Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Miami, Florida legnépesebb városa – Miami Beach, Vásárlás, Sztárok, Nevezetességek
Miami South Beach strand 0

Miami, Florida legnépesebb városa – Miami Beach, Vásárlás, Sztárok, Nevezetességek 10/12/19

Szerző:

– Miami Miami, Florida állam délkeleti részén, Fort Lauderdale városától 20 mérföldre, az Amerikai Egyesült Államok (USA) keleti partvidékén található. Miami (Az amerikai riviéra), Florida legnépesebb városa, lakosainak száma, az […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Miami

Miami, Florida állam délkeleti részén, Fort Lauderdale városától 20 mérföldre, az Amerikai Egyesült Államok (USA) keleti partvidékén található. Miami (Az amerikai riviéra), Florida legnépesebb városa, lakosainak száma, az agglomerációs régiót is beleszámítva, több mint 5,5 millió, amellyel az Egyesült Államok hetedik legnagyobb agglomerációs régiójának számít. Miami világváros, rendkívül fontos szerepet tölt be a kereskedelem, a média, a szórakoztatás, a nemzetközi kereskedelem, az idegenforgalom, és az adóügy területén. Több híres nagyvállalat székhelye található meg Miami városában, többek között a Burger King, a CompUSA, az American Airlines, és a FedEx vállalaté is. A város tengeri kikötője (Port of Miami, Cruise Capital of the World), amely a Biscayne öbölben (Biscayne Bay) található, jelenleg a világ legnagyobb befogadóképességű hajókikötője. A legnagyobb hajótársaságok (Carnival Cruise Lines, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, Norwegian Cruise Lines) óceánjáró hajói is ezt a kikötőt használják, földkörüli útjuk során. A több mint 175.000 embernek munkát adó kikötő bonyolítja a világon a legnagyobb tengeri teher és utasforgalmat. Miamiban a 2005-ös ingatlanpiaci összeroppanás (ingatlanboom) után, 2008-tól robbanásszerű építkezési láz kezdődött, jelenleg mintegy 50 felhőkarcoló található a városban, amelyek közül a 240 méteres Négy Évszak Torony Hotel (Four Seasons Hotel & Tower) a legmagasabb. Florida állam felhőkarcolóinak 90%-a Miamiban található. A város 2008-ban a Forbes magazin szerint első helyezést ért el az “Amerika legtisztább városai” listán, az egész évben tiszta és friss levegője, a tiszta iható hálózati vizének, a rendezett utcáinak és a városszerte indított újrahasznosító programjainak köszönhetően. Miami, az UBS tanulmánya szerint, az Egyesült Államok leggazdagabb városa a vásárlóerőt tekintve, de az előkelő 5. helyet foglalja el a világ nagyvárosai között is a listában. Miami több nagysikerű mozifilmnek (Bad Boys, Még halálosabb iramban, Casino Royal), TV-sorozatnak (CSI: Miami helyszínelők, Miami Vice), és videójátéknak (Grand Theft Auto: Vice City) is a helyszínéül szolgált.

Miami hajókikötő - Port of Miami

Miami hajókikötő – Port of Miami


– Miami részei:

Miami szíve a belváros (Downtown Miami), ez a rész jelenleg Florida legnagyobb és legbefolyásosabb üzleti negyede. Többek között itt találhatóak a bankok (Century Bank), újságok (The Miami Herald), iskolák, bíróságok, nagyvállalatok épületei, a múzeumok (Bass Museum of Art, Miami Art Museum) és a turista attrakciók nagy része. Ehhez a területhez tartozik a Brickell, a Virginia Key, a Watson Island, és a Port of Miami hajókikötő is. A kelet-belvároshoz az egész Biscayne Bay és a South Beach köthető. Miami déli oldalához a Coral Way, és az egyetemek (University of Miami, Florida International University), valamint a főiskolák (Miami Dade College, Fortis College) közelsége végett, a helyi hallgatók által kedvelt Coconut Grove tartozik, ahol a számos utcai felvonulás és fesztivál mellett, rengeteg éjszakai klub, étterem, diszkó, és bár is megtalálható. Miami nyugati oldalán található a Little Havana, ahol többnyire a Közép-Amerikából és a Kubából érkező bevándorlók élnek. Miami északi oldalán (Midtown, Little Haiti, Liberty City), a spanyolok, az indiaiak, az európai amerikaiak, és a karibi térségből bevándorló közösségek találhatóak meg. Miami területén több mint 80 park és kert található. A legnagyobb és legnépszerűbb parkok a Bayfront Park és a Bicentennial Park. A leghíresebb kert a Fairchild Tropical Botanic Garden és a The Kampong.

