- RepülőjegyUtazás.hu - https://www.repulojegyutazas.hu -

Bali, az istenek szigete – Utazás Indonézia gyöngyszemére Bali szigetére

Bali szigete:

Bali, az istenek szigete, híresen szép természeti látképe és csodálatos élővilága miatt, Indonézia legnépszerűbb turista úti célja. A sziget az egyenlítőtől délre 8 fokkal, Jáva szigetétől pedig 3,2 km-re keletre fekszik, fővárosa Denpasar. Bali területe összesen 5,632 km2, észak-déli irányban 112 km, kelet-nyugati irányban pedig 153 km hosszú a sziget kiterjedése. Hat tagból álló vulkán lánca, kelet-nyugati irányban nyúlik el, legmagasabb tagja a 3142 méter Gunung Agung aktív vulkán, amely 1963-ban tört ki utoljára. A szigetet trópusi erdők, mély krátertavak, gyorsfolyású folyók, kanyonok, festői rizsföldek, gyümölcs ligetek borítják, és korallzátonyok övezik. A déli részen lévő strandok homokja általában fehér (andezit), míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete (bazalt) vulkáni homokkal borítottak.

Bali sziget térkép - Bali map [1]

Bali – térkép

– Lakosság:

2005-ben a népszámlálás alapján Bali lakossága 3 millió 150 ezer fő volt. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelvet is beszél, de az idegenforgalom elterjedésének köszönhetően az angol nyelv használata is már egyre elterjedtebb. Balin az emberek mindig és minden körülmények között nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak látszanak, amely az európai emberek számára, akik a pörgő, és mindig nyüzsgő városi életből jönnek a szigetre, rendkívül furcsa. A nyugodtságnak egyszerű oka van, más az értékrendjük, fontosabb dolgok is léteznek számukra. A balinéz ember csak annyit dolgozik, amennyi a család megélhetéséhez, az isteneknek kijáró áldozatokhoz és a környezetük rendben tartásához feltétlenül szükséges. Ha Balira utazunk, számoljunk azzal, hogy a balinéz emberek nem a pontosságukról híresek, és jó néhány szabályt is szabadon értelmeznek.


– Vallás, Szertartás:

A lakosság 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják. Bali szigetén közel 100 ezer templom és szentély található. Templomot szinte mindenütt láthatunk, utakon, tengerparton, hegycsúcsokon, de még a rizsföldeken is. Az egyik legfontosabb szabály a szigeten, hogy a templomokba csak megfelelő öltözékben léphetünk be. Ez minimum egy hosszú szoknyát illetve nadrágot jelent, vagy pedig viselni kell az ún. szarongot (hindu népviseleti öltözet része), ami tulajdonképpen egy szoknyaszerű ruhadarab, amit derék köré kell csavarni, és lelóg nagyjából bokáig. Ennek viselete nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is kötelező! A szarongot a templomoknál lehet bérelni vagy megvásárolni. A szertartásokon arra is figyelnünk kell, hogy a fejünk lehetőleg alacsonyabban legyen, mint a falu öregjeié. Ha átnyújtunk, vagy elfogadunk valamit, használjuk a jobb kezünket. A balinéz hinduk hisznek a lélek reinkarnációjában. Az öt kozmikus elem, a levegő, a föld, a világűr, a tűz és a víz elkísérik a lelket a halál utáni útra, és segítik azt az örökkévalóság elérésében. Ha ez nem sikerült, az azt jelenti, hogy a lélek még további inkarnációk láncához van kötve.

Bali - Tanah Lot templom a tengeren [2]

Bali – Tanah Lot templom

– Gazdaság:

Bali gazdaságának legjelentősebb iparága az idegenforgalom, bár mégis a mezőgazdaságban, és ezen belül is a rizstermesztésben dolgozik a legtöbb ember. A rizst háromszor szüretelik évente. Kiemelkedő bevételi forrás a sziget számára a rizs mellett, a tea, a kávé, a dohány, a kakaó, a szójabab, a gyümölcsök és zöldségek, a hal, és nem utolsó sorban az ezüst tárgyak exportja.


