Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » New York » New York City – Általános információk, Utazási tippek
0

New York City – Általános információk, Utazási tippek 11/05/22

Szerző:

– New York City A gyakran Nagy Almaként (Big Apple) emlegetett New York City (rövidítve: NYC), vagy egyszerűbb nevén New York (nem összekeverendő az azonos nevű tagállammal), amelyet 1624-ben holland […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– New York City

A gyakran Nagy Almaként (Big Apple) emlegetett New York City (rövidítve: NYC), vagy egyszerűbb nevén New York (nem összekeverendő az azonos nevű tagállammal), amelyet 1624-ben holland telepesek alapítottak, közel 8,2 millió lakosával az Egyesült Államok (United States) legnépesebb városa. New York a Hudson folyó (Hudson River) torkolatában, az Atlanti-óceán nyugati partján, több félszigeten és szigeten (Manhattan, Staten Island és Long Island), illetve részben a szárazföldön (Bronx) fekszik. A város területe 1214,4 km2 (ebből 785,6 km2 szárazföld és 428,8 km2 víz), amely az alábbi öt nagy kerületre (borough) osztható: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, és Staten Island. A Hudson folyó (North River, északi folyó) tölcsértorkolatának jobb partján fekszik New Jersey, bal partján pedig, Manhattan és Bronx. A városban több híd is van, ezek azonban mind az East River (keleti folyó) fölött ívelnek át. A hidak közül a leghíresebb a Brooklyn-híd, és a délebre fekvő, a Brooklyn és Staten Island részt összekötő Verrazano-Narrows híd. A város az elmúlt évek során megszámlálhatatlanul sok televízió sorozatban (Szex és New York), hollywoodi szuperprodukcióban, videojátékban, és zenei klipben is megelevenedett már. New York a média, a filmipar, az üzleti élet, a divat, és a reklámvilág fellegvára, ezért bármikor előfordulhat, hogy az utcán éppen egy sztármanöken vagy egy világsztár jön velünk szembe. 2010-ben 48,7 millió turista látogatott New Yorkba, ez a szám 2012-re várhatóan már átlépi a mágikus 50 millió főt.

A hatalmas metropoliszt a rendkívüli gazdagság és vele szemben az elképesztő szegénység, leginkább drágaság, zsúfoltság és zaj, az állandó rohanás, felhőkarcolók sokasága, és minimális zöldterület jellemzi leginkább. New York City teljesen ellentéte, például a floridai Miami városának, amely a vásárlóerőt tekintve az Egyesült Államok leggazdagabb városa. Miamiban a néhány felhőkarcolót eltekintve az épületek nagy része Art Deco stílusban készült, zöldterületek tucatjai, parkok és kertek várják a kikapcsolódni vágyókat, még a főszezon idején sem jellemző a túlzott zsúfoltság, a városban a sok bevándorlót eltekintve sincsenek igazán szegények.

New York City térkép - New York City map

New York City térkép

New York városrészei:

A New York-iak „a város” (the City) szót a Manhattan városrészre értik. A többi városrész összefoglaló neve „a külső kerületek” (the Outer Boroughs). Ugyanakkor egyben kiejtve a New York City kifejezés az egész várost jelenti.

 • Manhattan (a legsűrűbben lakott városrész, benne található a Central Park, és a város felhőkarcolóinak túlnyomó többsége)
 • Bronx (a város legészakibb kerülete, itt található a Yankee Stadion a New York Yankees csapatának otthona)
 • Brooklyn (a város legnépesebb kerülete, itt található a Coney Island félsziget)
 • Queens (a város legnagyobb kerülete, itt található a JFK és a LaGuardia repülőtér)
 • Staten Island (a város legkisebb népességű kerülete, innen tökéletesen látható a város egyik leghíresebb látnivalója a Szabadság-szobor)
Manhattan utcái, sugárútjai:

Manhattan utcái (street) és sugárútjai (avenue) rácsszerűen helyezkednek el. A sugárutak iránya észak-déli, az utcáké kelet-nyugati, amik aztán derékszögben metszik egymást. Az utcák és sugárutak számozása délről észak felé növekszik, a házaké pedig attól függ, hogy az 5. sugárúttól (Fifth Avenue, 5th Avenue), amelyet a párizsi Champs-Élysées után a világ legdrágább sugárútjának tartanak, nyugatra vagy keletre járunk. A keleti oldalon a páros, a nyugati oldalon pedig, a páratlan számozású épületek találhatóak. Tehát ha pl. a Modern Művészetek Múzeuma (The Museum of Modern Art, MoMA) kiállítását szeretnénk megtekinteni, akkor annak címéből (11 W 53rd St, New York, NY 10019) kikövetkeztethetjük, hogy a múzeum a nyugati (W = West) oldalon az 53. utca (53rd St) 11-es száma alatt lesz megtalálható. A cím legvégén mindig az irányítószámot (zip code), tüntetik fel, ami jelen esetben 10019.

