Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Los Angeles-i utazás – Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Malibu
3

Los Angeles-i utazás – Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Malibu 11/07/09

Szerző:

– Los Angeles Los Angeles (spanyol nyelven: Los Ángeles; röviden: LA), becenevén az Angyalok városa (angol nyelven: City of Angels), amelyet hivatalosan 1850. április 4-én alapítottak, New York City után […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Los Angeles

Los Angeles (spanyol nyelven: Los Ángeles; röviden: LA), becenevén az Angyalok városa (angol nyelven: City of Angels), amelyet hivatalosan 1850. április 4-én alapítottak, New York City után az Egyesült Államok második legnépesebb városa, a közel 3,8 millió lakosával. A teljes agglomerációs (Metropolitan Area) részt beleszámolva lakossága meghaladja a 15 millió főt. A Kalifornia államban található 1.302 km2 (City) területű Los Angeles, amely még New York városánál is nagyobb, fontos szerepet tölt be a gazdaság és a kultúra területén, a filmiparnak és a show biznisznek köszönhetően pedig, Las Vegas mellett, a világ szórakoztatóiparának egyik legfontosabb fellegváraként tartják számon. A város gazdaságának húzóágazatai még, a repülőgépipar, a kereskedelem, a kézműipar, és a média. Több nagyvállalatnak és világhírű cégnek is van székhelye a városban, köztük híres filmstúdióknak (20th Century Fox, Paramount Pictures, Columbia Pictures, DreamWorks, The Walt Disney Company), hajtótársaságoknak (Cunard Lines, Princess Cruises), szállodaláncoknak (Hilton Hotels). Los Angeles egy igazi világváros, ahol hozzávetőlegesen 140 nemzet lakosai élnek. Különösen a latin-amerikai (mexikói) és az ázsiai közösség (kínai) növekszik gyorsan, de egyre több az európai országokból érkező lakosok száma is. A város kerülete 550 km. Los Angeles az egyetlen olyan nagyváros az Egyesült Államok területén, amelyet egy hegység (Santa Monica-hegység) szel ketté. A város legmagasabb pontja a Lukens-hegy (Mount Lukens, 1550 m), amely Los Angeles északkeleti végén a San Fernando-völgyben található. A város több mint 80 körzetre és városrészre van bontva. Néhány városrész közülük sokszor egy-egy közösséget (Koreatown – koreai amerikaiak; Chinatown – kínai negyed) takar. Általában, a várost a következő területekre osztják fel: Downtown Los Angeles, Eastside (East Los Angeles), Northeast Los Angeles, South Los Angeles (vagy ahogy a helyiek hívják South Central), Harbor Area, Greater Hollywood, Wilshire, Westside, San Fernando és a Crescenta Valley. Néhány ismertebb Los Angeles-i közösség: Venice, Downtown Financial District, Los Feliz, Silver Lake, Hollywood, Koreatown, Westwood, és Hollywood Hills. A város legfontosabb napilapja a Los Angeles Times, és a La Opinión, amely spanyol nyelven jelenik meg. Los Angeles kiemelkedő sportklubjai a következők: labdarúgás (Los Angeles Galaxy), kosárlabda (Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers), jégkorong (Los Angeles Kings), baseball (Los Angeles Dodgers).

Greater Los Angeles

Greater Los Angeles

Időjárás, éghajlat:

Los Angeles klímáját a szubtropikus mediterrán éghajlat befolyásolja, amelyet a meleg vagy forró, száraz nyarak és az enyhe nedves telek jellemzik leginkább. Az év nagy része napsütéssel telik (átlag 7 óra/nap napsütés, júliusban 12 óra/nap napsütés), és átlagosan csak 35 nap mérhető csapadék. Az éves átlaghőmérséklet a belvárosban 19 °C és 24 °C között szokott alakulni. A leghidegebb hónap a január, ilyenkor a hőmérő higanyszála gyakran 15 °C alá esik, és éjszakánként előfordul a 10 °C alatti hőmérséklet is. A legmelegebb hónap az augusztus, ilyenkor a hőmérséklet általában 26 °C és 32 °C közé esik.