– Pénznem, Pénzváltás:

Hivatalos pénznem az Indonéz rúpia (IDR). Biztonságosan pénzt váltani a repülőtéren, a hivatalos vagy a szállodai pénzváltónál lehet. Az utcákon nagyon sok kisebb pénzváltó van, legyünk körültekintőek, ha ott szeretnénk pénzt váltani, mert könnyen előfordulhat, hogy megrövidítenek bennünket. Az euró átváltásával semmi probléma, mindenhol elfogadják, nem úgy mint az amerikai dollárt. A dollárnál rendkívül figyelik, hogy a címlet ne legyen gyűrött, elmosódott, vagy szakadt, és lehetőleg 2001. év utáni kiadású legyen, mert a régebbi címleteket még a bankok sem fogadják el. Sok helyen lehet fizetni valutával, ezért csak annyi rúpiát váltsunk, amely feltétlenül szükséges, mert a visszaváltásnál gondba leszünk, az utcai pénzváltók egyáltalán nem váltják vissza, ezt csak a bankokban tehetjük meg, amelyek többnyire csak a fővárosban Denpasarban vannak. A nemzetközileg ismert hitelkártyákat (Visa, Mastercard) Bali szigeten is lehet használni, az üdülőövezetekben sok bankautomata (ATM) található. Az ezekkel való fizetés azonban nem mindig kifizetődő, mert sok helyen felszámolnak kezelési költséget (3 százalék körül), ezért jó ha van nálunk megfelelő mennyiségű készpénz, főleg ha az üdülőövezetektől távolabbi vidékre megyünk, ahol egyáltalán nincsenek bankautomaták.

Indonéz rúpia (IDR) papírpénzek [3]

Indonéz rúpia papírpénzek

Rendkívül könnyű összetéveszteni, a színben is nagyban hasonló címleteket, a sok nulla végett. Ezért legyünk körültekintőek, ha pénzt adunk ki, nehogy véletlenül 10.000 helyett 100.000 (legnagyobb címlet) rúpiát adjunk ki a kezünkből.

– Művészet, Kultúra:

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. Évszázadok óta ismerik a batikolást, ami a textilfestés egyik speciális formája. A balinéz táncok a turisták örök kedvencei.

Legkedvezőbb repülőjegy árak Bali [4] szigetére – Bali, Denpasar, Indonézia

– Növényzet és Állatvilág:

Rendkívül sokféle trópusi növény található a szigeten. A magasabb területeken szegfűszegeket, az utcákon és a templomoknál hatalmas banán fákat, északon pedig  mandarin fákat láthatunk. Bali szigetén rengetek fajta bambusz él. A szigeten csodálatosan szép és illatos, orchideák, jázminok és vízi liliomok várnak ránk. Balin több mint 300 fajta madárral találkozhatunk, a vad szárnyasoktól kezdve egészen a békésebb papagájokig. A csodálatos víz alatti élővilág, korallokat, delfineket, cápákat, bálnákat, skorpió halakat, és teknősöket rejt magában. A század eleje óta sajnos már nem élnek elefántok és tigrisek a szigeten, de békés természetű kisebb méretű majmokkal még találkozhatunk.


– Búvárkodás:

A búvárkodás szerelmeseinek Bali északi (Menjangen Island, Pemuteran) és keleti (Tulamben, Amed, Penida Island) partszakaszát érdemes felkeresnie. Aki a szörfözést szeretné kipróbálni, annak a sziget déli partját (Tuban, Jimbaran), és Kuta városának környékét érdemes meglátogatnia.

– Nevezetességek és Látványosságok:

A szigeten való tartózkodásunk során, érdemes kirándulást szervezni az alábbi helyszínekre, mert felejthetetlen élményben lesz részünk. A legtöbb nevezetesség és látványosság meglátogatása ingyenes, néhány helyen kérnek el 1 USD körüli összeget a belépésért.

