Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Barcelona » Barcelona – Utazás Spanyolország egyik legszebb városába
0

Barcelona – Utazás Spanyolország egyik legszebb városába 11/04/07

Szerző:

– Barcelona Barcelona, amely Katalónia fővárosa, Franciaország határától délre, Észak-Spanyolországban található. A Földközi-tenger partján fekvő Barcelona, Spanyolország második legnépesebb városa. Barcelona teljes területe, amely közel 100 km2, 36 településből áll, […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Barcelona

Barcelona, amely Katalónia fővárosa, Franciaország határától délre, Észak-Spanyolországban található. A Földközi-tenger partján fekvő Barcelona, Spanyolország második legnépesebb városa. Barcelona teljes területe, amely közel 100 km2, 36 településből áll, az agglomerációs részt is beleszámolva, a lakossága száma eléri az 5 millió főt. Barcelona, amely Spanyolország egyik legjelentősebb kereskedelmi központja, főleg az autóiparra, textiliparra, és vegyiparra épül. A városban a pénzügyi szektor is nagy számban jelen van, amellyel még a fővárost (Madrid) is megelőzi. Az elmúlt évek során, sok nemzetközi nagyvállalat is alakított ki székhelyet Barcelonában, többek között a Hewlett-Packard, a Bayer, a Sony, a Nestlé, és a Danone is. Barcelona jelenleg az Európai Unió 4. leggazdagabb városa a bruttó hazai termék (GDP) arányát tekintve. Barcelonának a turizmus fontos bevételi forrást jelent, ami az 1992. évi nyári olimpiai játékok óta rendkívüli mértékben meg is növekedett. A városba közel 7 millió turista látogat évente, akiknek egy jelentős része a tengerjáró hajókon érkezik, köszönhetően annak, hogy Barcelona a Földközi-tenger egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője. Barcelona jelenleg a 12. leglátogatottabb város a világon, és az előkelő 4. helyet foglalja el Európában is, Párizs, London és Róma mögött.

Barcelona térkép - Barcelona map

Barcelona térkép

 • Híres emberek, akik a városban születtek vagy szorosan a városhoz köthetőek: Antonio Gaudí (katalán építész és szobrászművész), Salvador Dalí (katalán-spanyol festő és szobrászművész), Montserrat Caballé (opera-énekesnő, szoprán), José Carreras (operaénekes, tenor).
Barcelona kerületei:

Barcelona közigazgatásilag 10 kerületre (distrito), és továbbá negyedekre (barrio) van felosztva. A jelenlegi felosztás 1984-ben alakult ki, történelmi alapokra helyezve. Minden kerület egyúttal önálló politikai egységként is működik.

 1. Ciutat Vella (történelmi kerület sok látnivalóval és múzeummal)
 2. Eixample (a legnépesebb kerület, itt élnek a legtöbben)
 3. Sants-Montjuic (itt található a legnagyobb vasúti pályaudvar az Estació de Sants)
 4. Les Corts (itt található az FC Barcelona stadionja a Nou Camp is)
 5. Sarriá-Sant Gervasi (luxus negyed első osztályú éttermekkel és elegáns apartmanokkal)
 6. Grácia (az éjszakai élet kerülete sok szórakozási lehetőséggel)
 7. Horta-Guinardó (az egyik legtávolabbi kerület a központtól hegyvidéki területen)
 8. Nou Barris (az új kerület szintén eléggé távolra esik a központtól)
 9. Sant Andreu (falusi jellegű kerület)
 10. Sant Martí (tenger melletti kerület, ahol az olimpiai falu is megtalálható)

Wizz Air légitársaság, Olcsó fapados repülőjegyek

Hivatalos nyelv:

Barcelona egy kétnyelvű város. A hivatalos nyelv Barcelonában a katalán, amelyet közel 10 millió ember beszél. A katalán nyelvet Andorrában, valamint Spanyolország, Katalónia és Valencia autonóm közösségekben beszélik leginkább. Természetesen a katalán nyelv mellett a spanyolt is beszélik. Azzal viszont számoljunk, hogy a lakosok nagy része nem beszél semmilyen idegen nyelvet.