New York híresebb részei a teljesség igénye nélkül:
 • Upper East Side (a New York-i elit otthona, a környék tele van drága butikokkal és első osztályú étteremmel, de többek között a Guggenheim Múzeum is található)
 • Upper West Side (a magas kultúra – opera, zene, tánc és az éjszakai élet fellegvára)
 • SoHo (rengeteg butik és bár található ezen a részen, de a művészvilág alakjai is többnyire ide kötődnek)
 • Fifth Avenue (a világ legdrágább sugárútja luxus szállodákkal és megszámlálhatatlanul sok üzlettel és bevásárlóközponttal, a 767-es szám alatt található az Apple cég legforgalmasabb üzlete az Apple üvegkocka is)
 • Chinatown (az Egyesült Államok legnagyobb kínai közössége él ebben a negyedben)
 • Little Italy (főként az olasz származásúak lakóhelye, rengeteg olasz kötődésű dolgot lehet itt találni, legyen az étterem vagy éppen egy ruházati cikk)
 • Midtown (a legtöbb felhőkarcoló – Rockefeller Center, Empire State Building és látnivaló, Manhattan ezen részében, a belvárosban található)
 • Times Square (a világ egyik legforgalmasabb tere hatalmas LED kijelzős reklámokkal)
 • Broadway (a legtöbb neves színház ezen a részen található)
 • Central Park (az Egyesült Államok leglátogatottabb városi parkja)
 • Coney Island (leghíresebb része a vidámpark, de itt található a New York Akvárium is)
Olcsó repülőjegyek New York, London, Párizs, és más nagyvárosokba!
Beutazási feltételek, Vízum:

Az országba való belépéshez, miután Magyarország is csatlakozott a vízummentességi programhoz, nem kell turista vízumot igényelni, mindössze az ESTA (Electronic System for Travel Authorization – Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) kérelem kitöltése szükségeltetik.

A magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretén belül üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

 • Rendelkeznek érvényes útlevéllel
 • Rendelkeznek a vissza-, illetve továbbutazásra szóló jeggyel (pl.: repülőjegy)
 • Rendelkeznek érvényes ESTA engedéllyel

ESTA engedély igénylése: ESTA

Időeltolódás:

Utazásunk során ne feledkezzünk meg a -6 óra időeltolódásról sem. Ami annyit jelent, ha Magyarországon 20:00 van, akkor New Yorkban még csak délután 14:00.

Lakosság:

A városban minden rendű-rangú ember, társadalmi réteg képviseltetve van, a rendkívül gazdag üzletembereken keresztül egészen a hajléktalan rétegig bezárólag. A népesség közel 45%-a európai, közel-keleti vagy észak-afrikai. A népesség második legnagyobb hányadát, közel 27%-al az afrikai amerikaiak adják. Az ázsiaiak aránya, akik a harmadik legnagyobb közösséggel rendelkeznek, mintegy 10%-ra tehető. A Szex és New York sorozatból is kiderült, hogy New York City a szinglik városa. A városban a szingliknek, akik száma eléri a 3,8 millió főt (több mint egész Chicago lakossága), külön szervezeteik vannak.

Időjárás, éghajlat:

Az Egyesült Államok keleti partvidékén nedves kontinentális éghajlat uralkodik. Nincsenek komolyabb hőmérséklet-ingadozások, ugyanakkor az időjárás meglehetősen kiszámíthatatlan. A legkellemesebb évszak az ősz. A tavasz enyhe, a telek általában hidegek és nyirkosak, sokszor nagyobb havazásokkal és hóviharokkal, melyek teljesen megbénítják a várost. A nyár meglehetősen forró és párás, ebben az évszakban nem ritka a 32-38° C közötti hőmérséklet sem.


Környezet:

A hatalmas metropoliszokra jellemző, néha már elviselhetetlen szmog nem igazán érzékelhető New Yorkban, köszönhetően a város rendkívül fejlett tömegközlekedési hálózatának, és annak, hogy a háztartások 55%-ának nincs is saját autója. New Yorkban meglepő módon, az üvegházhatású gázok aránya negyed akkora csak az országos átlagnál, és az áramfogyasztás is fele akkora, mint San Francisco városának. A város ivóvíz ellátását a közeli Catskill hegység vízgyűjtő területe biztosítja.