– Ünnepek:

A balinéz emberek nagyon szeretnek ünnepelni, szinte mindent megünnepelnek, a gyermek születésétől kezdve az ifjú párok egymásra találásáig. Ha Balira utazunk, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen ünnepségnek vagy fesztiválnak a részesei leszünk. A nagyobb nemzeti ünnepek a következőek: a mindig szerdai napon kezdődő és 3 napig tartó Galungan és Kuningan ceremónia, az új év kezdetének és az éves megtisztulásnak ünnepe a Nyepi, a Pagerwesi rituális szertartás, a Saraswati, amelyet a tudás, a művészet és az irodalom istennőjének tiszteletére rendeznek, és végül a templomok ünnepe az Odalan, ami egy 3 napig tartó szertartás.


Fontos!

A Balira érkező turistákat leginkább az új év kezdetének ünnepe a Nyepi érinti, amelyet a balinéz naptár (1 év=210 nap) 10. hónapjában tartanak, és rendszerint március végére vagy április elejére esik, és hajnaltól egészen másnap reggelig tart. A Nyepi másnapján mindenki a házában marad, ilyenkor az emberek minden tevékenységüket szüneteltetik. A balinéz emberek ilyenkor, kínosan ügyelnek arra, hogy semmilyen zaj vagy fény ne szűrődjön ki a házukból. Így bújnak el a gonosz szellemek elől, akik Bali szigete felett repkednek. Úgy vélik, ha a szellemek ezen a napon üresnek találják a szigetet, akkor azt nem háborgatják majd a következő egy évben. A Nyepi ünnep napján teljesen megáll az élet a szigeten, nincs közlekedés, az üzletek és munkahelyek zárva tartanak. A kijárási tilalom a turistákra is egyaránt vonatkozik. Ezen a napon senki sem hagyhatja el a szállodát, házát, vagy apartmanját. A szállodákban a külföldi turisták részére, azért a szolgáltatások elérhetőek.

Hotel, Villa, és Spa szállások Bali [5] szigetén – 45 dollár/éjszaka/fő-től

– Időeltolódás, Naptár:

A balinéz naptár 210 napból áll. Az otthoni nyári-téli időszámítástól függően +6, illetve +7 órával több van Bali szigetén.

– Betegségek, fertőzések (malária):

Az Indonéz szigetvilág legveszélyesebb fertőzéses betegsége a malária, amelyet az anopheles szúnyogok családjába tartozó rovarok hordozzák és terjesztik. A malária általános tünetei a fejfájás, a hideg és meleg váltólázzal jelentkező rohamok és az általános gyengeség. Gyengébb immunrendszerrel rendelkezők esetében a fertőzés kómához és halálhoz is vezethet. A helyi lakosok egy idő után immunissá válnak a fertőzésre, de a szigetre utazó turistákat, főleg a kisgyermekeket és a terhes kismamákat óriási veszély fenyegeti, ha nem védekeznek a malária ellen. A malária lappangási ideje több hónapra is elnyúlhat.

Hogyan védekezzünk a malária ellen?
  1. Legyünk tisztában a malária fő tüneteivel és a lappangási idővel!
  2. Szedjünk malária elleni gyógyszert, hogy megelőzzük a betegséget!
  3. Ha nem szedünk gyógyszert, használjunk megfelelő ruházatot és védőkrémet, a szobákban pedig moszkitóhálót és szúnyogriasztót!
Malária gyógyszerek:

A malária ellen többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. Vannak olyan készítmények, amelyeket az utazás [6] előtt 1 héttel már el kell kezdeni szedni, de vannak olyanok is, amiknek szedését az utazás napján kell elkezdeni. A készítmények között találhatóak olyanok is, amelyeket a visszautazás után akár több hétig is kell szedni. A gyógyszerek szedése közben mellékhatások (fejfájás, szédülés, hányinger), léphetnek fel, melyek a gyógyszer szedésének abbahagyása után elmúlnak. A malária ellen nincs védőoltás, a megfelelő hatóanyagú és fajtájú gyógyszer megválasztásához feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, vagy kérjen tájékoztatást a Nemzetközi és Regionális oltóközpontok [7]tól, ahol a malárián kívül, a tífusz és a hepatitis fertőzések elleni védőoltásokról is tájékoztatást kaphat! A terhes kismamáknak nem ajánlott a malária elleni gyógyszerek szedése.

