Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Dubai utazás – Vízum, Munka, Ingatlan, Dubai nevezetességei
0

Dubai utazás – Vízum, Munka, Ingatlan, Dubai nevezetességei 11/01/26

Szerző:

– Dubai Dubai, vagy a hivatalos magyar átírása szerint Dubaj, az Egyesült Arab Emírségek (United Arab Emirates, UAE) 2. legnagyobb területű városa Abu Dhabi után. Dubai az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Dubai

Dubai, vagy a hivatalos magyar átírása szerint Dubaj, az Egyesült Arab Emírségek (United Arab Emirates, UAE) 2. legnagyobb területű városa Abu Dhabi után. Dubai az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl déli partján fekszik. Az emírségek közül Dubai rendelkezik a legtöbb lakossal, a népesség megközelíti a 2,3 millió főt. Dubait, különböző feljegyzések szerint, mintegy 150 éve alapították, mára a világ egyik meghatározó városává vált főleg a befektetők körében. Elég sok nagyvállalat (Microsoft, IBM, CNN) is Dubait választja székhelyének megalapítására. A térségbe olyan nagy cégek fektetnek be, mint a Sony, az AT&T, a General Motors, vagy a Shell. Dubai a köztudatba többnyire a széles körű ingatlanfejlesztési projekteinek köszönhetően került be. Mesterségesen kialakított szigetei (Dzsumeira Pálma, Világ-szigetek) hatalmas felhőkarcolói (Burdzs Kalifa, 23 Marina) és híres épületei (Burdzs al-Arab hétcsillagos szálloda), valamint bevásárlóközpontjai (Dubai Mall), vonzzák a turistákat és a befektetőket.

Dubai Burj Al Arab hétcsillagos szálloda

Burdzs al-Arab hétcsillagos szálloda


Földrajz, éghajlat:

Dubai tájait a homokos sivatagi minták jellemzik, amely többnyire zúzott kagylóból és korallból áll. A térség egyik leghíresebb része, a Nyugati-Hadzsar (Hajar) hegység, mely Dubai és az ománi Hatta határa mellett fut. A hegység egyes részeihez különböző terepjárós túrákat is szerveznek az utazási irodák. A Nyugat-Hadzsar hegylánc felszíne száraz, éles és töredezett, hegyei mintegy 1300 méteres magasságig emelkednek. Dubainak nincsenek természetes folyói vagy oázisai, azonban van egy természetes öble, a Dubai-öböl, amely elég mély ahhoz, hogy a nagyobb méretű luxus óceánjáró hajók is átkelhessenek rajta. Leginkább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban éri meg ellátogatni Dubaiba, ilyenkor a hőmérséklet átlagosan 28-35 °C között ingadózik. Néhány hónapig a hőmérséklet tartósan 40 °C fölé szokott emelkedni, ilyenkor szinte elviselhetetlen a meleg levegő. A városra a meleg, időnként párás klíma a legjellemzőbb, a csapadék kevés, az is általában januárban, februárban, vagy márciusban hullik.

Olcsó szállások Dubai városában – Szálloda, Apartman, Vendégszálló
Dubai gazdasága:

Dubai kőolaj és földgáz tartalékai jelentősen csökkennek, várhatóan 15-20 éven belül teljesen ki is merülnek. Dubai fő bevételei a turizmusból, az ingatlanok értékesítésből, a kereskedelemből, valamint a különféle pénzügyi szolgáltatásokból származik. A várost a gazdasági világválság is nagymértékben megviselte. Dubainak óriási hitele van, amelyek nagy része nagynevű bankoktól (HSBC) származik. Dubai a teljes eladósodottság szélére került, amelyet újabb hitelek felvételével (Szaúd-Arábiától) és ingatlanok értékesítésével próbál ellensúlyozni. Az eladósodottág hírére a térség tőzsdéi hatalmas zuhanásokba kezdtek, több nagyobb fejlesztésű project (Dubai World) csúszik vagy teljesen le is állt.