Gazdaság, Oktatás, Média:

A város, amely a mondás szerint soha nem alszik, a New York-i tőzsde (New York Stock Exchange) és a Wall Street révén a világ legnagyobb pénzügyi központjának számít. Az oktatás területén is kimagaslik, számos főiskola és egyetem található New Yorkban, köztük a Barnard Főiskola, a Columbia Egyetem, a New York Egyetem, vagy éppen a Rockefeller Egyetem, amelyek mind a világ legnívósabb oktatási intézményei közé sorolhatóak. Hollywood létrejötte előtt itt volt az amerikai filmgyártás központja, mára a médiában számít egyeduralkodónak. Az Amerikai Egyesült Államok négy legnagyobb televízió csatornájának (ABC, CBS, Fox Network és NBC), valamint az HBO mozi csatornának is New Yorkban van a székhelye. Híresebb New York-i vállalatok: American Airlines (légitársaság), J.P. Morgan (pénzügyi szolgáltatás), Citigroup (bank, pénzügy), American Express (bank, pénzügy), Verizon Communications (telekommunikáció), Pfizer (gyógyszeripar), Time Warner (média), Estée Lauder (kozmetika, parfüm).

100.000 olcsó szállás világszerte - Szálloda, Szoba, Apartman
Tömegközlekedés, New York-i metró, MetroCard:

Az autóvezetés New Yorkban életveszélyes és a sok dugó végett kimerítő. A motorosok és a biciklisek száguldoznak. Az utcák zsúfoltak, ingyenes parkolás nincs, szabad parkolóhely is csak elvétve található, a tilosban várakozókat viszont pillanatok alatt elszállítják. A város a legszerteágazóbb tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. A legtöbb buszjárat egyszerű útvonalon közlekedik: vagy észak-déli, vagy kelet-nyugati irányban. A buszok a gyakori dugók miatt lassúak, városnézésre viszont tökéletesek. Itt szinte mindenki a New York-i metró (New York City Subway) vonalait használja. A világ egyik legfejlettebb metróhálózata 1355 km hosszú és 24 vonalon közlekedve 468 állomást érint. Az állomások New York négy nagy városrészében találhatóak meg: Manhattan, Queens, Bronx és Brooklyn. A Staten Island városrészen egy vasútvonal, a Staten Island Railway működik. Csak a nagyobb metróállomások tartanak éjjel-nappal nyitva, a kisebb állomásokat a késő esti órákban bezárják. A metró non-stop közlekedik, Manhattan egészét érinti, így elég sok nevezetesség viszonylag gyorsan elérhető vele, és nem utolsó sorban olcsóbb a taxinál. A New York-i metrót egy átlagos hétköznap több mint 5 millió ember használja.

A metróvonalakat számmal és betűvel látták el, és színek szerint osztják őket különböző csoportokba. A vonalak nagy részén találhatóak lassú- (local) és gyorsjáratok (express) is. A lassú járatokat egy megfelelően színezett körrel, a gyorsjáratokat pedig, szintén színezett csúcsára állított négyszöggel jelzik, bennük a vonal számának vagy betűjének feltüntetésével.

New York City metró térkép - New York City subway map

New York City metró térkép

A szimpla vonaljegy (SingleRide Ticket) ára $2,50. A megvásárolt papír alapú vonaljegy előlapján egy mágneses csík, hátoldalán pedig, a vásárlás dátuma található. Fontos, hogy a SingleRide Ticket a vásárlástól számítva 2 óráig használható még fel, mert utána érvényét veszti. Aki a tömegközlekedési eszközöket, köztük a New York-i metrót gyakrabban szeretné igénybe venni, annak érdemesebb a MetroCard adta lehetőségeket kihasználni. A MetroCard a londoni Oyster kártyához hasonlóan működő mágneskártya. Az aktuális vonaljegy ára a MetroCard egyenlegéből mindig levonásra kerül, ami a feltölthető Pay-Per-Ride változat esetében $2,10. A feltölthető (Pay-Per-Ride) változaton kívül, amelynek alap ára $10 (további $10 feltöltése esetén 7% bónusz jár), van 7 és 30 napos korlátlan (Unlimited Ride MetroCard) is. A 7 napos MetroCard ára $29, a 30 naposé pedig $104. A korlátlan MetroCard hátránya, hogy nem újratölthető, viszont a vonaljegy ára annál olcsóbb, minél többet vesszük igénybe a metrót. A MetroCard megvásárolható buszokon, automatákból (készpénzes és hitel kártyás), és a metróállomások standjainál.