Olcsó repülőjegyek Miami városába - British Airways, Air France, KLM

– Földrajz, időjárás:

A Miami-Dade megyében található, 92 km2 területű Miami, az egyetlen olyan metropolisz az Egyesült Államok területén, amelyet két nemzeti park is határol, keletre a Biscayne National Park, nyugatra pedig a mocsaras aligátoroktól hemzsegő Everglades National Park. A város éghajlata nagyon hasonlít a Karib-térség éghajlatához (trópusi – monszun keverék), a Golf-áramlatnak köszönhetően Miami területén egész évben meleg van. A nyarak forrók és nedvesek, a telek pedig melegek és szárazak. Kicsit hűvösebb, hidegebb idő október és március között van (januári átlaghőmérséklet 19,6 C°), de a hőmérséklet még sosem csökkent 16 C° alá. Az éves átlaghőmérséklet 24 C° körül van. A nyári esősebb évszakban, amely májustól októberig tart, rendkívül sok csapadék hullik, az éves csapadékmennyiség kb. 1500 mm, amellyel Miami az Egyesült Államok legesősebb városának számít. A hurrikánok is leginkább nyáron, azaz az esősebb évszakban érkeznek a térségbe. A hivatalos Hurrikánszezon június 1-től, egészen november 30-ig tart.

– Lakosság:

Az ENSZ Fejlesztési Programja szerint Miamiban van a legtöbb olyan állampolgár, aki nem abban az országban született. A lakosság nagy része latin-amerikai származású. Fidel Castro 1959-es hatalomra kerülése után, rengeteg kubai bevándorló érkezett Miamiba. A városban a leggyakrabban használt anyanyelv a spanyol, amelyet a lakosság több mint 60%-a használ. Az angol nyelvet a lakosság csupán mintegy 25%-a használja csak első nyelvként. A külvárosi részeken (Little Havana és Hialeah) többnyire az angol és spanyol nyelv keverékét (Spanglish) használják.

– Bűnözés:

Sajnos, ahogyan az Egyesült Államok többi nagyvárosát, Miami életét is végigkíséri a nagyarányú bűnözés. A hatóságoknak Mexikó közelsége miatt, az illegális bevándorlók, és a kábítószercsempészek okozzák a legnagyobb gondot. A város éjszakai életét a 90-es évek egyik leghíresebb TV-sorozata, a Miami Vice is feldolgozta. A legveszélyesebb Liberty City mellett, az Overtown városrész, itt történik a legtöbb erőszakos bűncselekmény a városban, ezért jobb ha elkerüljük ezt a környéket. Lehetőleg a külvárosi részeken ne hordjunk magunkon drága ékszereket, és ne vigyünk magunkkal értékes elektronikai berendezéseket. A segélyhívó száma vészhelyzet esetén (rendőr, tűzoltó, mentő): 911

Olcsó szállások Miami Beach területén – Hotel, Motel, Apartman

– Strandok, öblök, szigetek (Miami Beach, Biscayne Bay, Fisher Island):

A város partján fekszik a Biscayne öböl (Biscayne Bay), amely több száz természetes (Fisher Island) és mesterségesen létrehozott szigetet tartalmazz, többek között a híres Miami Beach strandot is. A Miami Beach a legnépszerűbb strand a világon, még saját önkormányzata is van. A Miami Beach, amely 3 részre osztható (Mid Beach, South Beach, North Beach), a shuttle buszok használatával a legkönnyebben megközelíthető. A buszok kicsit lassúak és kényelmetlenek, de a buszjegy ára mindössze csak 25 centbe kerül. A South Beach részen, ingyenes taxik (nyitott 6 személyes golf autók) közlekednek. A Swoop Miami néven ismert taxik, telefonhívásra (305-409-6636) vagy szöveges üzenet küldésére, 15 percen belül a helyszínre érkeznek. A szolgáltatás minden nap 12:00-02:00-ig vehető igénybe. A taxik a golf autókon elhelyezett reklámokból élnek, de azért a sofőrök a borravalót elfogadják. A South Beach egyike azon kevés strandoknak az Egyesült Államokban, ahol nemcsak megengedett, hanem egyenesen normálisnak tekinthető a topless napozás. A Biscayne öbölben számos korallzátony található, amely kiváló lehetőséget nyújt a búvárkodás szerelmeseinek. Fisher Island 3 mérföldre található Miami partjaitól. A szigetet nem köti össze út, csak hajóval és komppal közelíthető meg. A világhírű üdülőhelyen a mai napig is számtalan nemzetközi híresség (Oprah Winfrey, Julia Roberts, André Agassi) otthona megtalálható.

