Kezdőlap » Utazások » Városlátogatások » Szépművészeti Múzeum, Hősök tere, Városliget, Mátyás-templom – Budapest nevezetességei 2. rész
0

Szépművészeti Múzeum, Hősök tere, Városliget, Mátyás-templom – Budapest nevezetességei 2. rész 11/07/27

Szerző:

– Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom) A Mátyás-templom, vagy hivatalos nevén a Budavári Nagyboldogasszony-templom, Budapest I. kerületében, a Halászbástya közelében, a Szentháromság tér 2-es száma alatt található. A gótikus stílusban épült nagy […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom)

A Mátyás-templom, vagy hivatalos nevén a Budavári Nagyboldogasszony-templom, Budapest I. kerületében, a Halászbástya közelében, a Szentháromság tér 2-es száma alatt található. A gótikus stílusban épült nagy történelmi múltra visszatekintő templomot, az egyházi hagyomány szerint Szent István király alapította 1015-ben. A Mátyás-templom 2006 óta az UNESCO világörökség részét képezi. A templomnak jelenleg 7 harangja van, ezek közül 6 (Krisztus-harang, Szent Károly-harang, XII. Piusz-harang, II. János Pál-harang, Szentháromság-harang, Szent Margit-harang) a harangtoronyban található, egy kisharang (Titulus nélküli harang) pedig, a huszártoronyban függ. A harangok közül a Krisztus-harang, Budapest második legnagyobb tömegű harangja. A templom újjáépített orgonája 86 regiszteres, 5 manuálos. A Mátyás-templom előtt található a Szentháromság-szobor, amelyet az 1691-es pestisjárvány elmúlásának hálájából állítottak fel a budapesti polgárok.

Budapesti Mátyás-templom

Mátyás-templom (Budavári Nagyboldogasszony-templom)

 • Belépőjegy árak, 2011: felnőtt – 990 Ft, nyugdíjas, diák – 650 Ft, gyermek – ingyenes (6 éves korig), családi jegy – 2.500 Ft (1 vagy 2 szülő és gyermekeik), audio guide bérlése – 500 Ft
 • Nyitvatartási idő: 09:00-17:00 (hétfő-péntek), 09:00-12:00 (szombat), 13:00-17:00 (vasárnap)
 • Megjegyzés: A templomban dohányozni, ételt, italt fogyasztani, kutyát és egyéb állatot bevinni nem szabad, a mobiltelefonokat is illik kikapcsolva tartani.
 • Megközelítés: metró (2-es metró, Batthyány tér megálló)
 • GPS koordináták: 47.5016866° (szélesség), 19.0343336° (hosszúság)
 • Cím: Mátyás-templom, 1014 Budapest, I. kerület, Szentháromság tér 2.

– Szent István-bazilika (Lipótvárosi plébániatemplom)

A neoreneszánsz stílusban, Ybl Miklós és Hild József által tervezett Szent István-bazilika vagy más nevén a Lipótvárosi plébániatemplom, Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, amely Budapest V. kerületében a Szent István tér 1-es száma alatt található. A római katolikus templom névadója I. István magyar államalapító király volt, akinek természetes úton mumifikálódott jobb kezét, a bazilika kápolnájában a Szent Jobb ereklye őrzi. A Szent István-bazilika, amely egyszerre akár 8.000 főt is képes befogadni, Budapest második, és Magyarország harmadik legmagasabb épülete a maga 96 méterével. A bazilikában jelenleg 6 harang (Szent István-nagyharang, Nagyboldogasszony-harang, Szent Henrik-harang, Boldog Gizella-harang, Szent Imre-harang, Árpád-házi Szent Erzsébet-harang) található. A templom belső terét számos iparművészeti remekmű díszíti. Olyan csodálatos műalkotások tekinthetők meg, mint pl. Pátzay Pál a híres szobrászművész által készített Szűz Mária szobor, vagy éppen Feszty Árpád festőművész Szent József-oltárképe.

