- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Ground Zero, Guggenheim Múzeum, Rockefeller Center, NBC Studios – New York nevezetességei 2. rész

– Ground Zero (World Trade Center emlékhely)

New York városában, a Ground Zero név alatt azt a helyett értjük, ahol a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) 2 ikertornya (Twin Towers) állt. Jelenleg a helyszínen munkálatok folynak, ahol 2012-ig új kereskedelmi központot szeretnének létrehozni több nagy toronyházzal. Az építkezésnél egy zárt sétányt alakítottak ki, ahol az arra járók leróhatják tiszteletüket, a terrortámadásban, több mint 3000 elhunyt ember tiszteletére. 2006. szeptember 18-án, a Ground Zero közelében (120 Liberty Street), az elhunytak családjainak szervezete egy nyílt kiállítást hozott létre (Tribute World Trade Center, Tribute WTC Visitor Center), amelybe belépve, minden egyes látogató, a belépőjegy megvásárlásával ($10), segíti a családokat.

New York Ground Zero - World Trade Center emlékhely [1]

Ground Zero – World Trade Center emlékhely

Olcsó repülőjegyek New York városába - American Airlines, British Airways, KLM [4]

– Guggenheim Múzeum (Guggenheim Museum)

Solomon R. Guggenheim gazdag üzletember és műgyűjtő, 1937-ben hozott létre egy alapítványt, amely a mai napig is működteti a múzeumot. A Manhattan városrészben található, absztrakt (nonobjective) gyűjteménynek otthont adó 7 emeletes Guggenheim Múzeum, amely fehér spirális formájáról vált igazán nevezetessé, 1959. október 21-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A múzeum 2 nagy részből áll (spirális főépület, adminisztrációs rész). A Guggenheim Múzeum üveg kupoláján keresztül természetes fény sugárzik, emelve ezzel is a múzeum látványát. A gyűjteményben olyan művészek festményei is megtalálhatóak, mint Marc Chagall, Paul Gauguin, Edouard Manet, Claude Monet, Vincent van Gogh, vagy Pablo Picasso. Európa több városában (Berlin, Bilbao, Velence) is találkozhatunk a Guggenheim Múzeum gyűjteményével, de a közeljövőben Abu Dhabi (Egyesült Arab Emírségek) Saadiyat szigetén is nyílik egy kiállítás, amely a világ legnagyobb Guggenheim gyűjteménye lesz, és a közel-keleti kortárs művészeteket próbálja majd előtérbe helyezni.

New York Guggenheim Múzeum - Guggenheim Museum [5]

Guggenheim Múzeum (Guggenheim Museum)

Olcsó szállások New York [7] városában – Szálloda, Motel, Hostel, Apartman

– Modern Művészetek Múzeuma (The Museum of Modern Art, MoMA)

A Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), New York [8] belvárosában (Manhattan), az 53. utca és az 5. sugárút (Fifth Avenue [9]) között található. A múzeumot az egyik legbefolyásosabb múzeumként tartják számon a világon, gyűjteménye páratlan áttekintést nyújt a modern és kortárs művészetekről. A MoMA könyvtárában és levéltárában, több mint 300 ezer könyv és folyóirat található meg, amelyet mintegy 70 ezer művész jegyzet. A gyűjteményben egyaránt megtalálhatóak szobrok, fotók, rajzok, építészeti remekművek, és az elektronikus médiához kapcsolódó tárgyak. A múzeumban híres művészek (Salvador Dalí, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Claude Monet) festményeit is megcsodálhatjuk.

New York Modern Művészetek Múzeuma - MoMA [10]

Modern Művészetek Múzeuma (The Museum of Modern Art, MoMA)

Olcsó repülőjegyek New York [4] városába – Malév, British Airways, Air France, KLM

– Rockefeller Center (NBC Studios)

A Rockefeller Center (vagy Rockefeller Plaza) toronyház földszintjén található a világ egyik leghíresebb sorozat (Star Trek, Miami Vice, Knight Rider) és TV show (Jerry Springer, Tonight Show with Jay Leno) gyártója, az NBC Studios. A túra során teljesen betekinthetünk a kulisszatitkokba, és a műsorok gyártásába, bemutatják a vezérlő helységet, és azokat a kellékeket, jelmezeket, amelyeket a műsorok készítésénél használnak.

New York Rockefeller Center, NBC Studios [12]

Rockefeller Center (NBC Studios)


– Rockefeller Center (Top of the Rock)

A Rockefeller család által épített Art Deco stílusú 70 emeletes (266 méter magas) Rockefeller Center legtetején található 360°-os kilátó, a Top of the Rock, New York egyik leghíresebb attrakciója. A kilátóból olyan nevezetességek és látványosságok tárulnak elénk, mint a Szabadság-szobor [14], Central Park, a Brooklyn híd, vagy az Empire State Building [15] épülete. Érdemes a túrát a naplemente idejére tervezni, a kilátóból nézhetjük végig, hogy bórul sötétbe a város.

New York Rockefeller Center, Top of the Rock [16]

Rockefeller Center (Top of the Rock)

Az alább felsorolt New York-i nevezetességek és látványosságok (Guggenheim Múzeum, MoMA, NBC Studios, Top of the Rock) a New York Pass [18] kártyával ingyenesen meglátogathatóak.

Fel az oldal tetejére [19]

[20] [21]
Ground Zero, Guggenheim Múzeum, Rockefeller Center, NBC Studios – New York nevezetességei 2. rész
Értékelés