Kezdőlap » Legnépszerűbb szigetek » Rab » Rab sziget – Lopar, szállás, komp, kemping, strandok
0

Rab sziget – Lopar, szállás, komp, kemping, strandok 11/02/10

Szerző:

– Rab sziget A Rab sziget, amelyet a rómaiak alapítottak a X. században, Horvátország tengerpartjának északi részén, és a Kvarner-öböl déli részén helyezkedik el. A sziget hossza 22 km, legnagyobb […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Rab sziget

A Rab sziget, amelyet a rómaiak alapítottak a X. században, Horvátország tengerpartjának északi részén, és a Kvarner-öböl déli részén helyezkedik el. A sziget hossza 22 km, legnagyobb szélessége 11 km, a legmagasabb pontja, pedig Kamenjak, a 408 méterével. A sziget alapjában véve karszthegység, egy része mediterrán fenyőerdőkkel borított, másik része kopár kőrengeteg. A sziget legérintetlenebb területe, a délnyugati Kalifront-félsziget, amely szinte teljesen fenyvesekkel borított. A mezőgazdaság a kisebb-nagyobb völgyekre összpontosul, itt többnyire szőlőt, olajbogyót, zöldségeket és gyümölcsöket termelnek. A helyiek a földművelés mellett még jószágtenyésztéssel és halászattal foglalkoznak. Rab legnagyobb bevétele természetesen a turizmusból származik, a szezon ideje alatt turisták tízezrei keresik fel a szigetet a világ minden tájáról. A sziget egyik legfontosabb attrakciója az Európa szerte is ismert több napig tartó (megnyitó: 2011.06.24.) középkori fesztiválja (15th anniversary of the Rab Crossbowmen), ahol a helyiek legjobb íjászai mérik össze tudásukat. Rab szigetéhez számos kisebb-nagyobb lakatlan sziget is tartozik, amelyek közül a legismertebbek az északon fekvő, régebben politikai börtönnek is otthont adó Goli Otok (Kopár sziget) és a Sveti Grgur. Rab szigetét csak hajóval és komppal (ferry) lehet megközelíteni. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően, már májusban annyira fel tud melegedni a tenger, hogy fürödni lehet benne, a térséget a hosszú és forró nyár, és a kevés csapadék jellemzi leginkább.

Rab sziget térkép - Rab Island map

Rab sziget térkép

Rab szigetén hét település található: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga és sziget fővárosa, a délnyugati részen található Rab.


A Rab sziget elérése gépjárművel Budapestről:

Rab szigetét komppal (ferry) Jablanac városából lehet a legkönnyebben elérni. A sziget északi részén található Lopar települését komppal csak Krk szigetéről (Baška) lehet megközelíteni.

Kompdíjak, 2010 (Jablanac – Rab, Mišnjak):
 • Személyautó, amely nem haladja meg a 2 méteres magasságot és 5 méteres hosszúságot (79 kuna)
 • Személyautó, amely meghaladja a 2 méteres magasságot és 5 méteres hosszúságot (127 kuna)
 • Lakókocsi vagy mikrobusz, amely legfeljebb 5 méteres hosszúságú (140 kuna)
 • Lakókocsi vagy mikrobusz, amely legfeljebb 5-7 méteres hosszúságú (160 kuna)
 • Lakókocsi vagy mikrobusz, amely 7 méternél hosszabb (200 kuna)
 • Motorkerékpár (25 kuna)
 • Kerékpár (13 kuna)
 • Személy (13 kuna)

Az autópályáról megérkezve Jablanac városában keressük a „Ferry” táblákat, amelyek elvezetnek minket a kikötőbe, ahonnan a kompok (félóránként oda-vissza) indulnak. Az út a szigetre kb. 12 percig tart, szezonban mind a 4 komp folyamatosan közlekedik a kora hajnali óráktól (05:00, júliusban és augusztusban 03:30), egészen 24:00 óráig.

Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház

A Rab sziget elérése hajóval:

Rab szigetére a Jadrolinija hajótársaság az alábbi helyekről indít hajókat: Novalja (Pag sziget), Rijeka.


Rab sziget nevezetességei:

A szigeten rengeteg nevezetesség, közöttük számos templom, palota, és múzeum is megtalálható. A leghíresebb nevezetességek a következők:

 • Négy román harangtorony
 • Szűz Mária templom
 • Szent Kereszt templom
 • Szent Jusztina templom
 • Rektori palota
 • Szent Kristóf tér
 • Komrčar park
 • Dorka park
 • Dundo erdő

Olcsó Rab szigeti szállásApartman, szoba, szálloda, üdülőház

Rab sziget híresebb strandjai:
 • Rajska Plaža (Lopar, Paradicsom-part)
 • Sahara (Lopar, Naturista strand)
 • Livačina (Lopar)
 • Supetarska Draga
 • Pudarica strand

– Lopar

Az északi részen, a fővárostól (Rab) 13 km-re található Lopar a sziget legelszigeteltebb települése. 22 homokos strandja (ebből 3 naturista strand: Sahara, Ciganka, Stolac) van, és Horvátország legnagyobb homokos strandja, a Paradicsom-part (Rajska Plaža) is Lopar településéhez köthető. A kék zászlót is elhódító 1,5 km hosszú strand, ahol a sekély tengerbe akár 500 métert is begyalogolhatunk, rendkívül népszerű a kisgyermekes családok körében. A strand köré egy idegenforgalmi komplexumot is felépítettek, számos szállodával, étteremmel, kempinggel, és sportolási lehetőségekkel. Jet-ski bérlésére is lehetőségünk van, felülhetünk a vízi banánra és kölcsönözhetünk csónakot, kenut és vízibiciklit is. A település egyik leghíresebb látnivalója a központban található Szent Iván templom, ahol a misék mellett számos koncertet is szerveznek. A településről kompjárat indul Krk szigetére (Baška). Közvetlen a Paradicsom-part mellett található az A kategóriás, San Marino*** kemping is. A 3500 fő befogadására alkalmas, minden igényt kielégítő kempingben, jól felszerelt vizesblokkokkal, aszfaltozott utakkal találkozhatunk. A kempingben és annak közvetlen közelében pénzváltó automaták, benzinkutak, boltok, éttermek, pizzériák várják a vendégeket. Lopáron elég sok tengeralatti barlang (Medova buža) is megtalálható, ahol a kalandvágyók számára még esküvőket is szoktak rendezni.

Horvátországi olcsó szállás - Rab sziget, Krk, Zadar, Rijeka, Dubrovnik, Split

– Supetarska Draga

A Rab sziget nyugati oldalán található Supetarska Draga település, amelyet magyarra leginkább Szent Péter völgyként fordíthatnánk, leginkább a hajózó utazókra és búvárokra épül. Gornja Draga-ban működik a sziget második legnagyobb marinája (ACI Marina), ahol számos hajókölcsönző, hajószerviz megtalálható. A strandolást kedvelők a Donja Draga rész nyugati oldalát keressék fel leginkább.

Fel az oldal tetejére

Rab sziget – Lopar, szállás, komp, kemping, strandok
Értékelés

« »

Cimkék: Horvátország, Lopar, nyaralás, Rab sziget, sziget, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!