Miami South Beach strand

Miami – South Beach

– Vásárlás:

Miamiban a forgalmi adó (tax) csupán 7%, ezért érdemes jobban körülnéznünk, vásárolgatnunk a városban, amelyet megtehetünk a bevásárló negyedekben (Collins Avenue, Lincoln Road), vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban (CocoWalk, Miami International Mall, Lincoln Road Mall, Bayside Marketplace).

– Éjszakai élet (Nightlife):

Aki az éjszakai életbe szeretne belemerülni, annak Miami Beach déli részében található, leghíresebb utcáját (Ocean Drive) kell felkeresnie. Ez az a hely, ahol a divat és életmód összefonódik. Rengeteg trendi divat hotel található az utcában, és sok modell ügynökségnek is itt van a székhelye. Az Ocean Drive tele van éjszakai klubokkal, diszkókkal, kávézókkal, első osztályú éttermekkel, szállodákkal. Miami Beach egyik legszebb része az Ocean Drive, a fehér homok, a türkiz színű víz, és az Art Deco épületek csodálatos látványt nyújtanak. Ha egy kellemes latin zene mellett, csak egy Cuba Libre vagy Mojito koktélra vágyunk is érdemes ide ellátogatnunk.

Olcsó repülőjegy Miami városába – British Airways, Air France, Lufthansa

– Zene:

A Miami zenei irányzat rendkívül változatos. A kubaiaknak a konga és a rumba, a karibi embereknek a reggae, a dominikaiaknak pedig a bachata zenei stílus köszönhető. Miamihoz több híres zenész és zenekar is köthető, a rap és hip-hop énekesek közül Pitbull, a népszerű Bee Gees zenekar, a híres énekesnő Gloria Estefan, de a szomszédos Fort Lauderdale városához kötődik Marilyn Manson együttesének megalakulása is.

– Sztárok, hírességek:

Az alábbi listában szereplő hírességek szorosan köthetőek Miami városához, vagy itt születtek vagy jelenleg is a városban élnek.

 • Színészek és színésznők: Eva Mendes, Andy García, Sidney Poitier, David Caruso, Dwayne Johnson (The Rock)
 • Énekesek és énekesnők: Gloria Estefan, Jessica Sutta (Pussycat Dolls), Pitbull, Flo Rida, Ricky Martin, Jon Secada

– Nevezetességek, látványosságok:

 • Frost Art Museum (művészeti múzeum)
 • Lowe Art Museum (művészeti múzeum)
 • Bass Museum of Art (művészeti múzeum)
 • Vizcaya Museum and Gardens (kastély múzeum)
 • Wings Over Miami Air Museum (polgári és katonai repülőgép múzeum)
 • Venetian Pool (mészkő bánya egy medence vízeséssel)
 • Oleta River State Recreation Park (szabadidő park)
 • Miami MetroZoo (állatkert)
 • Jungle Island (trópusi kert)
 • Miami Seaquarium (akvárium, delfin show)
 • Matheson Hammock Marina (mesterséges korallzátony)
 • Ancient Spanish Monastery (ősi spanyol kolostor)
 • Port of Miami (hajókikötő)
 • Coconut Grove (sétány)
 • Everglades National Park (mocsaras nemzeti park)
 • Coral Castle Museum (korall kastély és múzeum)
 • The Biltmore Hotel in Coral Gables (1926-ban épült luxus szálloda)
 • Cape Florida State Park, Key Bescayne (park és világítótorony)
Cape Florida State Park, Key Bescayne

Key Bescayne – Cape Florida világítótorony

– Események:

 • Miami Heat NBA mérkőzései (American Airlines Arena)
 • FedEx Orange Bowl (Sun Life Stadion)
 • South Beach Wine & Food Festival (A konyhaművészet fesztiválja, South Beach)
 • Winter Music Conference (Elektronikus zenei találkozó, South Beach)
 • Independence Day (A függetlenség napja, rendezvények város szerte)
 • King Mango Strut (A paródia és az ostobaság felvonulása)

– Sport:

Miami életében fontos szerepet játszik a sport. A város híres rögbi csapatának (NFL – Miami Dolphins), baseball (MLB – Florida Marlins) és jégkorong csapatának (NHL – Florida Panthers), valamint a LeBron James által vezetett kosárlabda csapatának (NBA – Miami Heat) mérkőzéseit, tízezrek tekintik meg a helyszíneken, és több millióan a képernyők előtt. Miami ad otthont az évente megrendezésre kerülő Sony Ericsson Open férfi és női tenisztornának. 2010-ben rekord 300.000 látogató vett részt a 12 napos Sony Ericsson Open viadalain, a trófeát a nőknél a belga Kim Clijsters, a férfiak közül, pedig az amerikai Andy Roddick hódította el.


