Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Párizs » Versailles-i kastély, Trianon-kastélyok – Párizs nevezetességei 4. rész
Párizs melletti Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles) 0

Versailles-i kastély, Trianon-kastélyok – Párizs nevezetességei 4. rész 11/09/08

Szerző:

– Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles) A Versailles-i kastély (franciául: Cháteau de Versailles, angolul: Palace of Versailles), Párizs belvárosától, az Eiffel-torony lábától 25 km-re nyugatra, a Párizsi Disneyland Park (Euro […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles)

A Versailles-i kastély (franciául: Cháteau de Versailles, angolul: Palace of Versailles), Párizs belvárosától, az Eiffel-torony lábától 25 km-re nyugatra, a Párizsi Disneyland Park (Euro Disney) bejáratától 35 km-re délnyugatra található, Ile-de-France régióban, Yvelines megyében. A kastély 1979 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek listáján is szerepel. Az egykori vadászház helyére, 1631-ben XIII. Lajos adott megbízást Philibert Le Roy építésznek, hogy egy U alakú épületegyüttest alakítson ki. Az elkészült kastélyt, 1660. október 25-én XIV. Lajos, a Napkirály vette birtokába újdonsült feleségével, Mária Terézia francia királynővel. A rezidencia 1682. május 6-án, XIV. Lajos király által, hivatalosan is a francia királyság központjának számított, és egészen a forradalom kirobbanásáig, azaz 1789-ig, a francia királyok lakhelye is volt. A kastély homlokzatai kőből és téglából készültek. A díszes kapu mögött három udvar található, a Miniszterek udvara, utána a Királyi udvar, majd végül a kastély központja, a Márványudvar következik. A Versailles-i kastély előkelő királyi lakosztálya hét szalonból (Herkules szalon, Bőség szalon, Vénusz szalon, Diana szalon, Mars szalon, Merkúr szalon, Apolló szalon) áll, amelyek a kastély északi oldalán helyezkednek el, és mind a kertre néznek. A királyné lakosztálya (francia nyelven: Grand appartement de la Reine) szimmetrikus a király lakosztályával és a déli oldalról néz a kastély kertjére. A királynak két lakosztálya volt, a nagy és a magán jellegű kis lakosztály. Az uralkodó nagy lakosztálya (francia nyelven: La chambre du Roi) a hivatalos eseményekre volt fenntartva, a Márványudvarra és a Királyi udvarra néző magánlakosztályában (francia nyelven: Le Petit Appartement du Roi) pedig, a magánéletét élte. A földszinten található két trónörökösi lakosztályt (francia nyelven: Appartements du Dauphin et de la Dauphine és Appartements de Mesdames) lépcsők kötik össze a pont felette lévő királyné lakosztályával.

Párizs melletti Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles)

Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles)

A Versailles-i kastély egyik legszebb nevezetessége a 73 méter hosszú folyosón kialakított Tükörgaléria (francia nyelven: La Galerie des Glaces, angol nyelven: Hall of Mirrors) mely világosan kinyilvánítja Franciaország politikai, gazdasági, és művészi sikerét. A Tükörgaléria a hozzá tartozó két szalonnal (Háború szalon, Béke szalon) együtt, közel 100 méter hosszú teremegyüttest alkotnak. A Versailles-i kastély épületegyütteséhez egy Szent Lajos által épített királyi kápolna (francia nyelven: Le Chapelle Royale, angol nyelven: The Royal Chapel), egy opera (Royal Opera House), és egy múzeummá (francia nyelven: Musée de l’Histoire de France, angol nyelven: Museum of French History) alakított történelmi galéria is tartozik, mely közel 6.000 festményt és körülbelül 3.000 szobrot őriz külön-külön kialakított termekben. A kastélyhoz tartozó kert három fő részből áll. Az első rész a 93 hektáros területű Kis park, a második rész a közel 1.000 hektáros Nagy Park, a harmadik rész pedig, a 6.500 hektáros vadászterület. A Versailles-i kastély impozáns kertjében és parkjában az alábbi látnivalóik tekinthetők meg:

 • A két díszmedence (The Water Parterres)
 • Szökőkutak (The Fountains)
 • A nagy csatorna (The Grand Canal)
 • A királyi út (The Royal Walk)
 • A narancskert (The Orangerie)
 • A sétányok és ligetek (The Groves)
 • Szobrok (Sculptures)
 • Nagy-Trianon kastély (Grand Trianon Castle)
 • Kis-Trianon kastély (Petit Trianon Castle)
 • A királyné faluja (Marie-Antoinette’s Estate)

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair

– Nagy-Trianon kastély (Le Grand Trianon)

A Versailles-i kastély épületétől észak-nyugatra található Nagy-Trianon kastély (francia nyelven: Le Grand Trianon, angol nyelven: Grand Trianon), 1687-ben épült XIV. Lajos francia király számára, Jules Hardouin Mansart által. Az építész a korábbi kisebb épület helyére (Porcelán-Trianon) álmodta meg a kastélyt, amelyet aztán később, 1805 és 1815 között I. Napóleon császár vett birtokba, és építette át empire stílusban. 1963-ban Charles de Gaulle volt, aki a vendégház északi szárnyát (Trianon-sous-Bois), hivatalos elnöki lakóhelyévé alakította. A Nagy-Trianon kastély előtt egy geometrikus francia stílusú nyitott kert került kialakításra, tele narancsvirággal, tubarózsákkal, és zöld bokrokkal. Az impozáns épületet a francia köztársasági elnök is gyakran használja külföldi vendégei fogadására.