– Egészségügyi tanácsok:

Vízfogyasztás:

Bali szigetén, és egész Indonézia területén a legegyszerűbb, ha palackozott ásványvizet iszunk, mert a vezetékes víz fogyasztása könnyen hasmenést okozhat. Az Aqua néven ismert ásványvizet többfajta kiszerelésben minden boltban lehet kapni.

Gyomorrontás:

A helyi ételek a nagyon erős trópusi fűszerek használata miatt, sokszor gyomorrontást okoznak, ezért nem árt, ha van nálunk széntabletta vagy puffadás elleni készítmény. Hasmenés esetén a banán fogyasztása javallott.

Leégés:

Balin 11:00 és 15:00 óra között az egyenlítő közelsége miatt nem javasolt, ha a tűző napon tartózkodunk. A leégés elkerülésére használjunk legalább 20-as faktorszámú naptejet (kisgyermekek esetében 50-es faktorszámút), és még a napra menetel előtt legalább 20-30 perccel kenjük be magunkat.

Érdemes itthonról, a fontosabb gyógyszereket, készítményeket (fájdalomcsillapítók – fej, fog, láz, gyomorrontás és leégés elleni készítmények, kötszer, sebtapasz), magunkkal vinni, mert a kinti patikákban számunkra teljesen ismeretlen gyógyszerek kaphatóak. A malária elleni gyógyszerről se feledkezzünk el! Ha a panaszok, tünetek nem múlnak el, orvoshoz kell fordulni. Minden nagyobb szállodában van orvosi szolgálat. A kórházakban és szállodákban, hiába rendelkezünk utasbiztosítással, az orvosi ellátásért szinte minden esetben készpénzben kell fizetni. Feltétlenül kérjük el a számlát és az orvosi jelentést (medical report), mert csak ezek birtokában fog idehaza a biztosító fizetni. Jól felszerelt kórházak (Rumah Sakit Kasih Ibu, Rumah Sakit Sanglah) a fővárosban, Denpasarban találhatóak.

– Gasztronómia:

Az indonéz konyha rendkívül változatos, leginkább a thai és kínai ételekhez hasonlítanak, gazdagon fűszerezettek és sok friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. A balinéz specialitások közé tartozik, a Babi Guling (nyárson sütött, sajátos ízesítésű malac, amit rizzsel kínálnak), a Lawar (apróra vágott hús zöldséggel, kurkumával és más fűszerekkel ízesítve, rizzsel tálalva), a Sate (bambuszpálcikára tűzött húsdarabok, faszén felett megsütve), a Cap Cay (apróra vágott hús zöldségekkel, csípős szószokkal), és a Melasti Café (tenger gyümölcsei). Ha jó kávét szeretnénk inni, akkor keressük fel a nemzetközi kávéházakat, mert a szállodákban is csak nagyon sok vízzel felengedett Nescafe kávét adnak. Friss gyümölcslevet mindenhol kínálnak, a borok és a nem helyi italok nagyon drágák mivel importálják, a helyi világos sör (Bintang) pedig nagyon finom. Az éttermekben az árakra pluszban rászámolják az adót (11%) és a felszolgálói díjat (10%), ami így további 21 százalékkal terheli meg az árat.

Egzotikus gyümölcsök:

A nedves klíma és a termékeny vulkántalaj, nagyon kedvez a gyümölcsöknek. Ízletes mangók, karambolák, papayák, ízletes krémes banánok teremnek errefelé. Két igazán egzotikus gyümölcsük a Durian és a Salak. A Durian egy különleges illatú (vanília, mandula, hagyma) gyümölcs, a Salak pedig egy szomjoltó, frissítő egzotikus gyümölcs.

– Telefonálás, Telefonszámok:

A szálloda [8] recepciójáról vagy a nagyobb szállodák szobájából is lehet nemzetközi hívást kezdeményezni, de ennek ára elégé borsós. Ha magyar mobiltelefon kártyát használunk, az is eléggé költséges. Úgy járunk a legjobban, ha kártyafüggetlen mobiltelefont hozzunk magunkkal, és helyben veszünk hozzá kártyát vagy feltöltőkártyát.