Földrengések:

Kalifornia állam más részeihez hasonlóan Los Angeles is gyakran van kitéve földrengéseknek, elsősorban a Szent András-törésvonal közelsége miatt. Évente megközelítőleg 10.000 földrengést rögzítenek, amelyek túlnyomó része alacsony intenzitású, és egyáltalán nem érezhető.

Bűnözés, Biztonság:

A szervezett bűnözés, Los Angeles utcáin is jelen van, bár a S.W.A.T. különleges egység megléte óta a bűncselekmények nagymértékben csökkentek. A városban mintegy 26.000 bandatagot és 250 bandát tartanak számon, amelyek közül a legnagyobb és legveszélyesebb bandák az afro amerikaiakból álló Crips és Bloods, a mexikói amerikaiak alkotta Surenos, és a többnyire közép-amerikaiakból álló Mara Salvatrucha.

Időeltolódás:

Kalifornia állam az UTC-08-as időzónába, míg Magyarország a GMT+1-es időzónába esik, ezért kilenc óra eltérés alakul ki, negatív irányban. Ami annyit jelent, ha Budapesten este 9 óra van, akkor Los Angeles városában még csak déli 12 óra.

Olcsó repülőjegyek New York, London, Párizs, és más nagyvárosokba!

Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX):

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (Los Angeles International Airport; IATA: LAX; ICAO: KLAX) a várost kiszolgáló legnagyobb repülőtér. A repülőtér, amely a New York-i JFK repülőtér után a külföldi utasok számát tekintve a második legforgalmasabb repülőtér az Egyesült Államokban, a város délnyugati részén, a belvárostól (Downtown Los Angeles) 16 km-re található. Los Angeles egyéb repülőterei:

 • Ontario International Airport (IATA: ONT; ICAO: KONT)
 • Bob Hope Airport (IATA: BUR; ICAO: KBUR)
 • Long Beach Airport (IATA: KLGB; ICAO: KLGB)
 • John Wayne Airport (IATA: SNA; ICAO: KSNA)
 • Palmdale Regional Airport (IATA: PMD; ICAO: KPMD)
 • Van Nuys Airport (kisgépes repülőtér, IATA: VNY; ICAO: KVNY)
Közlekedés, Tömegközlekedés:

A város legnagyobb pályaudvara a belvárostól északra található Union Station, amely az Amtrak vasúttársaság egyik legforgalmasabb pályaudvara. A Los Angeles-i metró (Metro Rail, Los Angeles Metro) pályaszakasza közel 130 km hosszú, és 70 állomást érint. A metróvonalakat színek alapján különböztetik meg, amelyek az alábbiak: piros (Metro Red Line), lila (Metro Purple Line), kék (Metro Blue Line), zöld (Metro Green Line), és arany (Metro Gold Line). A metró a hét minden napján 5:00-24:00 között közlekedik. A metró alapdíja $1.50, amely egyszeri utazásra jogosít fel, de vásárolhatunk korlátlan napi jegyet is (Metro Day Pass) is, aminek ára $6. Los Angeles közúti hálózata rendkívül fejlett, ennek ellenére a dugok és a fennakadások mindennaposak még az ünnepnapokon is. A csúcsidő 6:00 és 11:00, valamint 15:00 és 21:00 óra közé tehető. A világ egyik legnagyobb kikötőjének tartott Los Angeles-i Kikötő (Port of Los Angeles, Los Angeles Harbor), amelynek területe közel 30 km2, a belvárostól 32 km-re délre, a San Pedro öbölben (San Pedro Bay) található.


