Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » New York » Szabadság-szobor, Central Park, Times Square, Broadway, Wall Street – New York nevezetességei 1. rész
0

Szabadság-szobor, Central Park, Times Square, Broadway, Wall Street – New York nevezetességei 1. rész 10/10/13

Szerző:

New York, vagy ahogyan sokan nevezik a Nagy Alma (Big Apple), a világ egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb városa, egyben legjelentősebb pénzügyi központja (Wall Street), és az USA egyik legnagyobb kulturális centruma, […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

New York, vagy ahogyan sokan nevezik a Nagy Alma (Big Apple), a világ egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb városa, egyben legjelentősebb pénzügyi központja (Wall Street), és az USA egyik legnagyobb kulturális centruma, rengeteg nevezetességével és látványosságával. Ha New York városában való tartózkodásunk során időt szánnunk a látványosságok megtekintésére, akkor mindenképpen gondolkozzunk el a New York Pass kártya megvásárlásán, amelynek használata ingyenes és soron kívüli belépést biztosít az előre kiválasztott látványosságok és nevezetességek megtekintéséhez.


– Szabadság-szobor (Statue of Liberty)

A New York-i Szabadság-szobor (Statue of Liberty), amely a világörökség részét képezi, a Hudson folyó torkolatánál, egy kis szigeten (Liberty Island) található. A rézből készült szobrot, ami az Egyesült Államok függetlenségét jelképezi, még Franciaország adományozta az USA függetlenségének kikiáltásának százéves évfordulójának alkalmából. A Szabadság-szobor súlya 204 tonna és magassága 46 méter, a talapzat és a fáklya teteje közti távolság 93 méter. A szobor tetejéről, a koronából, ahová csigalépcsőkön keresztül juthatunk el, csodálatos kilátás nyílik New York városára. Számoljunk azzal, hogy a korona kilátója egyszerre csupán 30 ember befogadására képes, ezért előfordulhat, hogy több órát kell sorban állnunk azért, hogy bejussunk a koronába. A Szabadság-szobor talapzatában egy múzeumot is berendeztek, amely az Egyesült Államokba érkező bevándorlóknak állít emléket, valamint bemutatja az őslakó indiánok történetét. A szoborhoz menetrendszerinti kishajókkal juthatunk el, amelyek a Battery Parktól indulnak, és 20 perc alatt érik el a szigetet. A Szabadság-szobor, és a talapzatában található múzeum meglátogatása teljesen ingyenes. A korona kilátójába való belépésért, és az oda útért kell csak fizetni.

New York-i Szabadság-szobor (Statue of Liberty)

Szabadság-szobor (Statue of Liberty)

 • Belépőjegy a talapzat múzeumába és a szoborhoz: Ingyenes
 • Belépőjegy a korona kilátójához: $3
 • Kishajó jegyárak: felnőtt – $12, nyugdíjas – $10, gyermek – $5
 • Megjegyzés: Külön audió túra kérhető, felnőtt – $8, gyermek – $7,25
 • GPS koordináták: 40.689163° (szélesség), -74.044594° (hosszúság)
 • Cím: Statue of Liberty, Liberty Island, NY 10004, United States
 • Online jegyvásárlás a kishajókhoz: Online Tickets
 • Hivatalos weboldal: Statue of Liberty

– Central Park

A Central Park a világ egyik leghíresebb nyilvános parkja, a mai napig rengeteg filmben és TV-sorozatban látható. A 3,41 km2 területű park, Manhattan szívében található, az 50-es utcáktól, egészen a 110-es utcákig, Harlemig húzódik. A Central Parkban több mesterséges tó, sétány, játszótér, télen 2 korcsolyapálya, vadaspark, és több, sportolásra is kiválóan alkalmas füves terület (tenisz és baseball pálya) található. A parkot körülvevő 10 km hosszú út rendkívül népszerű a kocogók, kerékpárosok és görkorcsolyások körében. A park legismertebb lakói a fákon ugráló és az utakon átszaladó mókusok, de rajtuk kívül, még rengeteg madárfajjal, lepkével és szitakötővel találkozhatunk. A Central Parkban a hosszú évek során 29 szobrot helyeztek el, amelyek nagy részét magánszemélyek és szervezetek adományozták. Talán mindegyik közül a leghíresebb a Balto szobor, amelyet 1926-ban állítottak fel, az előző évi alaszkai szérumfutáskor híressé vált szánhúzó kutya emlékére. Nyaranta ingyenes koncertek és előadások szórakoztatják az odalátogatókat. A Central Park közelében több nevezetesség is megtalálható. A park keleti oldalán a Metropolitan Múzeum és Guggenheim Múzeum, nyugati oldalán pedig a híres Dakota ház található.

