Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » New York » New York-i Állatkert, Metropolitan Művészeti Múzeum, Ötödik sugárút – New York nevezetességei 4. rész
0

New York-i Állatkert, Metropolitan Művészeti Múzeum, Ötödik sugárút – New York nevezetességei 4. rész 11/05/29

Szerző:

– New York-i Állatkert (Bronx Zoo) A New York-i Állatkert (Bronx Zoo), amely a város főállatkertjének számít, a bronxi városrészben található. Rajta kívül, további 4 állatkert van még New York […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– New York-i Állatkert (Bronx Zoo)

A New York-i Állatkert (Bronx Zoo), amely a város főállatkertjének számít, a bronxi városrészben található. Rajta kívül, további 4 állatkert van még New York City területén, amelyek a következők: Central Park Zoo, Queens Zoo, Prospect Park Zoo, és Staten Island Zoo. Az 1899. november 8-án megnyitott Bronx Zoo a 107 hektáros területével az Egyesült Államok legnagyobb állatkertjének számít, és olyan nagyvárosi állatkerteket is megelőz, mint pl.: a Londoni Állatkert, amelynek területe mindössze 15 hektár. Az állatkert a Wildlife Conservation Society (WCS) által irányított rendszer részeként működik további másik három állatkerttel (Central Park Állatkert, Queens Állatkert, Prospect Park Állatkert) és 1 akváriummal (New York Akvárium). Az összes létesítmény együttesen, több mint 4 millió látogatót fogad évente. A New York-i Állatkert (Bronx Zoo), mintegy 4000 állat 650 fajának ad otthont, melyek között számos veszélyeztetett is megtalálható. Az állatok egy része a szabadtéri kiállítások keretein belül, a földrajzilag meghatározott részeken (World of Birds, World of Reptiles, African Plains, Wild Asia) kerültek elosztásra. Az afrikai-síkság részen (African Plains) többek között, oroszlánokat, gólyákat, zebrákat, gazellákat, és afrikai vad kutyákat láthatunk, a Vad Ázsia (Wild Asia) részen pedig, tigriseket, elefántokat és orrszarvúkat. A beltéri kiállítások között a trópusi dzsungelt (Jungle World) bemutató részen teknősöket és skorpiókat vehetünk szemügyre, a pillangó kertben (Butterfly Garden) egzotikus pillangókat tekinthetünk meg teljesen közelről, a majom házban (Monkey House) különleges majmokkal találkozhatunk, a Madagaszkár (Madagascar) kiállításon pedig, számos vadon élő állatot (nílusi krokodil) csodálhatunk meg.

New York-i Állatkert - Bronx Zoo

New York-i Állatkert – Bronx Zoo

 • Belépőjegy árak, 2011: felnőtt – $16, nyugdíjas – $14 (65 év felett), gyermek – $12 (3 és 12 év között), ingyenes (2 év alatt)
 • Kombinált belépőjegyek árai, 2011 (plusz Total Experience túrák): felnőtt – $29.95, nyugdíjas – $24.95 (65 év felett), gyermek – $19.95 (3 és 12 év között), ingyenes (2 év alatt)
 • Őszi/Téli (november 7-március 30.) nyitvatartási idő: 10:00-16:30 (minden nap)
 • Tavaszi/Nyári (április 2-november 6.) nyitvatartási idő: 10:00-17:00 (hétfő-péntek) és 10:00-17:30 (szombat-vasárnap valamint munkaszüneti napokon)
 • Megjegyzés: Utolsó belépés a zárás előtt 30 perccel.
 • GPS koordináták: 40.850193° (szélesség), -73.882499° (hosszúság)
 • Cím: 2300 Southern Boulevard, Bronx, New York, NY 10460
 • Hivatalos weboldal és jegyvásárlás: Bronx Zoo

Olcsó repülőjegyek New York, London, Párizs, és más nagyvárosokba!

– New York-i Közkönyvtár (New York Public Library)

A New York-i Közkönyvtár (Mid-Manhattan Library, New York Public Library), az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legjelentősebb nyilvános könyvtára, és egyben a világ legnagyobb kutatási könyvtára is. A New York Public Library (NYPL) jelenleg 87 könyvtárból áll, amiből 4 kutatási könyvtár, 4 másik főkönyvtárként üzemel, 2 könyvtár kimondottan a vakok és mozgáskorlátozottak számára készült, és van 77 szomszédos fiókkönyvtár, ami a másik 4 kerületet (Bronx, Brooklyn, Queens, és Staten Island) szolgálja. Mindegyik könyvtár teljesen ingyen látogatható és mindegyikben használható az NYPL rendszere. Az Ask NYPL egy nemzetközi együttműködés részeként jött létre. A szolgáltatás használói az év minden napján a nap 24 órájában tehetnek fel kérdéseket két nyelven (angol, spanyol) emailben vagy az online chatet használva a közkönyvtár weboldalán. A Library Card használói a New York Public Library honlapjáról hatalmas méretű adatbázisokból tölthetnek le anyagokat, köztük könyveket, folyóiratokat és digitális média anyagokat. A Manhattan városrészben található New York-i Közkönyvtár, jelenleg több mint 51 millió elemet (könyvek, videokazetták, térképek, fényképek, stb.) tartalmaz, amiből több mint 20 millió darabot a könyvek tesznek ki.

