartman

– Güell Park (Parc Güell)

Antonio Gaudí épületeinek keretében 1984 óta az UNESCO Világörökség részét képező Güell Park (katalán nyelven: Parc Güell), Barcelona Grácia kerületében található. A megbízó, gróf Eusebi Güell szándéka az volt, hogy kihasználják a friss levegőt, ezért a Güell Park a központtól távolabb eső területén a kopár hegyen lett kialakítva, ahonnan csodálatos kilátás nyílik egész Barcelonára. A 17 hektáros park Gaudí tervei alapján épült 1900 és 1914 között. A Güell Parkba a belépés teljesen ingyenes, csak a parkban található Gaudí Múzeum (Casa Museu Gaudí) meglátogatásért kell belépőjegyet vásárolni. A parknak két bejárata van. A főbejáratnál pavilonok, üzletek, ajándékboltok lettek kialakítva. A főbejáratnál található a lépcsőház és a kút, ami színes mozaikokból kirakott sárkányt szimbolizál. A lépcsőkön keresztül a mozaik csempés szegélyű nagy terasz tetejére juthatunk fel, amelyet 86 oszlop tart. A Güell Park legnépszerűbb részei még a parkot körülvevő viadukt, a játszótér, és a Kálvária műemlék, ami egy kövekből álló kis hegy a tetején 3 kereszttel.

Barcelona Güell Park

Güell Park – Parc Güell

 • Belépés: díjtalan
 • Nyitvatartási idő: 10:00-18:00 (november-február), 10:00-19:00 (március-október), 10:00-20:00 (április-szeptember), 10:00-21:00 (május-augusztus)
 • Megközelítés: metró (L3), 24 és 92-es busz (Carretera del Carmel bejárat), 74-es busz (Carrer d’Olot bejárat)
 • GPS koordináták: 41.4140887° (szélesség), 2.1520329° (hosszúság)
 • Cím: Parc Güell, Carretera del Carmel, 08024 Barcelona

A barcelonai látnivalók a Barcelona Card használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek. A kártyával a tömegközlekedési eszközök is ingyen használatba vehetőek.

Fel az oldal tetejére

Szent Család-templom, Kőbánya, Csontok háza, Güell Park – Barcelona látnivalók 1. rész
Értékelés

« »

Cimkék: Barcelona, Barcelona Card, Barcelona látnivalók, Csontok háza, Güell Park, Kőbánya, Szent Család-templom


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!