Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » London » London repülőterei: Heathrow, Luton, Gatwick, Stansted, London City
London Stansted repülőtér - London Stansted Airport 0

London repülőterei: Heathrow, Luton, Gatwick, Stansted, London City 10/08/24

Szerző:

– Heathrow  (IATA kód: LRH; ICAO kód: EGLL) A londoni Heathrow repülőtér (London Heathrow Airport) az Egyesült Királyság legfontosabb repülőtere. A világ egyik legforgalmasabb repülőtere az utaslétszámot tekintve. A repülőtér […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Heathrow  (IATA kód: LRH; ICAO kód: EGLL)

A londoni Heathrow repülőtér (London Heathrow Airport) az Egyesült Királyság legfontosabb repülőtere. A világ egyik legforgalmasabb repülőtere az utaslétszámot tekintve. A repülőtér a több repteret is üzemeltető BAA (British Airports Authority) tulajdonában van. A Heathrow repülőtér a British Airways és a Virgin Atlantic Airways légitársaságok központjául is szolgál. London belvárosától 25 km-re nyugatra, Hayes városának, Hillingdon kerületében található. A Heathrow repülőtér területe 12,4 km2. Két párhuzamos kifutópályája, öt utasterminálja valamint egy teherterminálja van.

London megközelítése tömegközlekedéssel a Heathrow repülőtértől:
 • A 10 percenként induló londoni metrót használva (London Underground) végighaladva a Piccadilly Line-on. Az út kb. 1 órát vesz igénybe, a jegy 4 fontba kerül.
 • A 15 percenként induló Heathrow Express-t használva, amely rendkívül gyors és egyben közvetlen kapcsolatot is biztosít. Végállomása a Paddington pályaudvarnál (Paddington Station) van. A Heathrow repülőtéren két helyen áll csak meg (1-3-as terminálok közösen használnak egy megállót illetve a 4-es terminálnak van még külön megállója). A menetidő az 1-3 terminálok esetében kb. 15 perc, a 4-es termináltól kb. 22 perc. A felnőttjegy ára online vásárlás esetén 16.50 fontba (a vonaton 23 font), a gyermekjegy ára pedig 8.20 fontba (a vonaton 11.50 font) kerül.
 • A 30 percenként induló Heathrow Connect-et használva. A légkondicionált vonatok kb. 25 perc alatt érik el a Paddington pályaudvart. A vonatok az 5-ös terminálnál nem állnak meg csak a 4-es terminálnál, ahonnan indulva érintik az 1-3 terminálokat is. A felnőttjegy ára online vásárlás esetén 7.90 fontba (oda-vissza 15.80 font), a gyermekjegy ára (5-15 éves korig) pedig 3.90 fontba (oda-vissza 7.90 font) kerül.
 • A National Express távolsági buszjáratait használva. A toilet-tel is felszerelt járatok kb. 45-55 perc alatt érik el a belvárost, és a termináloktól mindössze 5 perc sétára található Central Bus Station-ről indulnak. A felnőttjegy (16-59 éves korig) ára online vásárlás esetén 5 fontba, a gyermekjegy (3-15 éves korig) ára pedig 2.50 fontba kerül. Online vásárlás esetén van mód külön a biztosítás megkötésére, ennek ára egységesen 1 font, amely kiterjed a baleseti és poggyászbiztosításra is.
London Heathrow repülőtér - London Heathrow Airport

Heathrow repülőtér

 1. Minden tömegközlekedési eszköz naponta kora reggeltől csak éjfélig közlekedik.
 2. GPS koordináták: 51.4703429° (szélesség), -0.4534243° (hosszúság)
 3. Cím: Heathrow Airport Terminal, Hayes, Middlesex UB3 5AP, United Kingdom
 4. Weboldal: London Heathrow Airport

– Luton  (IATA kód: LTN, ICAO kód: EGGW)

A londoni Luton repülőtér Londontól északra kb. 45 km távolságra található Luton városának Dél-keleti részében. A Luton repülőtér London negyedig legnagyobb repülőtere. A repülőtéren található az easyJet fapados (diszkont) légitársaság központja, és erre a repülőtérre érkeznek a WizzAir és a Ryanair fapados légitársaságok járatai is.

