Kezdőlap » Legnépszerűbb országok » Horvátország » Krka Nemzeti Park – Horvátország legszebb nemzeti parkja
6

Krka Nemzeti Park – Horvátország legszebb nemzeti parkja 11/02/22

Szerző:

– Krka Nemzeti Park A Krka Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni Park Krka, angolul: Krka National Park), amelyet 1985-ben nyilvánítottak nemzeti parkká, Horvátország és Európa legszebb és egyben leggazdagabb nemzeti parkja. […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park (horvátul: Nacionalni Park Krka, angolul: Krka National Park), amelyet 1985-ben nyilvánítottak nemzeti parkká, Horvátország és Európa legszebb és egyben leggazdagabb nemzeti parkja. A Krka Nemzeti Park, az Adriai-tenger közelében, Šibenik-Knin megyében, Budapesttől mintegy 700 km-re, Šibenik városától pedig, mindössze 17 km-re található. A 109 km2 területű nemzeti park, amely egész évben látogatható, magában foglalja a 75 km hosszú Krka folyót, amely a Knin torkolatától egészen az Adriai-tengerig ered, a hét gyönyörű vízesést (Skradinski buk, Bilušica buk, Manojlovac, Brljan, Rošnjak, Miljacka, Roški slap), és az alsó folyásnál a Čikola folyót. A Krka Nemzeti Parkban, amely Európa egyik legértékesebb természetvédelmi területe, 800 növény-és állatfaj (ebből 222 madárfaj) található meg. A nemzeti park négy védett állatnak (patkósorrú denevér, vidra, farkas, vadmacska) is lakhelyéül szolgál, és van 10 olyan halfajta, amelyek csak a nemzet park vizeiben találhatóak meg. A nemzeti park különböző területein, számos értékes műemlék (középkori vár, kolostor, vízimalom) is megtalálható. A legértékesebb műemlék ezek közül a Visovac tó közepén, egy kis szigeten található Ferences kolostor. A Visovac szigetre, a turisták által leglátogatottabb vízeséseket is érintve (Skradinski buk, Roški slap) kiránduló hajók is indulnak. A kirándulást legjobb a Skradin-i információs központban kezdeni, ahol részletes információkat kaphatunk a nemzeti parkról, és meglátogathatjuk azt a galériát, amelyben a Krka Nemzeti Park összes érdekessége megtekinthető.

A Krka Nemzeti Park területén a búvárkodás csak engedéllyel lehetséges, és a Krka folyón is csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni.

Krka Nemzeti Park, Horvátország - Skradinski buk vízesés

Krka Nemzeti Park – Skradinski buk vízesés


A Krka Nemzeti Park elérése gépjárművel Budapestről:

A Krka Nemzeti Parknak három bejárata van: Lozovac, Skradin, Roški Slap. A Lozovac és Skradin felöli bejáraton keresztül 09:00-16:00 óra között lehet belépni a nemzeti parkba, a Roški Slap rész felöl, pedig 10:00-16:00 óra között.

A Krka Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalog is egyaránt körbejárható. Ha a Skradin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel bennünket a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i vagy a Roški Slap-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.


Krka Nemzeti Park látványosságai:
 • Skradinski buk vízesés (a Krka folyó leghosszabb és legszebb vízesése)
 • Roški slap vízesés (nagy kiterjedésű több ágazatból álló vízesés)
 • Bilušica buk vízesés
 • Manojlovac vízesés
 • Brljan vízesés
 • Rošnjak vízesés
 • Miljacka vízesés
 • Visovac sziget és tó (Ferences kolostor és templom)
 • Burnum római katonai tábor
 • Ozidana barlang
 • Ključica középkori erőd
 • Nečeven középkori vár
 • Trošenj erőd
 • Krka kolostor
Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház
Skradinski buk és Roški slap vízesés:

A Skradinski buk vízesés a Krka Nemzeti Park legnépszerűbb és egyik legszebb látványossága. A Skradinski buk 400 m hosszú és 100 m széles, és 17 lépcsős zuhatagból áll, a teljes szintkülönbség az első és az utolsó vízesés között 47,7 m. A Skradinski buk vízesés előtti medencében, tisztes távolságot tartva (a vízesés becsapódásától pár 10 méterre egy bolyát húztak ki, és a csónakból egy vízimentő ügyeli a rendet) fürdeni is lehet. A nemzeti park második leglátogatottabb látványossága a 25 m magas Roški slap vízesés, amely kiránduló hajókkal és közúton is megközelíthető.