– Miami repülőtér (Miami International Airport – IATA: MIA, ICAO: KMIA):

A Miami nemzetközi repülőtér (Miami International Airport), jelenleg a New York-i JFK után, az Egyesült Államok 2. legforgalmasabb (évente több mint 35 millió utas) repülőtere. A repülőtér jelenleg a világ egyik legnagyobb utasszállító légitársaságának (American Airlines) a központja is. Miami közelében, mintegy 30 percnyi autóútra található a Fort Lauderdale nemzetközi repülőtér, amely többnyire a kisebb költségvetésű légitársaságokat (Southwest Airlines, JetBlue) szolgálja ki.

Miami repülőtér hivatalos weboldala: Miami International Airport

– Tömegközlekedés (Public Transport):

Miami városában két nagy cég (Miami-Dade Transit és SFRTA) üzemeltett tömegközlekedési eszközöket, többek között az elővárosi vonatokat (Tri-Rail), a metrót, vagyis a gyorsvasútat (Metrorail), a teljesen ingyenesen használható magasban közlekedő metrót (Metromover), és a buszokat (Metrobus). A gyorvasút (Metrorail) pályaszakaszának hossza 36 km, amely teljesen behálózza egész Miami területét, 22 állomást érint, és reggel 05:00-24:00 óráig közlekedik. Elérhetjük vele a nyugati külvárost (Hialeah és Medley), a belvárost (Downtown), és a déli külvárosi (Dadeland) részt, de a hálózat közvetlen csatlakozik a Miami repülőtérhez (Miami International Airport) is. A magasban közlekedő, ingyenesen használható Metromover a belvárosban 3 vonalon közlekedik, és 21 állomást érint. A Tri-Rail vasúthálózat érinti a Miami repülőteret, és 18 megállója van Miami-Dade megyében. A buszhálózat (90 útvonal) teljesen lefedi Miami területét, és csatlakozik a szomszédos Fort Lauderdale városához is. A buszok a nap 24 órájában közlekednek. Viteldíj a Metrorail és Metrobus járataira, minden egyes útra $2. Aki gyakrabban utazik a tömegközlekedési eszközökkel, annak érdemesebb az EASY kártyát (EASY Card) megvásárolnia, amelyből napi ($5), heti ($26) és havi ($100) bérlet áll rendelkezésre. A Metromover magasan közlekedő járatai, amelyek csúcsidőben 1,5 percenként, csúcsidőn kívül pedig 3 percenként közlekednek, teljesen ingyen igénybe vehetőek. A Metromover járatait a lépcsőkön, mozgólépcsőkön, vagy a lifteken keresztül lehet megközelíteni. A villamoshálózat kiépítése, amelyek a Downtown (belváros) és a South Beach részekhez csatlakozik majd, jelenleg tervezési fázisban van.

EASY kártya megvásárlása: EASY Card

Miami Metromover - ingyenes metró

Miami – Metromover


– Vízum, munkavállalás:

Az országba való belépéshez, miután Magyarország is csatlakozott a vízummentességi programhoz, nem kell turista vízumot igényelni, mindössze az ESTA kérelem kitöltése szükségeltetik. Az ESTA (Electronic System for Travel Authorization – Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszer) díja $14 ($10 a kérelem, $4 a kérelem feldolgozása), amely csak bankkártyával fizethető ki. A kérelmet érdemes az utazás előtt 72 órával benyújtani. Nagyon fontos, ha valaki engedély nélkül vállal munkát, azaz nem rendelkezik a munkavállalási vízummal, azt illegális bevándorlónak tekintik, és akár ki is toloncolhatják az országból!

A magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretén belül üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:

 1. Rendelkeznek érvényes útlevéllel
 2. Rendelkeznek a vissza-, illetve továbbutazásra szóló jeggyel (pl.: repülőjegy)
 3. Rendelkeznek érvényes ESTA engedéllyel

ESTA engedély igénylése: ESTA

– Képgaléria:

Fel az oldal tetejére

Miami, Florida legnépesebb városa – Miami Beach, Vásárlás, Sztárok, Nevezetességek
Értékelés

« »

Cimkék: Florida, Miami, Miami Beach, nevezetesség, nyaralás, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!