London megközelítése a Luton repülőtértől:
 • Az óránként 6 járattal induló First Capital vonatot használva, amely az St. Pancras állomásig közlekedik. A vasútállomásra a Luton Airport Parkway állomásról lehet eljutni a 10 percenként induló lila színű csuklós buszokkal. A buszok reggel 5 óra és éjfél között közlekednek, és kb. 5 perc alatt érik el az állomást. A vonatok kb. 25 perc alatt jutnak el London központjába. A felnőttjegy ára 13.50 fontba (oda-vissza 22.50 font), a gyermekjegy ára pedig felárba kerül. A vonatjegyeket online és Luton repülőterén is meg lehet vásárolni.
 • Az easyBus minibuszait használva, amelyek közvetlen a repülőtér terminálja elől indulnak általában 15-20 percenként. A narancssárga színű minibuszok a Viktória állomásig (Victoria Station) közlekednek és ugyan onnan a Buckingham Palace Road-on található 6-os számú megállóból indulnak vissza a repülőtérhez. A menetidő kb. 80-100 perc, útjuk során érintik a Baker Street-et és a Márvány Diadalívet (Marble Arch). A jegyek online vásárolhatók meg az easyBus honlapján, áruk nagyban függ az időponttól és a már lefoglalt jegyek számától. Általában a jegyárak 2 és 11 font között szóródnak. Az árak alakulása a fapados légitársaságok árképzéséhez hasonlít. Minél előbb lefoglaljuk a jegyet (akár 6-8 héttel előtte), annál nagyobb esély van, hogy 2-3 font környékén lesz az ára. Minél jobban közeledünk az aktuális időponthoz, a már lefoglalt helyek számának függvényében emelkedik a megmaradt jegyek ára, ami elérheti így akár a 11 fontot is.
 • A Green Line buszokat használva, amelyek a nap 24 órájában közlekednek és általában 20-30 percenként indulnak a terminál elől. A 757-es jelzésű buszjáratok kb. 80 perc alatt érik el a Viktória állomást. A felnőttjegy ára 14 font (vissza útra ha 24 órán belül történik akkor 15 font, ha 3 hónapon belül történik a visszautazás akkor 19 font), a gyermekjegy ára pedig 11 font (vissza útra ha 24 órán belül történik akkor 12 font, ha 3 hónapon belül történik a visszautazás akkor 15 font). A Terravision is indít buszjáratokat a Viktória állomásig. A menetidő kb. 65 perc, online vásárlás esetén, a felnőttjegy ára 13 fontba (oda-vissza 16 font), a gyermekjegy ára pedig 8 fontba (oda-vissza 11.50 font) kerül.
 • Privát gépkocsikat használva, amelyek többnyire a London központjában található Marriott Marble Arch hotelig közlekednek. Ezek a Szalon és Sedan kivitelezésű autók 4 fő és 3 nagyobb (max. 20 kg/db) illetve 3 kisebb méretű bőrönd szállítására alkalmasak. Ennél nagyobb méretű járművek (8, 12 és 16 férőhelyes kisbuszok) is választhatóak, és igényelhető gyerekülés is. Az alábbi árak a teljes utat (kb. 1 óra) és a sofőr díját is tartalmazzák. Gépkocsival max. 4 főig 81 font, kisbusszal max. 8 főig 170 font, max. 12 főig 205 font és max. 16 főig pedig 235 font.
London Luton repülőtér - London Luton Airport

Luton repülőtér

 1. GPS koordináták: 51.8798965° (szélesség), -0.3803441° (hosszúság)
 2. Cím: Airport Way, Luton, Bedfordshire LU29LY, United Kingdom
 3. Weboldal: London Luton Airport

– Gatwick  (IATA kód: LGW, ICAO kód: EGKK)

A Gatwick repülőtér London második legnagyobb és egyben legforgalmasabb repülőtere utasforgalmát tekintve a Heathrow után. A repülőtér Londontól délre mintegy 46 km távolságra található, West Sussex megyében, Crawley kisvárosától kb. 5 km-re északra. Két terminálja van az északi és a déli. Az északi terminálra érkeznek többek között a Malév, az easyJet és a British Airways légitársaságok járatai. A déli terminált sok más légitársaság mellett az easyJet, a Ryanair, az US Airways, és a Virgin Atlantic Airways légitársaság is használja.

London megközelítése a Gatwick repülőtértől:
 • A 15 percenként induló (reggel 5 óra és éjfél között – éjszaka csak óránként közlekedik) Gatwick Express vonatot használva. A légkondicionált vonatok a Viktória pályaudvarig közlekednek, a menetidő kb. 30 perc. A felnőttjegy ára 15.20 fontba (oda-vissza 25.80 font, 1 hónapig érvényes), a gyermekjegy ára pedig 7.60 fontba (oda-vissza 12.90 font, 1 hónapig érvényes) kerül.
 • A 30 percenként induló First Capital Connect vonatot használva, amely a London Bridge állomást érintve egészen az St. Pancras állomásig közlekedik. A teljes menetidő kb. 70 perc. A felnőttjegy ára 8.90 fontba (oda-vissza 17.00 font), a gyermekjegy ára pedig 4.45 fontba (oda-vissza 8.50 font) kerül.
 • Az easyBus minibuszait használva, amelyek a nap 24 órájában mindkét terminál elől indulnak, és egészen a Viktória pályaudvarig közlekednek, és ugyan onnan a Buckingham Palace Road-on található 8-as számú megállóból indulnak vissza a repülőtérhez. A menetidő kb. 70 perc. Általában a jegyárak 4 és 10 font között szóródnak.
 • A National Express távolsági buszjáratait használva, amelyek óránként a déli terminál elől, a 16. és a 17. megállótól indulnak és a Viktória pályaudvarig közlekednek. A menetidő kb. 90 perc. A felnőttjegy ára 7.50 fontba, a gyermekjegy (3-15 éves korig) ára pedig 3.75 fontba kerül. Online vásárlás esetén van mód külön a biztosítás megkötésére, ennek ára egységesen 1 font, amely kiterjed a baleseti és poggyászbiztosításra is.
 • A déli terminálról 30 percenként induló Southern Train-t használva. A vonatok a Viktória pályaudvarig közlekednek, a menetidő kb. 40 perc. Online jegyvásárlás esetén a felnőttjegy ára 7.50 font és 11.50 font között van, a gyermekjegy ára pedig 6 font körül van.
London Gatwick repülőtér - London Gatwick Airport