Dubai ingatlanok:

Az egész emirátusokra jellemző ingatlanbuborék, ami a gazdasági világválság kialakulásának köszönhető, 2009-ben durrant ki, amely most legfőképpen Dubaiban fejti ki legnagyobb hatását. Az ingatlanárak közel 1 év leforgása alatt 50%-al mérséklődtek, de van olyan terület, ahol a csökkenés mértéke eléri a 70%-ot is. A lejtmenet azóta se állt meg, elemzők szerint 6-12 hónapon belül az árak elérhetik a 2004. évi szinteket. Szabadesésben zuhantak a bérleti díjak is, a lakásoké 40 %-kal, az irodáké pedig 60 %-kal esett vissza. Sokan hisznek abban, hogy az ingatlanbuborék, amit főként a spekulatív tőke és a külföldi vásárlók rohamos megjelenése, valamint az építési költségek növekedése fújt egyre nagyobbá, az újra ki fog alakulni. Több közvetítő céget is látni, akik már most hatalmas üzleti lehetőségnek tartják beszállni az ingatlanpiacra, és bíznak az árak felfutásában. Legyünk körültekintőek, kerüljük el a kockázatot, először tájékozódjunk a lehetőségekről, mielőtt ingatlan vásárlásába vagy bérlésébe fognánk!

Olcsó repülőjegyek New York, Miami, London, Párizs, Madrid
Dubai munka:

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) területén, főleg Abu Dhabi és Dubai városában akad a legtöbb munkalehetőség. Dubaiban az álláskeresők, akik lehetnek szakképzettek, és félig szakképzettek is, az alábbi szektorokban találhatnak legkönnyebben munkát: építőipar, vendéglátás, egészségügy, számvitel, pénzügy, informatika, marketing, utazás. A felsorolt szektorok közül az építőipar, a vendéglátás, a pénzügy, az egészségügy, és az utazási szektor igényli a legtöbb, főként szakképzett munkaerőt. Az angolul jól beszélő, igazán képzett szakemberek (mérnökök, pilóták, orvosok), akár havi több tízezer dollárt is megkereshetnek, de a szakképzetlen, és az angol nyelvel is hadilábon álló, főként kisegítő vagy segédmunkát (kertész, bejárónő) kereső emberek, csupán havi néhány száz dollárt kereshetnek. Sajnos az olcsó munkaerő (indiai, pakisztáni, és sri lankai vendégmunkások), az emírségek területén is megjelent, ezért többnyire a szaktudást nem igénylő munkákat (építőipari segédmunkás), az ezekből az országokból érkező emberekkel végeztetik el.

Dubai nevezetességei, híres épületei:
 • Burj Al Arab – a világ első hétcsillagos vitorla alakú luxus szállodája
 • Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah) – mesterséges sziget
 • Világ-szigetek (The World Islands) – mesterséges sziget
 • Waterfront – a világ legnagyobb tengerparti beruházása
 • Burdzs Kalifa – a világ legmagasabb épülete (828 méter)
 • 23 Marina – a világ 2. legmagasabb lakóháza (395 méter)
 • Végtelenség-torony – 330 méter magas felhőkarcoló
 • Dynamic Tower – forgó felhőkarcoló
 • Mall of the Emirates – bevásárlóközpont mesterséges sípályával
 • Dubai Mall – a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja egy hatalmas akváriummal
 • Wild Wadi Water Park – élményfürdő
 • Wonderland – élményfürdő és vidámpark
 • Gold Souk – a világ legnagyobb aranypiaca
 • Deira Spice Souk – fűszerpiac
 • Dubai Múzeum – egy erődben kialakított múzeum
 • Burj Nahar – őrtorony
Dubai népszerű attrakciói:
 • Dubai Hot Air Balloon Flight – Hőlégballon repülés (repülés időtartama: kb. 5 óra, jegyárak: $265-tól)
 • 4×4 Dubai Desert Safari – Terepjáróval kirándulás a sivatagban (időtartam: kb. 5 óra, a kirándulás tartalmazz még sandboarding-ot (homokdűnék lejtőjén deszkázás) és egy vacsorát, jegyárak: $85-tól)
 • Dubai City Half-Day Sightseeing Tour – Félnapos városnézés busszal, Történelmi helyszínek meglátogatása (időtartam: kb. 4,5 óra, a kirándulás tartalmazz még egy hajós utazást is, jegyárak: $36.85-tól)
 • Dubai Seaplane Flight – Sétarepülés hidroplán repülőgéppel (repülés időtartama: kb. 40 perc, jegyárak: $352-tól)

