- RepülőjegyUtazás.hu - http://www.repulojegyutazas.hu -

Budapesti Nemzeti Színház, Művészetek Palotája, Planetárium – Budapest nevezetességei 4. rész

– Duna-korzó

A Duna-korzó, amely az Erzsébet-híd és a Széchenyi lánchíd között található, egy több mint száz éve kiépített kandeláberekkel és padokkal felszerelt sétány. A Duna pesti partján a Váci utca [1] és a Szent István-bazilika [2] (Lipótvárosi plébániatemplom) közelében található útszakaszról a Duna-part csodálatos panorámája tárul elénk. Szemügyre vehetjük a Várhegyen található Budavári Palota és Budai Vár [3] épületét, valamint a turisták által gyakran látogatott Halászbástya műemlékét is.

A Duna-korzón és annak közvetlen közelében olyan luxus szállodák találhatók többek között, mint pl.: az InterContinental Hotel Budapest, a Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge (egykori Atrium Hyatt Hotel), a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, a Le Méridien Budapest (a Kempinski Hotel épületében), a Budapest Marriott Hotel, vagy éppen a Mercure Budapest City Center a Váci utcában.

Budapesti Duna-korzó [4]

Duna-korzó


– Gresham-palota

A jelenleg luxus szállodaként (Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest) üzemelő Gresham-palota (angol nyelven: Gresham Palace), 1987 óta más dunaparti épületekkel egyetemben az UNESCO világörökség részét képezi. A magyarországi szecesszió egyik legismertebb műveként számon tartott épület Quittner Zsigmond építész és a Vágó fivérek tervei alapján épült 1907-ben. Az 12.000 m2 összterületű épület Budapest akkor egyik legnagyobb lakóházának számított. A Gresham-palota külön érdekessége, hogy az egyedi burkolólapok a Zsolnay-gyárban készültek. Az impozáns épület homlokzatát Maróti Géza és Telcs Ede szobrai díszítik, a lépcsőházi üvegablakokat és mozaikokat Róth Miksa készítette, a kovácsoltvas korlátok pedig, Jungfer Gyula műhelyéből kerültek ki. A Gresham-palota a Széchenyi lánchíd [1] pesti hídfőjével szemben található. Az épület előtt kanyarodhatunk fel gépjárművel a hídra, és juthatunk át a budai oldalra a Clark Ádám térig, egészen az Alagút bejáratáig, amelynek közvetlen közelében található a Budavári Sikló [3] is.

Az ötcsillagos Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest (2005-ben elnyerte az amerikai Robb Report magazin által kiosztott „Best of the Best Hotel” díjat) igazi unikuma, a 2. emeleten található, 136 m2-es királyi lakosztály, azaz a Royal Suite. Ugyanis míg elnöki lakosztályból kettő is található a szállodában, addig a királyiból mindössze egy. Az art deco stílusban kialakított Royal Suite hatalmas teraszáról belátható egész Buda, és gyönyörű kilátás nyílik a Dunára.

Budapest Gresham-palota [5]

Gresham-palota

Olcsó belföldi szállások - Szálloda, Panzió, Szoba, Apartman [6]

– Budapesti Nemzeti Színház, Művészetek Palotája

A közel 21.000 m2 alapterületű (a szabadtéri színpaddal együtt) budapesti Nemzeti Színház, 40 év után lett újjá építve. A Duna mentén a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől gyalog mindössze 10 perce található színház, 2001. decemberében nyitotta meg kapuit. Az első előadást 2002. március 15-én tartották benne. A Nemzeti Színház épülete funkcionálisan három részre tagolódik: a színház központi része a kör alakú nézőteret és stúdiószínpadot foglalja magában, ezeket veszik körül a közönségforgalom helyiségei, valamint a nagy színpadot „U” alakban szegélyező üzemi szárny, a harmadik rész a színházat teljesen körülvevő, a magyar színház- illetve filmvilághoz szorosan kapcsolódó emlékpark, amelyben a régi Nemzeti Színház emlékműve is megtalálható. A Művészetek Palotája (angol nyelven: Palace of Arts), vagy rövidebb nevén a Műpa, közvetlen a Nemzeti Színház épülete mellett található. A 64.000 m2 területű építményt 2005. március 14-én nyitották meg a nagyközönség előtt. A Művészetek Palotája három fő egységből áll. A központi rész a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, amely a Nemzeti Filharmonikus Zenekar valamint az Énekkar és Kottatár otthonául szolgál. A keleti oldalon a 452 ülőhellyel rendelkező Fesztivál Színház került kialakításra. A színházterem, a Nemzeti Táncszínháznak is otthonául szolgál. A palota Dunára néző oldalán a 12.700 m2 területű Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum található. A múzeum első emeletén az előadó- és a rendezvényterem valamint az ideiglenes kiállítások kapott helyet. A harmadik emeleten az állandó kiállítások tekinthetők meg.