A bazilika programja (idegenvezetés):
 • A templom megtekintése helyi idegenvezetővel
 • Kápolna és a kivilágított Szent Jobb megtekintése
 • Kincstár megtekintése
 • Panoráma megtekintése a kupola körkilátóból (lifttel, április 1-október 31. között)
Budapesti Szent István-bazilika

Szent István-bazilika (Lipótvárosi plébániatemplom)

 • Idegenvezetés díja, 2011: felnőtt – 1.600 Ft (körkilátó nélkül csak 1.100 Ft), nyugdíjas, diák – 1.200 Ft (körkilátó nélkül csak 900 Ft)
 • Idegenvezetés időpontjai: 10:00-15:00 (hétfő-péntek)
 • Nyitvatartási idő turisták részére: 09:00-17:00 (hétfő-péntek), 09:00-13:00 (szombat), 13:00-17:00 (vasárnap)
 • Megjegyzés: Az idegenvezetés telefonos egyeztetés alapján angol, francia és magyar nyelven történik.
 • Megközelítés: metró (1-es metró, Bajcsy-Zsilinszky út megálló)
 • GPS koordináták: 47.5003856° (szélesség), 19.0544526° (hosszúság)
 • Cím: Szent István-bazilika, 1051 Budapest, V. kerület, Szent István tér 1.

Olcsó belföldi szállások - Szálloda, Panzió, Szoba, Apartman

– Hősök tere, Millenniumi Emlékmű, Andrássy út

A Hősök tere (angol nyelven: Heroes Square), amely Budapest legtágasabb tere, a XIV. kerületben a Városliget délkeleti oldalánál található. A Schickedanz Albert által tervezett tér az Andrássy úttal egyetemben 2002 óta az UNESCO világörökségének listájában is szerepel. Az Andrássy út egy 2.310 méter hosszú sugárút, amely a Belvárost a Városligettel köti össze. A Hősök tere legnépszerűbb látnivalója a tér közepén felállított Millenniumi Emlékmű (Ezredéves emlékmű), amelynek 36 méteres oszlopának tetején Gábriel arkangyal található, egyik kezében a magyar koronát, a másikban pedig, az apostoli kettős keresztet a magasba tartva. A szobor talapzatán Árpád fejedelem, és mellette körbe még hat honfoglaló magyar vezér (Tétény, Ond, Kond, Tas, Huba, Előd) látható. Az emlékmű mögött közvetlen két oszlopcsarnok található. A bal oldali oszlopcsarnok (balról jobbra haladva) az alábbi szobrokat tartalmazza: Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos. A jobb oldali oszlopcsarnok (balról jobbra haladva) alatt pedig, az alábbi szobrok láthatók: Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az oszlopcsarnokok sarokpillérein belül, egymással szemben, a két pantheon tetején a Háború és a Béke kétlovas kocsijai, kívül pedig a Munka és a Jólét, illetve a Tudás és a Dicsőség bronzfigurái állnak. A városligeti Hősök tere három fő eleme az 1896-ben épült Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű.

Budapest Hősök tere, Millenniumi Emlékmű

Hősök tere – Millenniumi Emlékmű

 • Megközelítés: metró (1-es metró, Hősök tere megálló), busz (20E, 30-as, 105-ös), trolibusz (72-es, Állatkert megálló)
 • GPS koordináták: 47.5151° (szélesség), 19.0782° (hosszúság)
 • Cím: Hősök tere – Millenniumi Emlékmű, 1146 Budapest, XIV. kerület, a Dózsa György út és a Városliget között

– Városliget, Vajdahunyad vára

A Városliget, a második legnagyobb területű budapesti nyilvános park a Népliget után. A XIV. kerületben található 100 hektáron elterülő közpark, jelenleg Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelye és kulturális centruma. A Városligetben számtalan kikapcsolódási (Fővárosi Állat- és Növénykert, Petőfi Csarnok – PeCsa) és szórakozási lehetőség (Fővárosi Nagycirkusz, Vidámpark) várja a látogatókat, de aki egy kis pihenésre (Széchenyi fürdő) vágyik, vagy éppen egy meghitt éttermet (Gundel Étterem) keres, annak is tökéletes választás lehet a Városliget. A parkban a Városligeti tó partján álló Vajdahunyadvár vagy más néven a Vajdahunyad vára impozáns épületegyüttese mellett számos szobor (Jedlik Ányos, George Washington), több galéria (Stefánia Galéria) és múzeum (Szépművészeti Múzeum, Közlekedési Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Testnevelési és Sportmúzeum, Műcsarnok) is megtalálható.