Dubai híresebb luxus szállodái:
 • Burj Al Arab (a világ első hétcsillagos luxus szállodája)
 • Hydropolis Underwater Hotel (a világ első víz alatti szállodája)
 • Atlantis, The Palm
 • Trump International Hotel & Tower
 • Bellagio Hotel Dubai
 • Jumeirah Beach Hotel
 • Fairmont Dubai
 • Palazo Versace Dubai
Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah):

A Pálma-szigetek (Deira, Jebel Ali és Jumeirah) legkisebb tagja a Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah), amely a világ eddigi legnagyobb mesterséges szigete. Nevét a pálma formájáról kapta. A mesterségesen kialakított szigetet 2001. júniusában kezdték el építeni. A munkálatok során 94 millió m3 homokot és 7 millió tonna követ használtak fel. A pálmafát egy 12 km hosszú és 5 km átmérőjű, félhold alakú hullámtörő gát védi a hullámok ellen. A Dzsumeira Pálma 16 levelén luxusvillák, még törzsén és a védelmét szolgáló hullámtörőn szállodák (Atlantis, The Palm) kaptak helyet. A New York Times szerint, amit műholdfelvételekkel is tudnak bizonyítani, a Dzsumeira Pálma süllyed, mégpedig évente 5 mm-et. A süllyedést az építető cég a Nakheel cáfolta.

Dubai Dzsumeira Pálma - Palm Jumeirah

Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah)


Dubai vízum:

A magyar állampolgárok csak érvényes vízummal léphetnek be az Egyesült Arab Emírségek területére, amelyekből az alábbiak igényelhetőek:

 • Transit visa (Átutazó vízum) – Érvényesség: 4 nap, hosszabbítás nem lehetséges. Általában továbbutazó utasok részére készül.
 • Tourist visa (Turista vízum) – Érvényesség: 30 nap, hosszabbítás lehetséges, egyszer újabb 30 nappal.
 • Visit visa (Látogatói vízum) – Érvényesség: 90 nap, hosszabbítás nem lehetséges.
 • Work visa (Munkavállalói vízum) – Érvényesség: 60 nap, a Munkaügyi Hivatal adja ki.

A vízum mellett a beutazáskor az útlevelet is ellenőrzik, amelynek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Dubai Nagykövetség Magyarország területén nincs, hivatalos ügyeinket legközelebb csak Bécsben tudjuk intézni.

Magyar Nagykövetség Dubai területén nincs, így hivatalos ügyeinket legközelebb csak Abu Dhabiban tudjuk elintézni.

Dubai nemzetközi repülőtér (IATA: DXB, ICAO: OMDB):

A Dubai nemzetközi repülőtér az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb repülőtere. Jelenleg 3 terminal üzemel, a repülőtéren évente közel 40 millió utas fordul meg. A repülőtér egyben központja is az Emirátusok Légitársaságának (Emirates Airlines). A Dubai nemzetközi repülőteret legegyszerűbben a metróhálózat lila vonalát használva érhetjük el.