New York-i Central Park

Central Park

 • GPS koordináták: 40.7711329° (szélesség), -73.9741874° (hosszúság)
 • Cím: Central Park, New York, NY 10024, United States
 • Hivatalos weboldal: Central Park
Olcsó repülőjegyek New York városába – American Airlines, British Airways

– Times Square

A Times Square egy fontos kereskedelmi csomópont, és a tér egyben New York város jelképe is, ami Manhattan kerületében, a Broadway és a Hetedik Sugárút (7th Avenue) kereszteződésénél található, és egészen a 42. utcától a 47. utcáig tart. A Time Square talán leghíresebb eseménye a szilveszter, amikor a téren több mint 500 ezer ember köszönti az újévet. A tér nagyon sok híres épületnek és cégnek ad helyet. Itt székel többek között a Reuters hírszolgáltató médiabirodalom, az ABC televízió társaság stúdiója, de itt van irodája az Ernst & Young könyvvizsgáló, és a Morgan Stanley pénzügyi befektetésekkel foglalkozó cégének is. A Time Square épületeit szinte teljesen beborítják a hatalmas LED kijelzős reklámok (Coca-Cola, Budweiser, Heineken, Planet Hollywood, USA Today), amelyek felületeiért világhírű cégek versengenek. A teret több irodalmi műben, videojátékban, zenés klipben, és nagy kasszasikerű filmben (Will Smith – Legenda vagyok, Transformers: A bukottak bosszúja) is megjelenítették.

New York - Times Square

Times Square

 • GPS koordináták: 40.7572276° (szélesség), -73.989793° (hosszúság)
 • Cím: 42ND St, Times Square, New York, NY 10018, United States
 • Hivatalos weboldal: Times Square
Olcsó szállások New York városában – Szálloda, Motel, Hostel, Apartman

– Broadway

A Broadway a város legrégebbi észak-déli irányú sugárútja. A világhírű Broadwayt nevezik az amerikai színház fellegvárának, számos hollywoodi filmsztár és énekes is már fellépett a Broadway színházaiban. Az ismertebb színházakon (Winter Garden Theatre, Paramount Theatre) kívül, számos szálloda (Grand Central Hotel), és híresebb épület (Woolworth Building) is megtalálható a sugárúton. A Broadway színházaiban az évek során számos híresebb musicalt játszottak: Mamma Mia!, Chicago, Cats, West Side Story. A Broadway lenyűgöző éjszakai világát, számos nagysikerű mozifilmben is megcsodálhattuk (Robert De Niro – Taxisofőr, Dustin Hoffman – Éjféli cowboy).

New York - Broadway

Broadway – Winter Garden Színház

 • GPS koordináták: 40.7639657° (szélesség), -73.9825099° (hosszúság)
 • Cím: Broadway, New York, NY 10019, United States
 • Online jegyvásárlás a színházakba: Broadway Show Tickets

– Wall Street

A Wall Street dél-Manhattan egyik utcája, a Broadwaytől indul és az East Riverig fut, hossza kb. 600 méter. Wall Streetnek nemcsak az utcát, de a környéket, a pénzügyi negyed egy részét is szokták nevezni. A Wall Street az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe, neve egyet jelent a részvény- és pénzpiacokkal. A Wall Street a köznyelvben a pénzt és az ahhoz kapcsolódó hatalmat, a nagyvállalatokat, bankokat, de elsősorban a New York-i tőzsdét (New York Stock Exchange) jelenti. A Wall Streeten több híres épület is található, többek között a Federal Hall, ami múzeumként működik, a világ egyik leggazdagabb embere, Donald Trump tulajdonában lévő Trump Building, és itt található a Bank of America irodaháza is. A Wall Street a tömegközlekedési eszközökkel közelíthető meg a legkönnyebben. Az utcánál 5 buszjáratnak van megállója, és 3 metróvonalnak is van állomása.

New York - Tőzsde - Wall Street

Wall Street – New York-i tőzsde

 • GPS koordináták: 40.7063889° (szélesség), -74.0094444° (hosszúság)
 • Cím: Wall Street, New York, NY 10005, United States
Képgaléria

Fel az oldal tetejére

Szabadság-szobor, Central Park, Times Square, Broadway, Wall Street – New York nevezetességei 1. rész
5 (100%) 1 vote

« »

Cimkék: Broadway, Central Park, nevezetesség, New York, New York nevezetességei, Szabadság-szobor, Times Square, Wall Street


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!