– Kis-Trianon kastély (Le Petit Trianon)

A Kis-Trianon kastély (francia nyelven: Le Petit Trianon, angol nyelven: Petit Trianon) Madame de Pompadour márkinő részére épült, XV. Lajos király parancsára 1762 és 1768 között, Ange-Jacques Gabriel építész által rokokó stílusban. Az akkori divatnak megfelelő négyszögletes kastélyt később XVI. Lajos, újdonsült feleségének, Mária Antónia francia királynénak adományozta. A Kis-Trianon kastély különlegessége volt, hogy a királyné meghívása nélkül senki sem léphetett a kastélyba, és a belső tereit is úgy alakították ki, hogy a vendégek a lehető legkevesebbet érintkezzenek a szolgákkal.

– A királyné faluja (Le Domaine de Marie-Antoinette)

A királyné faluja (francia nyelven: Le Domaine de Marie-Antoinette, angol nyelven: Marie-Antoinette’s Estate) 1783 és 1785 között épült fel Richard Mique által, Mária Antónia francia királyné számára, színházzal, könyvtárral és egy malommal. A Versailles-i parkban egy mesterséges tó köré tervezett tizenkét épület, a falusias légkört próbálta megteremteni a királyné számára, aki az udvari szigorú etikett, és a pompa elől menekült a vidékies, természetes életbe.

1920. június 4-én az I. világháborúban vesztes Magyarország új határait felrajzoló trianoni békeszerződést, a Nagy-Trianon kastélyában írták alá.

A királyi kis lakosztály tanácstermében döntöttek el 1775-ben Franciaország belépését az Amerikai függetlenségi háborúba.


 • Belépőjegy árak (Versailles-i kastély), 2011: Ingyenes (18 éves kor alatt), 15 euró (felnőtt)
 • Belépőjegy árak (Trianon-kastélyok és a királyné faluja), 2011: Ingyenes (18 éves kor alatt), 10 euró (felnőtt)
 • Nyitvatartási idő (előszezon: április 1-október 31.): 9:00-18:30 között (Versailles-i kastély, minden nap hétfő kivételével), 12:00-18:30 között (Trianoni paloták és a királyné faluja, minden nap hétfő kivételével), 8:00-20:30 között (Kert, minden nap), 7:00-20:30 között (Park, minden nap)
 • Nyitvatartási idő (utószezon: november 1-március 31.): 9:00-17:30 között (Versailles-i kastély, minden nap hétfő kivételével), 12:00-17:30 között (Trianoni paloták és a királyné faluja, minden nap hétfő kivételével), 8:00-18:00 között (Kert, minden nap hétfő kivételével), 8:00-18:00 között (Park, minden nap hétfő kivételével)
 • Megjegyzés: A hónap (novembertől egészen márciusig) első vasárnapján a kastély ingyenesen látogatható. A kastély a hétfői napok mellet az alábbi időpontokban is zárva tart: január 1-én, május 1-én, december 25-én.
 • Megközelítés: A kastély legkönnyebben Párizs központjából (Eiifel-torony, Orsay Múzeum) a 20 percenként induló RER C vonatokkal közelíthető meg, melyek a Versailles-Rive Gauche állomásra érkeznek meg. A menetidő kb. 40 perc, a menetjegy ára 6 euró. Busszal a 171-es számút használva juthatunk el a kastélyig, melyek Párizs központjából (Pont de Sévres) indulnak és a kastély bejáratától mintegy 500 méterre (Versailles-Place d’Armes) állnak meg.
 • GPS koordináták: 48.80432° (szélesség), 2.12225° (hosszúság)
 • Cím: Cháteau de Versailles, Place d’Armes, 78000 Versailles, France
 • Hivatalos weboldal: Palace of Versailles

A párizsi látnivalók és nevezetességek a Párizs kártya (Paris Pass) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek.

Fel az oldal tetejére

Versailles-i kastély, Trianon-kastélyok – Párizs nevezetességei 4. rész
Értékelés

« »

Cimkék: Kis-Trianon, Nagy-Trianon, Párizs, Párizs nevezetességei, utazás, Versailles kastély


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Szóljon hozzá!