New York City MetroCard

Taxi:

New Yorkban a tömegközlekedési eszközök használatán kívül a jellegzetes sárga színű taxik (yellow cabs), igénybe vétele is egy alternatíva. A már szinte mindennapossá váló dugók végett a taxikkal se könnyű átjutni a városon, bár ők használhatnak bizonyos gyorssávokat is az utakon. A városban több mint 10.000 taxi van, a tiszta levegő megőrzése végett a járművek több mint 30%-a már hibrid taxi. Hivatalosan a taxikba csak 4 személy ülhet be, 3 fő a páncél mögé a hátsó ülésre, egy fő pedig az első ülésre. New York-i taxik (NYC Taxi Cabs) díjtáblázata, 2011: kezdeti viteldíj – $2,50, minden megtett mérföld – $0,40, minden perc várakozás – $0,40, csúcsforgalmi felár – $1 (hétfő-péntek 16:00-20:00), éjszakai felár – $0,50 (20:00-06.00), New York állam adója – $0,50.

New York nevezetességei, New York Pass:

New York nevezetességei (Szabadság-szobor, Guggenheim Múzeum, Empire State Building) a New York Pass kártya használatával teljesen ingyen megtekinthetőek. A kártya sorban állás nélküli belépést biztosít és hozzá autóbusz opció (Bus Tour) is vásárolható, amely egy autóbuszos idegenvezetést foglal magában. Érdekes még felkeresnünk a Times Square környékét, ha pedig vásárolni szeretnénk, akkor az 5. sugárút (Fifth Avenue) és a Madison sugárút (Madison Avenue) luxus áruházait.

New York-i felhőkarcolók:

New York a felhőkarcolók fellegvára. A városban 2008. augusztusa óta 5538 felhőkarcolót tartanak számon, melyek közül 50 magasabb 200 méternél. A legismertebb New York-i felhőkarcolók közé tartozik, a Rockefeller Center, tetején a Top of the Rock kilátóval, az Empire State Building, a Woolworth Building, a Chrysler Building, és a World Trade Center helyén épült Freedom Tower (Szabadság-torony), ahol jelenleg a Ground Zero emlékhely található.

New York-i parkok:

New York hatalmas területéhez viszonyítva nagyon kevés a zöld terület. A városi parkok összterülete 110 km2, amelyek közül a leghíresebb, az Egyesült Államok leglátogatottabb parkja a Manhattan szívében található Central Park. További parkok New Yorkban: Prospect Park (Brooklyn), Corona Park (Queens), Van Cortlandt Park és Pelham Bay Park (Bronx), Conference House Park (Staten Island).

New York-i színházak:

A New York-i színházak nagy része a Times Square környékén található. A Broadway színházaiban (Winter Garden Theater, Paramount Theatre), olyan nagyszerű musicaleket tekinthetünk meg, mint a Macskák (Cats), a Mamma Mia!, a Chicago, vagy éppen a West Side Story.

New York-i múzeumok:

New York legismertebb szépművészeti múzeumai a Metropolitan Művészeti Múzeum (Metropolitan Museum of Art), a Modern Művészetek Múzeuma (Museum of Modern Art, MoMA), valamint a Guggenheim Múzeum. Ha időnk engedi, akkor érdemes az alábbi múzeumokba (Tribute WTC Visitor Center, Brooklyn Children’s Museum, Brooklyn Museum, Madame Tussaud’s New York, Museum of the City of New York, Queens Museum of Art, American Museum of Natural History) is ellátogatni, amelyek a New York Pass kártyával teljesen ingyenesen megtekinthetőek.