Krka Nemzeti Park belépőjegy árai, 2011:

Az alább feltüntetett belépőjegy árak, magukban foglalnak még egy ingyenes utazást oda-vissza a bejáratok (Skradin, Lozovac) és a Skradinski buk vízesés között (hajóval: Skradin-Skradinski buk-Skradin, busszal: Lozovac-Skradinski buk-Lozovac). A Krka Nemzeti Park egész évben látogatható.

 • Felnőtt: 95 kuna (június-szeptember), 80 kuna (március-május és október), 30 kuna (január-február és november-december)
 • Gyermek (7-14 év között): 70 kuna (június-szeptember), 60 kuna (március-május és október), 20 kuna (január-február és november-december)
 • Gyermek (7 év alatt): ingyenes

A Krka Nemzeti Parkon belül hajós kirándulásokra (Skradinski buk, Roški slap, Visovac sziget és tó) is lehetőségünk adódik. A hajók márciustól-novemberig közlekednek. Az útvonalaktól függően az árak az alábbiak szerint alakulnak:

Skradinski buk – Visovac – Skradinski buk útvonal

 • Felnőtt: 100 kuna
 • Gyermek (5-14 év között): 70 kuna
 • Gyermek (4 év alatt): ingyenes

Skradinski buk – Visovac – Roški slap – Skradinski buk útvonal

 • Felnőtt: 130 kuna
 • Gyermek (5-14 év között): 90 kuna
 • Gyermek (4 év alatt): ingyenes

Krka Nemzeti Park hivatalos weboldala: Krka National Park

Fel az oldal tetejére

Krka Nemzeti Park – Horvátország legszebb nemzeti parkja
Értékelés

« »

Cimkék: Horvátország, Krka Nemzeti Park, nemzeti park, nyaralás, Skradinski buk, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

6 hozzászólás

 
Judit 2011. május 26. Válasz

Érdeklődnék, hogy ha valaki a hajós kirándulást választja, akkor azt a belépő jegyen felül kell fizetni?
Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel, Judit

 
RepülőjegyUtazás.hu 2011. május 29. Válasz

Kedves Judit!

A hajós kirándulásokat a belépőjegyeken kívül kell fizetni. Viszont a belépőjegyek tartalmaznak egy ingyenes hajós utazást oda-vissza az egyik bejárat (Skradin) és a Skradinski buk vízesés között.

Üdv,

RepulojegyUtazas.hu szerkesztősége

 
koko 2011. június 16. Válasz

Szállásunk Siritovciban lesz.érdeklődnék hogy az ottani bejárattól is körbelehet sétálni a parkot?Van egy “ingyen “hajó út a vizeséshez./belépő árában van/mivel nembeszélem a nyelvet van valami utmutató hogy ne a fizetős hajóra száljunk?

 
RepülőjegyUtazás.hu 2011. június 20. Válasz

Tisztelt Koko!

Ahogy nézem az Önök szállását (Širitovci), ahhoz sokkal közelebb van a Roški slap felöli bejárat (kb. 10 km). A szállásuktól a Skradin felöli bejárat viszont már jócskán odébb, kb. 30 km-re van. Önöknek kell eldönteni, hogy megéri-e inkább a Skradin felőli oldalról menni a nemzeti parkba, mert onnan a belépőjegy tartalmazza az ingyen hajóutat a Skradinski buk vízeséshez. A parkot mindegyik bejárat felöl körbe lehet járni, de ahhoz, hogy a park minden részébe eljusson pl. a Visovac tó közepén álló szigetre, ahhoz már mindenképpen valamelyik plusz hajóskirándulást igénybe kell vennie.

Üdv,
RepülőjegyUtazás.hu szerkesztősége

 
kiskomam68 2012. július 5. Válasz

Kedves Judit.
Nagyon értékes információkat tudtam meg itt, és még olyat szeretnék kérdezni hogy a Roski slap vízeséstől induló hajókirándulás létezik -e még és menyibe kerül. A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel Mészáros Zoltán

 
RepülőjegyUtazás.hu 2012. július 8. Válasz

Kedves Zoltán,

A Krka Nemzeti Park hivatalos honlapja szerint a Roski slap vízeséstől induló kirándulóhajó 2012-ben is közlekedik. A közel 2,5 órás út során érintésre kerül a Krka Kolostor (Krka Monastery) és a Trosenj Erőd (Trosenj Fortress) is. 2012-ben április és október között a jegyárak a következők: felnőtt egyéni (100 kuna), egyéni gyermek (70 kuna, 4-14 éves korig)

Üdvözlettel,
RepulojegyUtazas.hu szerkesztősége

Szóljon hozzá!