Fontosabb telefonszámok:

Ha Indonéziából Magyarországot akarjuk hívni, akkor a szám elé be kell ütni a nemzetközi hívószámot, ami: 001 vagy 007 (és nem 00, mint Európában).

– Vízum, Tartózkodási engedély, Kilépési illeték:

A 60 napos turista vízum (Tourist Visa) megszerzésére két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, ha a drágább és lassúbb, de biztosabb megoldást választjuk, és a budapesti Indonéz Nagykövetségen szerezzük be a vízumunkat. Ennek ára 45 USD, és általában 5 munkanap alatt kiállítják. A másik lehetséges és rizikósabb megoldás, ha helyben Bali repülőterén intézzük a turista vízumot. Ennek ára 25 USD, de számoljunk azzal, ha sok repülőgép érkezik egyszerre, akkor akár több óráig is sorba állhatunk, mire megkapjuk. A tartózkodási engedélyt csak úgy állítják ki, ha útlevelünk, még legalább 6 hónapig érvényes, és bizonyítani tudjuk, hogy rendelkezünk annyi pénzforrással, ami az ott tartózkodásunkhoz szükséges. A vízum megszerzéséhez még ki kell tölteni az „immigration” formanyomtatványt és egy vámnyilatkozatot. Minden egyes turista vízum (Tourist Visa) 60 napig érvényes (nem meghosszabbítható), és 25 USD-be kerül. Ha esetleg tovább szeretnénk maradni Balin vagy Indonézia területén, mint amennyire a tartózkodási engedélyünk szól, akkor ahhoz el kell hagynunk az ország területét, majd ismét be kell lépnünk, egy újabb érvényes vízummal. Fontos, hogy minden egyes napra meglegyen a tartózkodási engedély, mert ha nincs, akkor a büntetés naponta 25 USD, több hónapos tartózkodási engedély nélkül pedig a pénzbírság mellett, akár börtönbüntetés is kiszabható! Bali szigetének elhagyásakor úgynevezett kilépési illetéket kell fizetni, ami 150.000 rúpia/fő, és azt csak a helyi valutában lehet megfizetni. Ha nem teljesen hagyjuk el Indonézia területét, csak Bali szigetéről, egy szomszédos szigetre utazunk, akkor a kilépési illeték díja csak 50.000 rúpia/fő. Létezik olyan tartózkodási engedély (Visa Sosial Budaya), ami 6 hónapig érvényes és csak meghívólevéllel vehető igénybe. Először ez a vízum csak 2 hónapra szól, és 4 alkalommal hosszabbítható, amit a helyi bevándorlási hivatalban van lehetőség elvégezni.

– Nagykövetség és Konzulátus:

Indonéz Nagykövetség (Budapest):
Indonéz Magyar Nagykövetség és Konzulátus (Jakarta):

– Biztonság:

Bár Bali szigetén elég jó a közbiztonság, azért nem árt körültekintőnek lenni. Érdemes fontosabb irataink (repülőjegy [11], útlevél, biztosítás) másolatát csak magunkkal hordani, és az iratokat pedig a szálloda értékmegőrzőjében (Safety Box) hagyni. Ha bármelyik iratunk elveszne, forduljunk a jakartai Magyar Nagykövetséghez.


– Időjárás és Öltözködés:

Általában egész évben 20-35° C között mozog a hőmérséklet. Decembertől egészen márciusig tart a monszun időszak (esős évszak), ilyenkor nagyon sok csapadék hullik, és a páratartalom (80-90%) is igen magas. Többnyire az éjszakai órákban számíthatunk csapadékra, de napközben is bármikor eleredhet az eső 5-10 percre. Júniustól egészen szeptemberig tart a száraz időszak (száraz évszak), amikor a páratartalom alacsony és nagyon ritkán esik csak egy kis eső. Ezen időszakban éjszakára akár 15° C alá is lehűlhet a levegő. A szél általában nagyon gyenge. A nappalok és éjszakák egyforma hosszúak, a naplemente gyors, kb. 15 perc alatt besötétedik. A levegő hőmérséklete nappal soha sem zuhan 20° C alá, ezért célszerű nyárias viseletet hordani. A hegyekben, főleg esős időszakokban, jóval hűvösebb a levegő, ezért ott a pulóver és a hosszabb nadrág használata ajánlott.