Olcsó repülőjegyek Dubai városába – Air France, KLM, British Airways
Dubai tömegközlekedése:

A metróhálózat teljes egészében 2012-re fog elkészülni, jelenleg csak részlegesen működik. A metróhálózat 4 vonalból áll, a zöld vonal a repülőtér kereskedelmi zónája és al-Dzsaddáf, a piros vonal a Dzsebel Ali kikötő és a Rásidijja részt köti össze, a kék és a lila vonal, pedig Dubai két repülőterét, a Dzsebel Ali repülőteret és a Nemzetközi repülőteret fogja összekötni, várhatóan 2012. végére. A zöld és lila vonal metróhálózatának hossza 74,6 km, amelyhez 47 állomás tartozik, a szerelvényeket a Serco üzemelteti. A vonalak teljesen egészében behálózzák Dubai belvárosát érintve a repülőtereket is. Dubai buszhálózata 69 útvonalból áll. A Pálma-szigetre (Dzsumeira Pálma) legkönnyebben az egysínű vasúttal juthatunk el. A Dubai-öbölben a vízi közlekedést is használatba vehetjük, ahol kisebb méretű hajók szállítják az utasokat, Dubai két partja és a mesterséges szigetek között. Bár Dubaiban eléggé kiterjedt a tömegközlekedési hálózat, mégis inkább a taxit használják leggyakrabban.


Dubai vásárlás:

Dubai számára rendkívül fontos a turizmus, ezen belül is a bevásárló turizmus. Számtalan hatalmas bevásárlóközpontban válogathatunk a luxus órákon keresztül, a szebbnél-szebb ruhadarabokig. A világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja a Dubai Mall, amelynek sok üzlete mellett egyik leghíresebb része az a hatalmas akvárium, ami a tengeri élővilágot mutatja be a látogatók számára. A másik híres bevásárlóközpont a Mall of the Emirates, amelyben egy hatalmas méretű sípálya is helyet kapott. A bevásárlóközpontokban fix árakkal találkozhatunk, de a piacokon már alkudhatunk.

Dubai Mall

Dubai Mall akvárium

Dubaiba látogatva érdemes arany ékszereket vásárolni, mivel az arany itt a legolcsóbb a világon. A leghíresebb aranypiac a Gold Souk, ahol közel 250 bolt várja a vásárlókat.

Időeltolódás:

A magyarországi időhöz képest +3 óra időeltolódás van, ami annyit jelent, ha például Budapesten este 21:00 óra van, akkor Dubai városában már éjfél van.

Telefonszámok, mobiltelefonok:

A Speak Easy egy SIM kártyás mobiltelefon szolgáltatás, ezzel jóval olcsóbb a telefonálás, mintha a saját szolgáltatónkat kellene igénybe venni. A helyi hívások Dubai területén belül ingyenesek! Helyi és nemzetközi körzetszámok: Dubai 04 + 9714, Abu Dhabi 02 + 9712; Tűzoltóság: 997; Mentők: 998; Rendőrség: 999.

Egészségügyi ellátás, védőoltás:

Nem szükséges semmilyen védőoltás, ha Dubaiba utazunk. A Hepatitis A is ritkán fordul elő, ennek a betegségnek a kialakulását a szennyezett táplálék és víz okozza. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha palackozott ásványvizet fogyasztunk. A Malária se tekinthető különösebben veszélyességi forrásnak, a városban egyáltalán, a hegyekben is csak elvétve vannak szúnyogok. A leégéssel és azzal, hogy hőgutát kapunk, azzal viszont számolnunk kell. Használjunk napszemüveget, esetleg kalapot, magas faktorszámú védőkrémet, és lehetőleg fogyasszunk sok folyadékot. Az egészségügyi ellátásra rengeteg állami (Al Wasl Kórház) és magánkórház (Emirates Kórház) is rendelkezésre áll. A sürgősségi ellátás az állami kórházakban ingyenes!