Időjárás, éghajlat:

Barcelona egy mediterrán éghajlatú város. A nyár száraz, hosszú és meleg (júliusban és augusztusban a napi maximum hőmérséklet kb. 30° C). A tél rövid, viszonylag hűvös, januárban és februárban az átlagos hőmérséklet körülbelül 10° C körül alakul. A hó rendkívül ritka jelenség, fagy szinte sohasem fordul elő. A teljes éves csapadékmennyiség mintegy 600 liter, amelynek közel 15%-a októberben hullik.

Időeltolódás:

Barcelona ugyan abba az időzónába esik, mint Magyarország, ezért nem kell óránkat átállítani, ha Barcelona városába érkezünk.

Tömegközlekedés:

Barcelona kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. A leggyorsabban a metrót használva közlekedhetünk, amelyek hétfő és csütörtök között 05-24 óra, pénteken és szombaton valamint ünnepnapokon és a nyári szünetben 05-02 óra között járnak a mintegy 50 km-es metróhálózaton belül. Jelenleg 8 metróvonalon (TMB: L1, L2, L3, L4, L5 és FGC: L6, L7, L8) közlekednek a járatok, a 9-es és 10-es számú vonal még építés alatt áll. A második leggyorsabb tömegközlekedési eszköz a busz. A 130 buszjárat teljesen behálózza a város területét. A legnagyobb belföldi és nemzetközi buszpályaudvar az Estació del Nord. Ide érkeznek és innen indulnak a Gironai repülőtéri buszok is. A jellegzetes zöld-fehér színű villamosok 6 útvonalon (Trambaix: T1, T2, T3 és Trambesos: T4, T5, T6) közlekednek. Barcelonában több vasútállomás is található. A legfontosabb közülük az Estació de Sants, innen indulnak Spanyolország minden részébe (Madrid, Zaragoza, Sevilla) a nagy sebességű (AVE) belföldi vonatok, és ide érkezik az El Prat repülőtérről induló RENFE vonat is. A nemzetközi vonatok, amelyek többek között Párizs, Montpellier, Milánó, és Zürich városába is közlekednek az Estació de Franca állomásról indulnak. A metrójegy, a villamosjegy és a buszjegy ára is egyszeri normál utazás esetén 1.45 euró, ezért ha valaki többször szeretné igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket, akkor érdemes elgondolkodnia már a Barcelona Card megvásárlásán. A menetjegyeket az állomásokon elhelyezett jegykiadó automatákból vásárolhatjuk meg. Fontos, hogy ezek az automaták bankjegyeket nem fogadnak el, csak érméket és hitelkártyát.

Barcelona metró térkép

Barcelona metró térkép

 • A városi tanács kezdeményezésére bevezették a kerékpáros szolgáltatást. A város területén közel 100 helyen bérelhetünk kerékpárt, és elég ha azt a kijelölt pontok egyikén hagyjuk.
Taxi:

Barcelonában a tömegközlekedési eszközök használata mellett a taxik igénybe vétele is megfizethető alternativát nyújtanak, mivel a jellegzetes sárga-fekete színű taxik, más európai nagyvárosok taxi áraihoz viszonyítva eléggé olcsóak. Egy 15 percig tartó fuvar, mintegy 10 euróba kerül csak. A taxik tetején lévő zöld fény jelzi, ha bérelhető. A borravaló nem kötelező, de ha mégis szeretne adni, akkor a viteldíj 5-10%-val érdemes számolnia. A minimum viteldíj 2 euró, a taxitársaságok általában, napszakokhoz igazítva 1 euró körüli összeget számolnak fel kilométerenként. Fono Taxi: (0034) 93 300 1100


Barcelona kártya (Barcelona Card):