Hollywood CityPass:

A Hollywood CityPass négy kihagyhatatlan hollywoodi látnivalót tartalmaz, amelyek a következők:

 1. Red Line Tours Hollywood Behind the Scenes (75 perces túra egy vezeték nélküli fejhallgatóval a hollywoodi tereptárgyak között)
 2. Starline Tours of Hollywood (2 órás mini-buszos utazás idegenvezetővel)
 3. Madame Tussauds Hollywood (viasz múzeum meglátogatása)
 4. Kodak Theatre Guided Tour vagy The Hollywood Museum (30 perces audió túra az Oscar-díj átadójának színházában vagy helyette a Hollywood Múzeum meglátogatása)

A Hollywood CityPass ára, 2011: felnőtt ($59), gyermek ($39)

A Hollywood CityPass az első használatba vétel után még 9 napig felhasználható.

Hollywood CityPass online megvásárlása: Hollywood CityPass

100.000 olcsó szállás világszerte - Szálloda, Szoba, Apartman

Los Angeles-i látnivalók:

Los Angeles egyik leghíresebb jelképe, a Hollywood Hills területén, a Lee-hegyen (Mount Lee), 45 méter magasságban található Hollywood felirat. A közel 110 méter hosszan elterülő 15 méter magas fehér betűket, több nagysikerű mozifilmben is már megelevenítették. Los Angeles második leghíresebb látnivalója a Hollywood Boulevard-on található hírességek járdája (Hollywood Walk of Fame), amelyen több mint 2.400 sárgaréz csillagot helyeztek már el eddig. A csillagok között a szórakoztatóipar legnagyobb alakjainak nevét találhatjuk, köztük számos producerét, zenészét, színészét, és rendezőjét. Néhány Los Angeles-i látnivaló a teljesség igénye nélkül:

Hollywoodi látnivalók:

 • Hollywood Sign (Hollywood felirat) – Hollywood Hills
 • Hollywood Walk of Fame (járda a hírességek csillagjaival) – Hollywood Boulevard
 • Hollywood Boulevard (sugárút) – Hollywood
 • Hollywood Bowl (szabadtéri színpad) – Hollywood
 • Hollywood/Vine (csodálatosan kiépített metró állomás) – Hollywood Boulevard
 • Madame Tussauds (viasz múzeum) – Hollywood Boulevard
 • Kodak Theatre (Kodak Színház) – Hollywood Boulevard
 • Capitol Records Tower (toronyház) – Hollywood Boulevard
 • Grauman’s Chinese Theatre (filmszínház) – Hollywood Boulevard
 • Acker Mansion and Museum (múzeum horror és sci-fi filmek emléktárgyaiból) – Hollywood Hills

Kaliforniai és Los Angeles-i látnivalók:

 • Los Angeles City Hall (városháza) – Downtown Los Angeles
 • Griffith Observatory (Griffith csillagvizsgáló) – Los Feliz
 • Venice Beach (Venice strand) – Westside
 • Walt Disney Concert Hall (koncertterem) – Downtown Los Angeles
 • Natural History Museum of Los Angeles (természettudományi múzeum) – Exposition Boulevard
 • Getty Center (művészeti múzeum) – Brentwood
 • Getty Villa (művészeti múzeum) – Pacific Palisades
 • Los Angeles County Museum of Art (LACMA, művészeti múzeum) – Wilshire Boulevard
 • Los Angeles Public Library (LAPL, városi könyvtár) – Downtown Los Angeles
 • Los Angeles Memorial Coliseum (stadion) – University Park
 • Los Angeles Zoo and Botanical Gardens (állatkert és botanikus kert) – Griffith Park
 • Greek Theatre (ókori görög szabadtéri színház) – Griffith Park
 • Grand Central Market (piac) – Broadway
 • Staples Center (sportaréna) – Downtown Los Angeles
 • Theme Building (kulturális és történelmi műemlék) – Westchester
 • Wilshire Grand Tower (toronyház, luxus hotel) – Wilshire Boulevard
 • Universal Studios Hollywood (filmstúdió, filmszínház, vidámpark) – 100 Universal City Plaza, Los Angeles, CA 91608)
 • Disney California Adventure Park (vidámpark) – 1313 South Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802