Ünnepnapok:

Állandó ünnepnapok:

 • Újév (január 1.)
 • Nemzeti ünnep (december 2.)

Változó ünnepnapok:

 • Mouloud (A Próféta születése)
 • Leilat al-Meiraj (A Próféta mennybemenetele)
 • Eid al-Fitr (A Ramadán vége)
 • Eid al-Adha (A feláldozás ünnepe)
 • Al-Hijra (Iszlám Újév)
Biztonság:

Az Egyesült Arab Emírségek az egyik legbiztonságosabb térség a világon, Dubait kétszer is jelölték a legbiztonságosabb nyaralóhelyek versenyében. A lopás szinte csak fogalom, egyáltalán nem létezik, személy elleni bűncselekmény is csak igen ritkán fordul elő.

Vallás:

Dubaiban vallásszabadság van, ezért minden hívő gyakorolhatja saját vallását. Hivatalos vallás az iszlám.

Ruházat:

A könnyed nyári viselet ajánlott, a téli időszakokban, az esti órákban elkelhet a vékonyabb pulóver és a kabát is. A nők számára a nyilvános strandokon nem ajánlott a bikini viselése, a szállodák magán strandjain bármilyen fürdőruhát felvehetnek.

Pénznem:

A hivatalos pénznem az Arab Emirates Dirham (AED vagy DH, Dhs), de az amerikai dollárt is szinte mindenhol elfogadják, szállodákban, üzletekben, éttermekben és a taxisok is. Évek óta stabilan 3.6725 a váltószám az amerikai dollár és a dirham között, ami annyit jelent, hogy 100 amerikai dollárért 367.25 dirhamot kapunk. A dirham váltópénze a fils (1 dirham=100 fils).

Nyelv:

Az arab nyelv mellett, rengeteg más nyelv is képviselteti magát, ezzel is mutatva Dubai gazdag kultúráját. A Dubaiban élő és dolgozó emberek nagy része beszéli az angol nyelvet, legyen szó pincérről, szállodai személyzetről, vagy éppen taxisofőrről.


Sport:

A legnépszerűbb sportágak Dubaiban a labdarúgás és a krikett. A leghíresebb sportesemény, aminek Dubai ad otthont, az nem más, mint az ATP tenisztorna egyik viadala a Dubai Open, amely a nyeremények nagysága és adómentessége miatt is rendkívül népszerű a teniszezők körében. A másik nagy sportesemény, a Dubai World Cup, azaz a világ leggazdagabb lovainak versenye, amely minden évben szintén sok ezer turistát vonz a városba.

Fontos!

 • A sertéshús értékesítése és fogyasztása nem illegális, bár az eladást szabályozzák, csak nem muzulmánoknak árusítható a sertéshús a kijelölt területeken.
 • Az alkoholvásárláshoz engedély szükséges, bár a négy- és ötcsillagos hotelek bárjaiban és éttermeiben hozzáférhetőek. A részegséget elég rossznéven veszik.
 • Az Egyesült Arab Emírségek területén az állami hivatalokban, bankokban, postán, a nők számára külön sorokat alakítottak ki, megkönnyítve számukra a bejutást.
 • Néhány hithű muzulmán nem kíván kezet fogni egy nővel, ezért várjuk meg, míg a férfi a kezét nyújtja.
 • A nők, ha a városban közlekednek, lehetőleg kerüljék a támadásra okot adó kirívó ruhadarabok (miniszoknya), vagy a túl mélyen dekoltált felsőrészek viselését.
 • Ha fényképet készítünk, figyeljünk oda, hogy az lehetőleg muszlim nőt ne ábrázoljon, mert sértőnek veszik.

Fel az oldal tetejére

Dubai utazás – Vízum, Munka, Ingatlan, Dubai nevezetességei
Értékelés

« »

Cimkék: Dubai, Dubai nevezetességei, nyaralás, sziget, utazás, vízum


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!