New York-i szórakozóhelyek:

New Yorkban, aki bele akar merülni az éjszakai élet (nightlife) forgatagába, az rengeteg táncos szórakozóhely (dance clubs) közül választhat, mert azokból aztán nincs hiány. Mindenki megtalálhatja a maga stílusának leginkább fekvő zenei irányzatot. A szórakozóhelyek többnyire az év minden napján nyitva vannak. A belépés a legtöbbe ingyenes, de a felkapottabb szórakozóhelyekre, ahol ismertebb lemezlovasok játszanak, ott már az átlagos (nem VIP) belépőjegy ára $20-$30 között van. Néhány ismertebb New York-i szórakozóhely a teljesség igénye nélkül:

 • Cielo (18 Little W 12th Street, New York, NY 10014) – modern és house zenét játszanak
 • Club Shelter (150 Varick Street, New York, NY 10013) – modern és house zenét játszanak
 • M2 (530 W 28th Street, New York, NY 10001) – modern zenét játszanak
 • Touch (240 W 52nd Street, New York, NY 10019) – modern zenét játszanak
 • Le Royale (21 7th Avenue South, New York, NY 10014) – modern zenét játszanak
 • Marquee (289 10th Avenue, New York, NY 10001) – modern zenét játszanak
 • Kiss & Fly (409 W 13th Street, New York, NY 10014) – modern zenét játszanak
 • Pacha NYC (618 W 46th Street, New York, NY 10036) – house zenét játszanak, mint Ibiza szigetén
 • S.O.B.’s (204 Varick Street, New York, NY 10014) – többnyire latin amerikai és R&B illetve Hip-Hop zenét játszanak
New York-i áruházak:

New Yorkban rengeteg bevásárlóközpont és áruház található, amelyekből a legismertebbek természetesen a Manhattan városrészben találhatóak, főleg az 5. sugárút (Fifth Avenue, 5th Avenue) és a Madison sugárút (Madison Avenue), valamint a SoHo és a Lower East Side környékén. Az áruházak és üzletek polcain a legnagyobb divatházak kollekciójától kezdve a kimondottan fiataloknak szánt ruhadarabokból is válogathatunk. Néhány ismertebb New York-i áruház a teljes igénye nélkül:

 • Grand Central Terminal (87 E 42nd Street, New York, NY 10017)
 • Century 21 (22 Cortlandt Street, New York, NY 10007)
 • Bloomingdale’s (1000 3rd Avenue, New York, NY 10022)
 • Manhattan Mall (100 W. 33rd Street, NYC, NY 10001)
 • Macy’s (459 7th Avenue, New York, NY 10001)
 • Saks (611 5th Avenue, New York, NY 10022)
 • Fulton Mall (400 Fulton Street, Brooklyn, NY 11201)
New York-i repülőterek:

New York City három nagy repülőtérrel rendelkezik. Az egyik a John F. Kennedy nemzetközi repülőtér (John F. Kennedy International Airport; IATA: JFK, ICAO: KJFK) vagy röviden a JFK repülőtér, a másik pedig, a LaGuardia repülőtér (LaGuardia Airport; IATA: LGA, ICAO: KLGA). Mind a két repülőtér a Queens-i városrészben található. Van egy harmadik repülőtér is, a Newark nemzetközi repülőtér (Newark Liberty International Airport; IATA: EWR, ICAO: KEWR), ami mindössze 24 km-re van Manhattan belvárosától (Midtown Manhattan), de ez már a város határain kívülre esik, és hivatalosan New Yersey városához tartozik. New York City közelében még két kisebb repülőtér is megtalálható, az egyik a belvárostól 97 km-re lévő Stewart nemzetközi repülőtér (Stewart International Airport; IATA: SWF, ICAO: KSWF), a másik pedig, a 19 km-re lévő, és inkább magán-és vállalati repülőgépeket fogadó Teterboro repülőtér (Teterboro Airport; IATA: TEB, ICAO: KTEB).

2011. április 4-től a hét összes napján az American Airlines légitársaság már közvetlen járatokat is indít Budapest (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) és New York (JFK repülőtér) között, így a New York-i repülőtérről még további 35 úti cél válik elérhetővé a magyar utasok számára. Az útvonalat az American Airlines egy 225 férőhelyes kétosztályos (195 fő a turista osztályon és 30 fő a business osztályon) Boeing 767-300-as repülőgéppel szolgálja ki.

New York-i Magyar Főkonzulátus:
 • Főkonzul: Dán Károly
 • Nyitvatartási idő: 9:30 és 13:30 óra között (hétfőn, szerdán és csütörtökön, a magyar és amerikai ünnepek kivételével)
 • Cím: 223 East 52nd Street, New York, NY 10022
 • GPS koordináták: 40.756801° (szélesség), -73.968597° (hosszúság)
 • Egyesült Államok előhívószám: (001)
 • New York körzetszám: (212)
 • Telefonszám: (212) 752-0661 (ügyelet); (212) 755-5348 (vészhelyzet esetén, sürgős ügyekben)
 • Fax: (212) 755-5986
 • Email: HuconsNYF(kukac)kum.hu
 • Weboldal: New York-i Magyar Főkonzulátus
Telefonálás, Fontosabb telefonszámok:

Az Egyesült Államok (előhívó száma: 001) területén a 7 számjegyű telefonszámok vannak érvényben. New York körzetszáma a 212-es, ezért pl. ha itthonról a New York-i Magyar Főkonzulátus ügyeletét akarjuk elérni, akkor az alábbi számokat kell tárcsázni (001-212-752-0661). Ha New York területéről szeretnénk egy magyarországi számot tárcsázni, akkor használjuk a 36-os előhívó számot az alábbi módon tárcsázva (00-36-körzetszám-hívószám).

