- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Váci utca, Vidámpark, Fővárosi Állatkert, Lánchíd – Budapest nevezetességei 3. rész

– Váci utca, Vörösmarty tér

A Váci utca Budapest egyik leghíresebb sétáló és bevásárló utcája. Az V. kerületben található sétálóutca, amelynek számos mellékutcája is teljesen el van zárva a gépjármű forgalom elől, a Vörösmarty teret a Vámház körúttal köti össze. A turisták által is gyakran látogatót Váci utca egy leghíresebb látnivalója a Belvárosi Szent Mihály Templom (Váci utca 47/b. száma alatt) mellett, a Merkúr szobra, amely az utca északi részén található a Vörösmarty tér irányából a Szabad Sajtó út felé haladva. Ezen az északi szakaszon található többek között a Vígszínház kamaraszínháza a Pesti Színház (Váci utca 9. száma alatt), és a kétszeres Kossuth-díjas magyar festőművész Csók István galériája (Váci utca 25. szám alatt) is. A Váci utca útszakaszán és annak mellékutcáiban (Haris köz, Párizsi utca) számos elegáns üzlet, étterem, népművészeti bolt található. A sétálóutcát északi oldalról a Vörösmarty tér határolja. Itt található többek között a Trade Center, amely 1992-ig a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) egykori első kereskedési termének is otthont adott. A Vörösmarty tér egyik leghíresebb épülete a Gerbeaud Ház (Vörösmarty tér 7-8. szám alatt), amelynek Michelin csillagos étterme (Onyx Étterem), Budapest legelőkelőbb éttermei közé tartozik. Az elegáns épületben egy sörház (Gerbeaud Sörház), és egy cukrászda (Gerbeaud Cukrászda) is helyett kapott.

Budapest Váci utca [1]

Budapesti Váci utca


– Fővárosi Állatkert (Budapesti Állat- és Növénykert)

A Fővárosi Állatkert vagy hivatalos nevén a Budapesti Állat- és Növénykert (angol nyelven: Budapest Zoo & Botanical Garden), a Városliget [2] északnyugati végében, Budapest XIV. kerületében található. Az 1986 óta természetvédelmi területé nyilvánított Fővárosi Állatkert, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A 10,7 hektáron elterülő állatkert, közel ezer állatfaj mintegy 5.000 egyedét mutatja be zoológiai gyűjteményében. A botanikai gyűjteményben található növényfajok száma is több mint 2.000. A Fővárosi Állatkert legjelentősebb épületei a következők: Főkapu, Bagolyvár, Makiház, Ausztrál ház, Madagaszkár-ház, Elefántház, Krokodilház. A látogatókat a nyári szezonban számos szórakozási lehetőség (pónilovaglás, elektromos kisvonat) várja.

A Budapesti Állat- és Növénykert, jelenleg az ország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye. Évente 1-1,1 millió fő keresi fel. Az állatkert főkapuját, Róth Miksa mozaikjain kívül, még a Maugsch Gyula által készített szobrok (kőelefántok és elefánthajcsárok, jegesmedvék) is dísztik.

A Fővárosi Állatkert közvetlen szomszédságában található a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, valamint a Szépművészeti Múzeum [2].

Fővárosi Állatkert - Budapesti Állat- és Növénykert [3]

Fővárosi Állatkert – Főkapu

Olcsó belföldi szállások - Szálloda, Panzió, Szoba, Apartman [4]

– Budapesti Vidámpark

A Budapesti Vidámpark, amelynek üzemeltetője a Budapesti Vidám Park Zrt., egy 6,5 hektáron elterülő szórakoztató park, Budapest XIV. kerületében. A Városligetben található vidámpark 1950. május 22-én nyitotta meg a kapuit. A Budapesti Vidámpark területén jelenleg mintegy 60 attrakció (ebből több érmebedobós) áll a látogatók rendelkezésére, amelyekből több hullámvasút, és van egy vízi attrakció is. A vidámparkban több attrakció is műemléknek van nyilvánítva, mint pl.: az 1922-ben átadott faszerkezetű Hullámvasút, az 1906-ban épült Körhinta, vagy éppen az 1912 óta működő Barlangvasút.

A Budapesti Vidámpark 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony díjban részesült.