Los Angeles népszerű szórakozóhelyei:
 • A.D. (836 North Highland, Los Angeles)
 • Airliner (2419 North Broadway, Los Angeles)
 • Aqua Restaurant and Lounge (424 North Beverly Drive, Beverly Hills)
 • Arena (6655 Santa Monica Boulevard, Hollywood)
 • Aura (12215 Ventura Boulevard, Studio City)
 • Avalon (1735 Vine Street, Hollywood)
 • Bar Lubitsch (7702 Santa Monica Boulevard, West Hollywood)
 • Circus Disco (6655 Santa Monica Boulevard, Los Angeles)
 • Club 740 (740 South Broadway, Los Angeles)
 • LAX (1714 Las Palmas Avenue, Hollywood)
Los Angeles leghíresebb útszakaszai:
 • Mulholland Drive (Hollywood Hills)
 • Sunset Boulevard (Downtown Los Angeles)
 • Hollywood Boulevard (Hollywood)
 • Wilshire Boulevard (Downtown Los Angeles)
 • Rodeo Drive (Beverly Hills)
Kaliforniai és hollywoodi filmstúdiók és túrák:

A legnagyobb hollywoodi filmstúdióknál külön túrákat alakítottak ki az érdeklődők számára, amelyek során a látogatók idegenvezető segítségével megismerhetik a film és tv-sorozatok készítésének kulisszatitkait. A legtöbb filmstúdiónál (Universal Studios) a szórakoztatásra is gondoltak, ezért külön vidámparkokat (theme parks) is kialakítottak az érdeklődők számára.

 • Walt Disney Studios (500 South Buena Vista Street, Burbank, CA 91521)
 • Paramount Pictures (5555 Melrose Avenue, Los Angeles, CA 90038)
 • DreamWorks Studios (1000 Flower Street, Glendale, CA 91201)
 • Warnes Bros Studios (4000 Warner Boulevard, Burbank, CA 91522)
 • 20th Century Fox Studios (10201 West Pico Boulevard, Los Angeles, CA 90064)
 • Universal Studios (100 Universal City Plaza, Los Angeles, CA 91608)
 • Columbia Pictures, Sony Pictures Entertainment (10202 West Washington Boulevard, Culver City, CA 90232)

– Hollywood

Los Angeles legnépszerűbb körzete Hollywood, amely a belvárostól (Downtown Los Angeles) északnyugatra található. Ezen a városrészen rendkívül sok filmstúdió, és a filmkészítéshez kapcsolódó iparág (kellékek, világítás, hatások, látvány) található. Hollywood leghíresebb látnivalója a Lee-hegyen elhelyezett Hollywood felirat (Hollywood Sign), és a Hollywood Boulevard-on található hírességek járdája (Hollywood Walk of Fame).

Los Angeles ad otthont a világszerte nagy figyelemmel kísért minden évben megrendezett Oscar-díj átadásának, amelyet a Hollywood Boulevard-on található Kodak Színházban (Kodak Theatre) rendeznek meg.

– Beverly Hills

A mindössze 34.000 lakosú Beverly Hills, amelyet több nagysikerű mozifilmben (Beverly Hills-i zsaru) is megcsodálhattunk már, Los Angeles megyében található. Beverly Hills és a szomszédos város West Hollywood, teljesen körbe veszik Los Angeles városát. A világ egyik leggazdagabbnak tartott városában számos hollywoodi hírességnek és vállalati vezetőnek illetve tehetős magánembernek van otthona. A város leghíresebb útszakasza a Wilshire Boulevard mellett a Rodeo Drive, ahol luxus üzletek és butikok százai várják a vásárlókat. A termékek között a haute couture divat mellett, a legismertebb tervezők által készített ruhakollekciók is megvásárolhatók. Néhány ismertebb üzlet a Rodeo Drive-on a teljesség igénye nélkül: Giorgio Armani, Gucci, Cartier, Chanel, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Valentino, Versace, Yves Saint-Laurent, Omega Watches.