A Barcelona Card számos ingyenes szolgáltatásra feljogosít. Ingyen használhatjuk vele a tömegközlekedési eszközöket, többek között a metrót, a villamost, a városi buszokat, és az elővárosi vonatokat, amelyekkel még a barcelonai repülőteret is elérhetjük. Ezen kívül a Barcelona Card számos helyszínre ingyenes belépést is biztosít. A kártya az ingyenesen meglátogatható nevezetességek (Circuit de Catalunya, CosmoCaixa, Museu de la Xocolata, Museu Olímpic i de l’Esport, Museu de la Música, Museu Nacional d’Art de Catalunya) mellett számos étteremben, üzletben, múzeumban, kulturális helyszínen, szórakoztató és szabadidő központban, és egyéb szolgáltatásokban különböző mértékű kedvezmények igénybevételére is feljogosít. A Barcelona Card, mellé egy metrótérkép, egy általános Barcelona térkép valamint egy több idegen nyelven (angol, francia, olasz, német) elérhető útikönyv (Guidebook) is jár, amely tartalmazza a legszükségesebb információkat.

Néhány a Barcelona Card által igénybe vehető kedvezményekből:

 • Camp Nou Experience (FC Barcelona) – 5%
 • Casa-Museu Gaudí -15%
 • Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona – 30%
 • Museu de L’Erotica – 20%
 • Museu Picasso de Barcelona – 20%
 • Basílica de la Sagrada Família – 2 euró
 • Casa Batlló – 20%
 • Barcelona WalkingTours – 30%
 • Aqua Urban Spa – 30%
 • Casino de Barcelona – 10%
 • Imax Port Vell – 20%
 • L’Aquárium de Barcelona – 20%
 • Zoo de Barcelona – 20%
 • Icebarcelona – 20%
 • The Michael Collins Irish Bar – 20%
 • Futbolmania – 15%
Barcelona Card árai, 2011:

A gyermek jegyárak a 4 és 12 év közötti gyermekekre érvényesek.

 • 2 napos: 24.75 euró (felnőtt), 21.15 euró (gyermek)
 • 3 napos: 30.15 euró (felnőtt), 25.65 euró (gyermek)
 • 4 napos: 34.20 euró (felnőtt), 27.90 euró (gyermek)
 • 5 napos: 40.50 euró (felnőtt), 31.50 euró (gyermek)

Barcelona kártya online vásárlás: Barcelona Card

Olcsó szállások Barcelona városában – Szálloda, Apartman, Szoba
Barcelona látnivalók:

Barcelonai utazásunk során számtalan nevezetességgel és látványossággal találkozhatunk, amelyeknek nagy része teljesen ingyenesen megtekinthető. A nevezetességek között számos furcsa épület (Sagrada Família, Casa Milá, Casa Batlló) is megtalálható, amelyek mind Antonio Gaudí, a katalán építész és szobrászművész remekművei. Néhány látnivaló a teljeség igénye nélkül:

 • Sagrada Família templom (kriptája és a Születés kapuja a Világörökség része)
 • Casa Milá (Világörökség része)
 • Casa Batlló (Világörökség része)
 • Güell park, Güell-palota (Világörökség része)
 • Font magica de Montjuic szökőkút
 • Kikötő (itt található Kolumbusz szobra)
 • La Rambla sétálóutca
 • Ciudadela park (a Cascada vízesés valamint az Állatkert és a Zoológiai Múzeum helyszíne)
 • Placa de Catalunya
 • Barri Gothic (gótikus negyed római korból származó épületekkel)
 • L’Aquárium de Barcelona (akvárium)
 • Palau de la Música Catalana (a Katalán Zene Palotája)
 • Museu Picasso de Barcelona (Picasso Múzeum)
 • Pueblo Espanol (Poble Espanyol falumúzeum)
 • Arc de Triomf diadalív
 • Torre Agbar irodaház
 • Montjuic hegy (az Olimpiai Stadion és a Katalán Nemzeti Múzeum helyszíne)
 • Nou Camp (az FC Barcelona stadionja)
Olcsó fapados repülőjegyek Barcelona városába – Wizz Air, easyJet
Barcelonai strandok:

A strandok tekintetében a National Geographic Top 10 listája (Beach Cities) alapján Barcelona az előkelő első helyezést foglalja el. A barcelonai strandok, amelyek az olimpiai kikötő (Port Olimpic) két oldalán helyezkednek el, rendkívül rendezettek. A strandok napozóágyakkal és zuhanyzókkal vannak felszerelve és mindegyik akadálymentesítve van. A városi strandok a következők: Nova Icária, Bogatell, Mar Bella, Nova Mar Bella, Llevant, és a két legnépszerűbb az 1.100 méter hosszú San Sebastián és Barceloneta. Ha valaki a nyüzsgőbb életre vágyik, akkor érdemesebb a közeli üdülőhelyek népszerűbb strandjait felkeresnie, mint pl. a Costa Brava, a Costa del Maresme, vagy éppen a Costa del Garraf.


Barcelonai parkok:

Barcelonában 68 park található, ebből 12 történelmi park, 5 botanikai park, 45 városi park, és 6 erdei park. A parkok közül a Montjuic a legnagyobb (203 hektár), majd azt követi a Parc de la Ciutadella. A Güell park Antonio Gaudí leghíresebb parkja Barcelonában, amely már az UNESCO világörökség részét képezi. A Güell parkot a 24, 25, 31, 32 és 74-es számú buszokkal lehet a legkönnyebben megközelíteni. A szintén az UNESCO világörökség részét képező Ciudadela parkban, a Gaudí által tervezett Vízesés-szökőkút mellett, több múzeum és híres épület is megtalálható. A Ciudadela park legkönnyebben a metró 1-es (Arc de Triomf) és 4-es (Barceloneta és Ciutadella) vonalát használva érhető el. A Labirintus park 1791-ben épült, a parkot mitológia alakok szobrai díszítik, legkönnyebben a metró 3-as vonalát (Montbau) használva közelíthetjük meg.

 • Güell park (Parc Güell)
 • Ciudadela park (Parc de la Ciutadella)
 • Labyrinth park (Parc del Laberint d’Horta)
Fontosabb telefonszámok:
 • Általános segélyhívó: 112
 • Mentő: 061
 • Tűzoltóság: 080
 • Rendőrség: 091
 • Helyi rendőrség: 092
 • Civil rendőrség: 062
 • Előhívószám: 00 + 34 + 9x xxx xxxx
Sport:

A város életében meghatározó szerepe van a sportnak. Barcelona az elmúlt évtizedekben több nagy eseménynek is a helyszínéül szolgált, többek között az 1992. évi nyári olimpiai játékoknak is. A város több különböző sportágban (kosárlabda: FC Barcelona Básquet, kézilabda: FC Barcelona Handbol, labdarúgás: FC Barcelona, RCD Espanyol) is rendelkezik élcsapattal. Legnépszerűbb csapatuk, az argentin származású Lionel Messi vezette FC Barcelona labdarúgócsapata, amely 2009-ben az UEFA Bajnokok Ligájának serlegét is elhódította. Barcelona a technikai sportok megrendezésében is jeleskedik, a várostól északra Montmelóban, a Circuit de Catalunya versenypályán minden évben rendeznek MotoGP (Katalán Nagydíj) és Formula-1 (Spanyol Nagydíj) futamokat.

FC Barcelona:

A 2009-ben UEFA Bajnokok Ligáját (UEFA Champions League) nyert FC Barcelona labdarúgócsapatának, amelynek soraiban a magyarok közül még Kubala László, Kocsis Sándor, és Czibor Zoltán is szerepelt, jelenlegi legnagyobb sztárja a világ legdrágább labdarugója, az argentin származású Lionel Messi. Az FC Barcelona mérkőzéseit a 98 772 fő befogadására képes Nou Camp (vagy Camp Nou) stadionban szinte mindig telt ház fogadja. A játékosok mezein 2006 óta az UNICEF logója látható.