A látogatóknak a hullámvasútozás közben az önfeledt pillanatok megörökítésére is lehetőség van, amelynek ára darabonként 600 Ft. A hullámfotó megvásárolható a Hullámvasút kijáratánál.

A Budapesti Vidámpark legnépszerűbb attrakciói:
Budapesti Vidámpark [5]

Budapesti Vidámpark


– Széchenyi lánchíd

A Széchenyi lánchíd, amelynek névadója gróf Széchenyi István volt, Budapest egyik jelképe. A Duna egyik legrégibb, legismertebb, és legszebb hídjaként számon tartott 380 m hosszú Lánchíd, a főváros budai (I. kerület) és pesti oldala (V. kerület) közötti állandó összeköttetést biztosító függőhíd. A William Tierney Clark által tervezett Széchenyi lánchíd, 1849. november 20-án került átadásra. A híd építését Clark Ádám irányította. Róla nevezték el a híd és az Alagút között elhelyezkedő teret, mely Clark Ádám tér néven vált ismertté. A térről indul a Budavári Sikló [6] is, és a téren áll a „0” kilométerkő szobor, amely – a Székesfehérvárról induló 8-as főút kivételével – a magyarországi elsőrendű főútvonalak számozásának kezdőpontja. A Lánchíd szélessége 14,5 m, a két támaszköz közötti távolság pedig 203 m. A vasláncokat két hatalmas klasszicista stílusban épült 48 m magas (vízszinttől számítva) mederpillér tartja. A Széchenyi lánchíd két hídfőjénél fekszenek a kőoroszlánok, melyek Marschalkó János szobrászművész keze munkáját dicsérik. A hídon mindkét irányban egy-egy sávban közlekedhetnek a gépjárművek, szélein pedig, 2,2 m széles járdák kerültek kialakításra a gyalogos forgalom számára.

A 350 m hosszú budai Váralagút (Várhegy-alagút), vagy egyszerűen csak az Alagút, a Lánchíd budai hídfőjét (Clark Ádám tér) köti össze a Krisztinavárossal.

A hídra a budai oldalon a Clark Ádám térről, és az Alagút felől, a pesti oldalról pedig, a Gresham-palota [7] előtt juthatunk fel.

Budapest Széchenyi lánchíd [8]

Széchenyi lánchíd

– Margitsziget

A közel 1 km2 (mintegy 96,5 hektár) területű Margitsziget, a Duna egyik szigete, amely közigazgatásilag Budapest XIII. kerületéhez tartozik. A autóbuszok és taxik kivételével a gépjárműforgalom elől teljesen elzárt sziget hossza 2.800 m, legszélesebb pontján (a középrészen) pedig kb. 500 m széles. A szigeten számos védett növény- és állatfaj megtalálható. A Margitszigetre érkező emberek gyakran láthatnak mókusokat, fekete rigókat, és harkályféléket útjuk során. A Margitsziget egyik legérdekesebb látnivalója a 36 m átmérőjű Zenélő szökőkút. A látványos szökőkút május 1-jén lép működésbe, és egészen október 31-éig üzemel.

A szigeten a Víztorony mellett található Margitszigeti Szabadtéri Színpad, az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada, amely közel 3.000 fő befogadására alkalmas.

Fontosabb létesítmények a Margitsziget területén:
Budapest Margitszigeti Zenélő szökőkút [9]

Margitszigeti Zenélő szökőkút

A legnépszerűbb budapesti nevezetességek és látnivalók a Budapest kártya (Budapest Card) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek. A kártyával a BKV (metró, villamos) járatai is ingyen használatba vehetőek. A Budapest kártya az alábbi kiszerelésekben kapható: 24 órás (24 h, barna kártya), 48 órás (48 h, zöld kártya), 48 órás walking (48 h walking, lila kártya), 48 órás junior (48 h junior, narancs kártya), 72 órás (72 h, kék kártya)

Az olcsó fapados repülőjegyeket kínáló Wizz Air légitársaság [10], a XVIII. kerületben található Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér [11] 1-es számú terminálja alól, olyan nagyvárosokba indít járatokat, mint pl. London, Párizs, vagy éppen Barcelona.

Fel az oldal tetejére [12]

[13] [14]
Váci utca, Vidámpark, Fővárosi Állatkert, Lánchíd – Budapest nevezetességei 3. rész
Értékelés