 • Általános segélyhívó szám (Mentő, Rendőrség, Tűzoltóság): 911
 • Általános információ: 311
 • Magyar Főkonzulátus ügyelete: (212) 752-0661
 • New York-i idő: (212) 976-1616
 • New York-i időjárás: (212) 976-4111
 • Metró és autóbusz: (212) 712-4500
 • Amtrak vasút: (800) 872-7245
 • New York JFK nemzetközi repülőtér: (718) 244-4444
 • New York LaGuardia repülőtér: (718) 533-3400
 • Newark nemzetközi repülőtér: (973) 961-6000
 • New York központi kórház: (212) 312-5000
 • Verizon telefon: (212) 890-1550
 • AT&T telefon: (800) 222-0300
 • Time Warner kábeltévé: (212) 674-9100
 • Gáz és elektromos szolgáltatás forródrót: (800) 342-3355
 • Díjmentes előhívószám: (800)
Elektromosság:

Az Amerikai Egyesült Államok (United States of America) területén a 3 fázisú csatlakozók vannak rendszeresítve, ezért ha elektromos eszközeinket akarjuk használni, akkor mindenképpen adapter beszerzése szükségeltetik.

Ingatlan, Albérlet, Szállás:

A világválság a New York-i ingatlanpiacon is kellőképpen megtette a hatását, ami által az ingatlanok (real estate) árai és azok bérleti díjai nagymértékben csökkenni kezdtek, de mára lassan, újból elérik a válság előtti szinteket. A magyarországi árakhoz viszonyítva elképesztően magasak a lakások árai és az albérletek New Yorkban. Nagyon nehéz olyan olcsó szállást találni, ami még viszonylag jó helyen is van. A külvárosi részeken (Harlem) többnyire $500-$1.200 között indulnak az albérletek árai, a belvárosban és annak közelében akár $3000-$5000-át is elkérhetnek a lakások 1 havi bérletéjért, az igazán felkapott részeken, mint például a SoHo negyed vagy az Upper East Side, ott már egy luxus felszerelésű penthouse lakás (penthouse apartment) havi bérletének díja $20.000-tól indul. A New York-i szállodák árai is jóval magasabbak más népszerűbb nagyvárosok, mint pl. London vagy Párizs árainál, köszönhetően annak, hogy a New York-i szállodák egész évben közel 85%-os kihasználtsággal rendelkeznek. Akik a nagy nyüzsgés helyett inkább nyugalomra vágynak, azoknak érdemesebb a Manhattan városrésztől keletre található Long Island szigetét felkeresniük és ott házat vásárolniuk vagy lakást bérelniük. A kertvárosi rész a mi vidéki életformánkhoz hasonlítható leginkább, bár a nyugalomnak ára van, ha valaki a belvárosba szeretne menni, mert netalántán ott dolgozik, akkor naponta több órát is ingázhat a sziget és Manhattan között.

Sport:

A város életében kiemelt szerepet kap a sport és a mozgás, elég ha csak a minden évben megrendezésre kerülő New York-i maraton futásra vagy a híresebb klubcsapatok egyikére gondolunk. New York-i sztárcsapatok sportágak szerint: kosárlabda (New York Knicks), jégkorong (New York Rangers és New York Islanders), amerikai futball (New York Giants és New York Jets), baseball (New York Yankees és New York Mets), labdarúgás (New York Red Bulls). Az U.S. Open nyílt teniszbajnokság a Grand Slam torna utolsó állomásaként Queens városrészében kerül megrendezésre. A híres Madison Square Garden arénája, az év több időszakában számtalan sporteseménynek (jégkorong, kosárlabda) is a helyszínéül szolgál.

New York City képgaléria:

Fel az oldal tetejére

New York City – Általános információk, Utazási tippek
5 (100%) 1 vote

« »

Cimkék: New York, New York nevezetességei, New York Pass, tömegközlekedés, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!