Kezdőlap » Legnépszerűbb szigetek » Bali » Bali, az istenek szigete – Utazás Indonézia gyöngyszemére Bali szigetére
Bali - Tanah Lot templom a tengeren 16

Bali, az istenek szigete – Utazás Indonézia gyöngyszemére Bali szigetére 10/09/21

Szerző:

Bali szigete: Bali, az istenek szigete, híresen szép természeti látképe és csodálatos élővilága miatt, Indonézia legnépszerűbb turista úti célja. A sziget az egyenlítőtől délre 8 fokkal, Jáva szigetétől pedig 3,2 […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

Bali szigete:

Bali, az istenek szigete, híresen szép természeti látképe és csodálatos élővilága miatt, Indonézia legnépszerűbb turista úti célja. A sziget az egyenlítőtől délre 8 fokkal, Jáva szigetétől pedig 3,2 km-re keletre fekszik, fővárosa Denpasar. Bali területe összesen 5,632 km2, észak-déli irányban 112 km, kelet-nyugati irányban pedig 153 km hosszú a sziget kiterjedése. Hat tagból álló vulkán lánca, kelet-nyugati irányban nyúlik el, legmagasabb tagja a 3142 méter Gunung Agung aktív vulkán, amely 1963-ban tört ki utoljára. A szigetet trópusi erdők, mély krátertavak, gyorsfolyású folyók, kanyonok, festői rizsföldek, gyümölcs ligetek borítják, és korallzátonyok övezik. A déli részen lévő strandok homokja általában fehér (andezit), míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete (bazalt) vulkáni homokkal borítottak.

Bali sziget térkép - Bali map

Bali – térkép

– Lakosság:

2005-ben a népszámlálás alapján Bali lakossága 3 millió 150 ezer fő volt. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelvet is beszél, de az idegenforgalom elterjedésének köszönhetően az angol nyelv használata is már egyre elterjedtebb. Balin az emberek mindig és minden körülmények között nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak látszanak, amely az európai emberek számára, akik a pörgő, és mindig nyüzsgő városi életből jönnek a szigetre, rendkívül furcsa. A nyugodtságnak egyszerű oka van, más az értékrendjük, fontosabb dolgok is léteznek számukra. A balinéz ember csak annyit dolgozik, amennyi a család megélhetéséhez, az isteneknek kijáró áldozatokhoz és a környezetük rendben tartásához feltétlenül szükséges. Ha Balira utazunk, számoljunk azzal, hogy a balinéz emberek nem a pontosságukról híresek, és jó néhány szabályt is szabadon értelmeznek.


– Vallás, Szertartás:

A lakosság 93%-a hindu, a legnagyobb kisebbséget pedig a muszlimok alkotják. Bali szigetén közel 100 ezer templom és szentély található. Templomot szinte mindenütt láthatunk, utakon, tengerparton, hegycsúcsokon, de még a rizsföldeken is. Az egyik legfontosabb szabály a szigeten, hogy a templomokba csak megfelelő öltözékben léphetünk be. Ez minimum egy hosszú szoknyát illetve nadrágot jelent, vagy pedig viselni kell az ún. szarongot (hindu népviseleti öltözet része), ami tulajdonképpen egy szoknyaszerű ruhadarab, amit derék köré kell csavarni, és lelóg nagyjából bokáig. Ennek viselete nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is kötelező! A szarongot a templomoknál lehet bérelni vagy megvásárolni. A szertartásokon arra is figyelnünk kell, hogy a fejünk lehetőleg alacsonyabban legyen, mint a falu öregjeié. Ha átnyújtunk, vagy elfogadunk valamit, használjuk a jobb kezünket. A balinéz hinduk hisznek a lélek reinkarnációjában. Az öt kozmikus elem, a levegő, a föld, a világűr, a tűz és a víz elkísérik a lelket a halál utáni útra, és segítik azt az örökkévalóság elérésében. Ha ez nem sikerült, az azt jelenti, hogy a lélek még további inkarnációk láncához van kötve.