Gatwick repülőtér

 1. GPS koordináták: 51.1618261° (szélesség), -0.1769999° (hosszúság)
 2. Cím: Gatwick Airport, West Sussex RH6 0PJ, United Kingdom
 3. Weboldal: London Gatwick Airport

– Stansted  (IATA kód: STN, ICAO kód: EGSS)

A Stansted repülőtér London belvárosától Észak-keleti irányban mintegy 48 km távolságra található, Essex megye Uttlesford körzetében. A repülőtér az Egyesült Királyság harmadik legforgalmasabb légikikötője, és több nagy fapados légitársaság (easyJet, Ryanair) központja. A repülőtérnek csak egy utasterminálja van, amelyhez 4 terminálszárny kapcsolódik.

London megközelítése a Stansted repülőtértől:
 • A 15 percenként induló Stansted Express vonatot használva, amely közvetlen a terminál központi épülete alól indul, és egészen a Liverpool Street állomásig közlekedik. A menetidő kb. 60 perc. A felnőttjegy ára 18.80 fontba (oda-vissza 26.70 font), a gyermekjegy ára pedig 9.50 fontba (oda-vissza 13.35 font) kerül.
 • A National Express távolsági buszjáratait használva, amelyek 20 percenként a terminál elől indulnak, és a Viktória pályaudvarig közlekednek. A buszok a nap 24 órájában közlekednek, éjféltől a járatok ritkulnak egészen reggelig. A menetidő kb. 90-100 perc. A felnőttjegy ára 10 fontba (oda-vissza 17 font), a gyermekjegy (3-15 éves korig) ára pedig 5 fontba (oda-vissza 8.50 font) kerül. Online vásárlás esetén van mód külön a biztosítás megkötésére, ennek ára egységesen 1 font, amely kiterjed a baleseti és poggyászbiztosításra is.
 • Az easyBus minibuszait használva, amelyek a nap 24 órájában a terminál elől 20 percenként indulnak, és a Baker Street megállóig közlekednek. A menetidő kb. 70 perc. Általában a jegyárak 6 és 12 font között szóródnak.
 • A Terravision kettő buszjáratot indít, az egyik a Viktória állomásig (menetidő: kb. 75 perc), a másik a Liverpool Street megállóig (menetidő: kb. 55 perc) közlekedik. Online vásárlás esetén a felnőttjegy ára 9 fontba (oda-vissza 14 font), a gyermekjegy (5-12 éves korig) ára pedig 4 fontba (oda-vissza 7 font) kerül.
London Stansted repülőtér - London Stansted Airport

Stansted repülőtér

 1. GPS koordináták: 51.887144° (szélesség), 0.246174° (hosszúság)
 2. Cím: London Stansted Airport, Stansted, Essex CM24 1QW, United Kingdom
 3. Weboldal: London Stansted Airport
Legkedvezőbb repülőjegy árak Londonba – Malév, British Airways, Air France

– London City  (IATA kód: LCY, ICAO kód: EGLC)

A London City repülőtér London belvárosától (City) keletre 11 km-re fekszik Newham kerületében. Az egyetlen kifutópályával rendelkező repülőtér London ötödik legforgalmasabb légikikötője utasforgalmát tekintve. A terminál reggel 05:15-től este 21:45-ig van nyitva. A repülőteret a 473-as és a 474-es autóbuszokkal, és a DLR gyorsvasúttal lehet megközelíteni.

London City repülőtér - London City Airport

London City repülőtér

 1. GPS koordináták: 51.5038928° (szélesség), 0.0497962° (hosszúság)
 2. Cím: London City Airport, East Ham, Greater London, United Kingdom
 3. Weboldal: London City Airport
Olcsó budget és hostel szállások Londonban – 12 font/éjszaka/fő-től

Képgaléria a repülőtéri járművekről:

Fel az oldal tetejére

London repülőterei: Heathrow, Luton, Gatwick, Stansted, London City
Értékelés

« »

Cimkék: Gatwick, Heathrow, London, London City, Luton, repülőtér, Stansted, tömegközlekedés


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!