New York-i Közkönyvtár - New York Public Library

New York-i Közkönyvtár – New York Public Library

 • Belépés: díjtalan
 • Nyitvatartási idő: 8:00-20:00 (minden nap)
 • GPS koordináták: 40.7515033° (szélesség), -73.9824318° (hosszúság)
 • Cím: 455 5th Avenue (at 40th Street), Manhattan, New York, NY 10016
 • Hivatalos weboldal: New York Public Library

– Metropolitan Művészeti Múzeum (The Metropolitan Museum of Art)

A Metropolitan Művészeti Múzeum (The Metropolitan Museum of Art) a manhattani városrészben a Central Park keleti szélén, az Ötödik sugárúton (Fifth Avenue) található. A múzeum főépülete, amelyet gyakran csak Met-nek neveznek, a világ egyik legnagyobb művészeti galériáját tartalmazza. Az állandó gyűjtemény több mint kétmillió műalkotásból áll, amelyek között egyaránt megtalálható klasszikus antikvitás, az Ókori Egyiptom szobrai, és európai mesterek remekművei. A Metropolitan Művészeti Múzeum egyik legnépszerűbb gyűjteménye a fegyvereket és páncélokat (Arms and Armor) bemutató, az I. emeleten a középkori nagyteremben kialakított galériája. A fegyver és páncél gyűjtemény 15.000 tárgyból áll, a királyok és fejedelmek páncéljai mellett, a középkori Európa és a római birodalom fegyvereit is megcsodálhatjuk. A múzeum jelentős számú rajzot (11.000 db), nyomatot, szobrot, könyvet és festményt (Monet, Rembrandt, Van Gogh) is tartalmaz.

New York Metropolitan Művészeti Múzeum

Metropolitan Művészeti Múzeum – The Metropolitan Museum of Art

 • Belépőjegy árak, 2011: felnőtt – $20, nyugdíjas – $15 (65 év felett), diák – $10, ingyenes (12 év alatt egy felnőtt kíséretében)
 • Nyitvatartási idő: 9:30-17:30 (kedd-csütörtök és vasárnap), 9:30-21:00 (péntek és szombat), zárva (hétfőn és ünnepnapokon)
 • Megjegyzés: Utolsó belépés a zárás előtt 15 perccel.
 • GPS koordináták: 40.7792134° (szélesség), -73.9634699° (hosszúság)
 • Cím: 1000 5th Avenue at 82nd Street, New York, NY 10028
 • Hivatalos weboldal és jegyvásárlás: The Metropolitan Museum of Art

100.000 olcsó szállás világszerte - Szálloda, Szoba, Apartman

– Ötödik sugárút (Fifth Avenue, 5th Avenue, 5 AV)

New York City Manhattan városrészében található Ötödik sugárút (Fifth Avenue, 5th Avenue, 5 AV), a párizsi Champs-Élysées sugárutat is megelőzve, a Forbes magazin listája szerint, a világ leghíresebb és egyben legdrágább útszakaszaként van számon tartva. A manhattani városrészt kettészelő Ötödik sugárút, a Hudson folyóval és az East Riverrel párhuzamosan haladva, délen a Washington Square Park északi oldalán kezdődik, a Greenwich Village-en és a Midtown-on végighaladva, a Central Park keleti oldalát érintve, az Upper East Side-on keresztül éri el Harlem kerületét, majd a legvégén a bronxi városrészt. Az Ötödik sugárút (Fifth Avenue, 5th Avenue, 5 AV) a keresztben haladó utcák számozásának 0 pontja, az utcáknak a sugárúttól keletre illetve nyugatra eső részeit külön nevezik meg, például Keleti 42. utca és Nyugati 42. utca (East 42nd Street, West 42nd Street), a házszámozás az utcákban a Fifth Avenue-tól jobbra és balra emelkedik, általában a házak számától függetlenül sugárutanként 100-at emelkedik. A manhattani Ötödik sugárúton számos híres épület, köztük múzeumok (Guggenheim Múzeum, Metropolitan Művészeti Múzeum), felhőkarcolók (Empire State Building, Trump Tower, Rockefeller Center, Flatiron Building), luxus hotelek (The Plaza Hotel, The Setai, The Peninsula), luxus butikok (Giorgio Armani, Versace), luxus áruházak (Saks, Lord & Taylor), és középületek (New York-i Közkönyvtár, Szent Patrik-székesegyház) is megtalálhatók. Az Ötödik sugárút egyik leghíresebb épülete, a világon az 5. legtöbbször fényképezett, az év minden napján non-stop nyitva tartó Apple bolt (Apple üvegkocka – Apple Store), amely a 767-es szám alatt a General Motors épülete előtt található. Ugyan csak a 767-es szám alatt, de már a General Motors épületében (General Motors Building) került kialakításra a világ egyik legnagyobb játék áruháza, a FAO Schwarz is.

New York Ötödik sugárút - Fifth Avenue, 5th Avenue, 5 AV

Ötödik sugárút – Fifth Avenue, 5th Avenue, 5 AV

 • Apple üvegkocka nyitvatartási idő: non-stop (minden nap)
 • Apple üvegkocka GPS koordináták: 40.763857° (szélesség), -73.973039° (hosszúság)
 • Apple üvegkocka cím: 767 Fifth Avenue, New York, NY 10153

New York nevezetességei a New York Pass használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek.

Fel az oldal tetejére

New York-i Állatkert, Metropolitan Művészeti Múzeum, Ötödik sugárút – New York nevezetességei 4. rész
Értékelés

« »

Cimkék: Metropolitan Művészeti Múzeum, New York, New York Állatkert, New York Közkönyvtár, New York nevezetességei, New York Pass, Ötödik sugárút


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Szóljon hozzá!