– Közlekedés:

Bali szigetén nincs vasút, és nincs kialakított tömegközlekedési hálózat. Kettő tömegközlekedési eszköz áll rendelkezésünkre, az egyik egy kisméretű mikrobusz (bemo), ami rögzített útvonalon halad, és a beszálláshoz le kell inteni, a kiszálláshoz pedig kopogtatni kell az ablakon vagy szólni kell a sofőrnek. A másik eszköz a távolsági busz (bis umum), ami a nagyobb városokat köti össze, és csak a kijelölt megállóhelyeken áll meg. A szigeten autó és motor bérlésre is van mód, ha rendelkezünk nemzetközi jogosítvánnyal, de a balos közlekedés, és a balinézek sajátos közlekedési stílusa végett (nincs közlekedési morál), nagyon meggondolandó ezek bérlése. Ha nem akarunk buszokkal közlekedni, akkor rövidebb távokra, használjunk taxit (Bali Taxi – Tel.: 701-111), hosszabb távokra pedig béreljünk magunknak autót sofőrrel.

– Hálózati feszültség:

A hálózati feszültség Bali szigetén is 220 V, ezért probléma nélkül használhatjuk az itthonról magunkkal vitt elektromos eszközöket.

– Vásárlás:

Bali szigetére érdemes üres bőrönddel érkezni. Rendkívül sok áruház, bevásárlóközpont és bazár található, ahol a márkás termékek (Breitling és Rolex óra, Gucci és Quicksilver ruházat) mellett, csodálatosan szép festményeket, kézműves tárgyakat vásárolhatunk. A bevásárlóközpontok és áruházak fix árasak, és általában 10:00-22:00 óráig tartanak nyitva. A bazársoron már lehet alkudni, és kell is, jobb esetben egy árut, 30%-kal olcsóbban is megkaphatunk.

Érdemes korán reggel intézni vásárlásainkat. A balinézek ugyanis úgy tartják, hogy az első vásárló szerencsét hoz, és az üzlet létrejötte érdekében jelentős engedményekre hajlandók. A helyi lakosok nagyon értékelik, ha saját nyelvükön próbálunk kommunikálni velük, ezért érdemes elsajátítani azt a pár szót vagy mondatot, amelyre a vásárlás során szükségünk lehet.

– Szótár:

Az alábbi táblázatban olyan indonéz szavak és kifejezések találhatóak, amelyekre szükségünk lehet az ott tartózkodásunk során.

magyar nyelvenbalinéz nyelvenejtsd
Szia! (találkozáskor)Hallo!Hálló
Szia! (búcsúzáskor)Dah!Dáá
Viszlát!Sampai jumpa!Számpej dzsumpá
Jó reggelt!Selamat pagi!Szlámát pági
Jó napot!Selamat siang!Szlámát sziáng
Jó estét!Selamat malam!Szlámát málám
Hogy vagy?Apa kabar?Ápá kábár
Hogy hívnak?Siapa namanya?Sziápá námányá
ElnézéstPermisiPermiszi
SajnálomMaafMááf
IgenYa
NemTidakTidá
KöszönömTerima kashiTerimá kászi
SzívesenSama-samaSzámá-számá
Mennyibe kerül?Berapa harganyaBerápá hárgányá
Nagyon drágaSangat mahalSzángát máhál
Lehet olcsóbb?Bisa lebi murah?Biszá löbi murá
Nagyon szépSangat bagusSzángát bágusz
Kérem a számlát!Permisi minta notanya!Permiszi mintá notányá
Kérem, hívjon taxit!Tolong panggil taxi!Tolong pángil táxi

Képgaléria

Fel az oldal tetejére [12]

[13] [14]
Bali, az istenek szigete – Utazás Indonézia gyöngyszemére Bali szigetére
5 (100%) 1 vote