Budapesti Nemzeti Színház [7]

Budapesti Nemzeti Színház


– Magyar Természettudományi Múzeum

Józsefvárosban a Ludovika téren található Magyar Természettudományi Múzeum (angol nyelven: Hungarian Natural History Museum) Magyarország legnagyobb természetrajzi gyűjteményét tárolja. A Ludovika Akadémia épületében kialakított múzeum, mintegy 5.000 négyzetméteren mutatja be páratlan ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, és növénytani gyűjteményét. A Magyar Természettudományi Múzeum három funkciót lát el: a gyűjtemények megőrzését és gyarapítását, tudományos kutatómunkát, valamint a gyűjtemények bemutatását időszaki és állandó kiállítások által. A múzeum gyűjteményei az alábbi részeken találhatóak: Ásvány- és Kőzettár, Föld- és Őslénytani Tár, Állatár, Embertani Tár, Növénytár, és Könyvtár. A Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításai a következők: Kőzetek (az épület körül); Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain; Barázdás bálna csontváza; Afrikai dioráma élő tóval; A korallzátonyok csodálatos élővilága; A kisnánai opál; Égből, vízből, föld alól; Nem hervadó virágoskert.

Budapesti Magyar Természettudományi Múzeum [8]

Magyar Természettudományi Múzeum

– Budapesti Planetárium

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) által üzemeltetett Budapesti Planetárium 1977. augusztus 17-én nyitotta meg a kapuit. A Népligetben található kb. 1000 m2 alapterületű Planetárium elsődleges célja a tudományos ismeretterjesztés, hogy hidat alkosson a csillagászat és a nagyközönség között. A Lux László által tervezett Budapesti Planetárium különlegessége a 23 méter átmérőjű kupolája. A Planetárium tevékenysége a következő területekre terjed ki: csillagászati-űrkutatási műsorok készítése és bemutatása, ismeretterjesztő kiállítások szervezése, ismeretterjesztő kiadványok készítése, valamint egyéb műsorok szervezése.

A planetárium a szabad szemmel látható égitestek, így a csillagok, a Nap, a Hold, valamint az öt fényes bolygó megjelenítésére szolgáló bonyolult műszer.

Budapesti Planetárium [9]

Budapesti Planetárium

A legnépszerűbb budapesti nevezetességek és látnivalók a Budapest kártya (Budapest Card) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek. A kártyával a BKV (metró, villamos) járatai is ingyen használatba vehetőek. A Budapest kártya az alábbi kiszerelésekben kapható: 24 órás (24 h, barna kártya), 48 órás (48 h, zöld kártya), 48 órás walking (48 h walking, lila kártya), 48 órás junior (48 h junior, narancs kártya), 72 órás (72 h, kék kártya)

Az olcsó fapados repülőjegyeket kínáló Wizz Air légitársaság [10], a XVIII. kerületben található Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér [11] 1-es számú terminálja alól, olyan nagyvárosokba indít járatokat, mint pl. London, Párizs, vagy éppen Barcelona.

Fel az oldal tetejére [12]

[13] [14]
Budapesti Nemzeti Színház, Művészetek Palotája, Planetárium – Budapest nevezetességei 4. rész
Értékelés