Budapesti Városliget, Vajdahunyad vára

Városliget – Vajdahunyad vára

 • Megközelítés: metró (1-es metró, Széchenyi fürdő megálló), busz (20E, 30-as, 105-ös, Hősök tere megálló)
 • GPS koordináták: 47.5185807° (szélesség), 19.0784169° (hosszúság)
 • Cím: Fővárosi Állat- és Növénykert, 1146 Budapest, XIV. kerület, Állatkerti körút 6-12.

– Szépművészeti Múzeum

A Hősök tere nyugati oldalán található budapesti Szépművészeti Múzeum, 1906. december 1-én került felavatásra Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében, és december 5-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc által tervezett múzeumban, a több mint 100.000 műtárgy között, a leghíresebb művészek alkotásai is egyaránt megtalálhatók. A Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteménye jelenleg Közép-Európában a második legnagyobbnak számít. A 4.000 művet felvonultató kiállítás, amely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet, az ókori Egyiptom fontosabb időszakainak emlékeiből ad válogatást. A Szépművészeti Múzeum antik gyűjteménye, amely több mint 5.000 darabból áll, az antikvitás teljes időszakát felöleli. A múzeum Régi Képtár gyűjteménye mintegy 3.000 festményt tartalmaz, a 13. századtól a 18. század végéig bemutatva az európai festészet korszakait, a régi szobor gyűjtemény 600 alkotása pedig, az európai szobrászat történetének 19. századig terjedő időszakát öleli fel. A Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteménye 10.000 rajzot, és közel 100.000 metszetet foglal magában, a modern gyűjteményben pedig, az 1800-as évektől egészen napjainkig, mintegy 1.000 festménnyel és szoborral ismerkedhetünk meg.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei:
 • Egyiptomi Gyűjtemény
 • Antik Gyűjtemény
 • Régi Képtár
 • Régi Szobor Gyűjtemény
 • Grafikai Gyűjtemény
 • Modern Gyűjtemény
Budapesti Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

 • Belépőjegy árak (állandó kiállítás), 2011: teljes árú – 1.600 Ft, 10%-os kedvezményes – 1.400 Ft, 50%-os kedvezményes – 800 Ft, audio guide túra – 1.000 Ft
 • Nyitvatartási idő: 10:00-17:00 (kedd-vasárnap), zárva (hétfő, kivéve nemzeti ünnepeken)
 • Látogatási szabályok: Tilos a műtárgyakat 20 cm-nél jobban megközelíteni, illetve megérinteni. Tilos a kiállítóterekben ételt és italt fogyasztani. Tilos a kiállítóterekben a mobiltelefon használata. Tilos továbbá a kiállítóterekbe élő állatot bevinni. A múzeum egész területén tilos a dohányzás. Fényképezni és videózni a pénztárban váltott fotó-, illetve videójegy birtokában, kizárólag az állandó kiállítások területén lehetséges.
 • Megközelítés: metró (1-es metró, Hősök tere megálló), busz (20E, 30-as, 105-ös)
 • GPS koordináták: 47.5160023° (szélesség), 19.0755881° (hosszúság)
 • Cím: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

A legnépszerűbb budapesti nevezetességek és látnivalók a Budapest kártya (Budapest Card) használatával ingyenesen vagy kedvezményesen megtekinthetőek. A kártyával a BKV (metró, villamos) járatai is ingyen használatba vehetőek. A Budapest kártya az alábbi kiszerelésekben kapható: 24 órás (24 h, barna kártya), 48 órás (48 h, zöld kártya), 48 órás walking (48 h walking, lila kártya), 48 órás junior (48 h junior, narancs kártya), 72 órás (72 h, kék kártya)

Az olcsó fapados repülőjegyeket kínáló Wizz Air légitársaság, a XVIII. kerületben található Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es számú terminálja alól, olyan nagyvárosokba indít járatokat, mint pl. London, Párizs, vagy éppen Barcelona.

Fel az oldal tetejére

Szépművészeti Múzeum, Hősök tere, Városliget, Mátyás-templom – Budapest nevezetességei 2. rész
Értékelés

« »

Cimkék: Budapest, Budapest nevezetességei, Budapesti látnivalók, Hősök tere, Mátyás-templom, Szent István-bazilika, Szépművészeti Múzeum, Városliget


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Szóljon hozzá!