FC Barcelona

FC Barcelona

 • Nou Camp stadion címe: Estadio Nou Camp – Carrer d’Arístides Maillol, 12, 08028 Barcelona
Barcelona El Prat repülőtér (IATA: BCN, ICAO: LEBL):

A barcelonai nemzetközi repülőtérre (Barcelona Airport vagy El Prat Airport) a budapesti ferihegyi repülőtér 1-es termináljáról a Wizz Air fapados légitársaság indít járatokat. A Wizz Air járatai a Barcelona El Prat repülőtér 2-es termináljára érkeznek, és onnan is indulnak. A Barcelona El Prat repülőtér a városközponttól 17 km-re található. A repülőtérről a központba a legkönnyebben a 2-es terminál alól induló RENFE vonattal juthatunk, amely egészen az Estació de Sants vasútállomásig közlekedik. A belváros eléréséhez választhatjuk a 46-os vonalon közlekedő buszt is, amely 16 percenként indul a repülőtérről és egészen a Placa d’Espanya térig közlekedik. Barcelonából a repülőteret autóval, taxival, busszal (Aerobus és Nitbus) és az elővárosi vonattal (Rodalias) tudjuk leginkább megközelíteni.

Barcelona környéki repülőterek:

Barcelona környékén két repülőtér is megtalálható, az egyik közülük a 103 km-re lévő Girona repülőtér (Girona-Costa Brava Airport, IATA: GRO, ICAO: LEGE), a másik pedig, a 106 km távolságra elhelyezkedő Reus repülőtér (Reus Airport, IATA: REU, ICAO: LERS).

Ünnepnapok:

Barcelona a spanyol nemzeti ünnepek mellett nagy számú hivatalos helyi ünnepeknek is helyet ad. A spanyol és helyi ünnepnapok a következők:

 • Január 1. (Fin de Ano)
 • Január 6. (Dia de Reyes)
 • Május 1. (Fiesta del Trabajo)
 • Június 24. (Dia de Sant Joan)
 • Augusztus 15. (Asuncion)
 • Szeptember 11. (La Diada Nacional de Catalunya)
 • Október 12. (Fiesta de la Hispanidad)
 • November 1. (Todos los Santos)
 • December 6. (Dia de la Constitucion)
 • December 8. (Dia de la Inmaculada)
 • December 25. (Dia de Navidad)
 • December 26. (San Esteban)
Gasztronómia:

A hazai étkezési szokásoktól eltérően Katalóniában, ahogyan Spanyolország többi részén is, négyszer étkeznek naponta. Az ebéd, mint a legtöbb mediterrán városban, így itt is délután 2 óra környékén van, a vacsorát is este 9 óra környékén fogyasztják el. A katalán konyha kifinomult és természetes, kialakulásának az olasz és francia konyhának volt leginkább befolyása. Barcelonában számos étterem van, szinte minden konyha képviselteti magát, a sushin át az egzotikus thai ételekig mindent végig kóstolhatunk. A legjellegzetesebb katalán ételek az Escalivada, az Aioli, a Crema Catalana, és a Paella. Barcelona leghíresebb piaca a Mercat de la Boqueria. Európa legnagyobb friss termékeket kínáló piacán, egész évben, a tenger gyümölcsei, a tintahal, a rák, a homár és a kagyló mellett, friss zöldséget is vásárolhatunk.

Vásárlás:

Barcelonában rengeteg üzlet várja a vásárlókat. A bevásárlóközpontok, amelyek általában 22:00-ig vannak nyitva többnyire a Gótikus negyedben, El Bornban, Eixampleban és Graciában találhatóak. Ne feledkezzünk el a spanyol szieszta idejéről, ami 14:00 és 16:00 közé esik, ilyenkor szinte az összes kisebb bolt zárva tart.

Fel az oldal tetejére

Barcelona – Utazás Spanyolország egyik legszebb városába
Értékelés

« »

Cimkék: Barcelona, Barcelona Card, Barcelona látnivalók, FC Barcelona, Spanyolország, tömegközlekedés, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!