– Santa Monica

A közel 90.000 lakosú Santa Monica, Los Angeles megyében, a Santa Monica-öbölben (Santa Monica Bay) található. A tengerparti város a 20. század elején lett népszerű üdülőhely. Mára számos híres cég és nagyvállat központja is megtalálható a városban. Olyan vállalatok alakítottak ki székhelyet a városban, mint a Lions Gate Films, a Microsoft, a Yahoo, a Google, vagy éppen a játékfejlesztéssel foglalkozó Activision Blizzard. Santa Monica leghíresebb útszakasza az Ocean Avenue. A pálmafákkal övezett sugárúton a rengeteg szálloda és étterem mellett, drága ingatlanok is megtalálhatók. Santa Monica legnépszerűbb szórakoztató központja a mólon (Santa Monica Pier) került kialakításra. Itt többek között, az akvárium (Santa Monica Pier Aquarium) mellett egy vidámpark (Pacific Park) és egy óriáskerék (Ferris wheel) is helyet kapott.

– Malibu

Malibu, a népszerű tengerparti város, Los Angeles megye északnyugati részén található. A malibui partszakasz, amelynek hossza 34 km, Los Angeles városától néhány km-re északra kezdődik, és a Santa Monica-hegység déli lejtőitől egészen az óceán partjáig húzódók. A homokos strandjairól híres partszakasz, rendkívül népszerű a hollywoodi sztárok körében, akik közül sokuknak méregdrága ingatlanuk van az üdülőhelyen. Malibu legnépszerűbb strandja a Zuma Beach, amelyet hétvégenként több mint 800.000 ember keres fel. A szörfösök a hosszú hullámok végett a Surfrider Beach és Malibu Lagoon részeket részesítik leginkább előnyben.

A meztelenség ma már illegális minden Los Angeles megyei strandon. Aki ezt megszegi az pénzbírsággal sújtható de még őrizetbe is vehető.

– Long Beach

Long Beach, amely Kalifornia hetedik legnagyobb városa, a Csendes-óceán partján, Los Angeles belvárosától délre, mindössze 32 km-re található. A mediterrán éghajlatú Long Beach leghíresebb látnivalója a kikötőben lehorgonyzott RMS Queen Mary óceánjáró hajója, amely elsősorban az Atlanti-óceán vizeit szelte 1936-1967 között, és fénykorában a leggyorsabb óceánjáró hajónak számított. Long Beach második legnépszerűbb látványossága az 5 hektáron elterülő non-profit szervezet által működtetett akvárium (Aquarium of the Pacific), ahol több mint 500 faj, mintegy 11.000 állatát tekinthetjük meg. Az akvárium legérdekesebb helyszíne a Shark Lagoon, ahol az óceánok egyik legnagyobb ragadózóját vehetjük szemügyre.

– Képgaléria

Fel az oldal tetejére

Los Angeles-i utazás – Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica, Malibu
Értékelés

« »

Cimkék: Beverly Hills, Hollywood, Long Beach, Los Angeles, Malibu, Santa Monica, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

3 hozzászólás

 
Califun 2011. augusztus 31. Válasz

Great information about Los Angeles! Congratulation
For information, our company Cali’fun organizes sightseeing tours in Los Angeles. Our website is only in french for the moment, but soon in english!
Thanks

 
Poppy Russell 2020. február 11. Válasz

Looking for effective online marketing that delivers real results? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was the whole point. We can send your promotional text to sites via their contact pages just like you’re receiving this ad right now. You can target by keyword or just execute bulk blasts to sites in any country you choose. So let’s say you need to blast an ad to all the plumbing companies in the USA, we’ll scrape websites for just those and post your ad message to them. As long as you’re promoting a product or service that’s relevant to that business category then your business will get an awesome result!

Fire off a quick message to jacob3640wod@gmail.com for the full details

 
Gemma Hogarth 2021. szeptember 2. Válasz

Hey

I have a question, i see a lot of products in this shop that you also sell in your store, But there items are 52% cheaper, i have made a screenshot of the product, so you can see for your self. https://screenshot-product.photo/813264.
Well my question is what is the difference between your shop.
Is it the quality or something else, i hope you can help me!

greetings
Gemma Hogarth

“Sent from my iPhone”

Szóljon hozzá!