Bali - Tanah Lot templom a tengeren

Bali – Tanah Lot templom

– Gazdaság:

Bali gazdaságának legjelentősebb iparága az idegenforgalom, bár mégis a mezőgazdaságban, és ezen belül is a rizstermesztésben dolgozik a legtöbb ember. A rizst háromszor szüretelik évente. Kiemelkedő bevételi forrás a sziget számára a rizs mellett, a tea, a kávé, a dohány, a kakaó, a szójabab, a gyümölcsök és zöldségek, a hal, és nem utolsó sorban az ezüst tárgyak exportja.


– Pénznem, Pénzváltás:

Hivatalos pénznem az Indonéz rúpia (IDR). Biztonságosan pénzt váltani a repülőtéren, a hivatalos vagy a szállodai pénzváltónál lehet. Az utcákon nagyon sok kisebb pénzváltó van, legyünk körültekintőek, ha ott szeretnénk pénzt váltani, mert könnyen előfordulhat, hogy megrövidítenek bennünket. Az euró átváltásával semmi probléma, mindenhol elfogadják, nem úgy mint az amerikai dollárt. A dollárnál rendkívül figyelik, hogy a címlet ne legyen gyűrött, elmosódott, vagy szakadt, és lehetőleg 2001. év utáni kiadású legyen, mert a régebbi címleteket még a bankok sem fogadják el. Sok helyen lehet fizetni valutával, ezért csak annyi rúpiát váltsunk, amely feltétlenül szükséges, mert a visszaváltásnál gondba leszünk, az utcai pénzváltók egyáltalán nem váltják vissza, ezt csak a bankokban tehetjük meg, amelyek többnyire csak a fővárosban Denpasarban vannak. A nemzetközileg ismert hitelkártyákat (Visa, Mastercard) Bali szigeten is lehet használni, az üdülőövezetekben sok bankautomata (ATM) található. Az ezekkel való fizetés azonban nem mindig kifizetődő, mert sok helyen felszámolnak kezelési költséget (3 százalék körül), ezért jó ha van nálunk megfelelő mennyiségű készpénz, főleg ha az üdülőövezetektől távolabbi vidékre megyünk, ahol egyáltalán nincsenek bankautomaták.

Indonéz rúpia (IDR) papírpénzek

Indonéz rúpia papírpénzek

Rendkívül könnyű összetéveszteni, a színben is nagyban hasonló címleteket, a sok nulla végett. Ezért legyünk körültekintőek, ha pénzt adunk ki, nehogy véletlenül 10.000 helyett 100.000 (legnagyobb címlet) rúpiát adjunk ki a kezünkből.

 • Papírpénz címletek: 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000
 • Fémpénzek: 50, 100, 200, 500

– Művészet, Kultúra:

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. Évszázadok óta ismerik a batikolást, ami a textilfestés egyik speciális formája. A balinéz táncok a turisták örök kedvencei.

Legkedvezőbb repülőjegy árak Bali szigetére – Bali, Denpasar, Indonézia

– Növényzet és Állatvilág:

Rendkívül sokféle trópusi növény található a szigeten. A magasabb területeken szegfűszegeket, az utcákon és a templomoknál hatalmas banán fákat, északon pedig  mandarin fákat láthatunk. Bali szigetén rengetek fajta bambusz él. A szigeten csodálatosan szép és illatos, orchideák, jázminok és vízi liliomok várnak ránk. Balin több mint 300 fajta madárral találkozhatunk, a vad szárnyasoktól kezdve egészen a békésebb papagájokig. A csodálatos víz alatti élővilág, korallokat, delfineket, cápákat, bálnákat, skorpió halakat, és teknősöket rejt magában. A század eleje óta sajnos már nem élnek elefántok és tigrisek a szigeten, de békés természetű kisebb méretű majmokkal még találkozhatunk.


– Búvárkodás:

A búvárkodás szerelmeseinek Bali északi (Menjangen Island, Pemuteran) és keleti (Tulamben, Amed, Penida Island) partszakaszát érdemes felkeresnie. Aki a szörfözést szeretné kipróbálni, annak a sziget déli partját (Tuban, Jimbaran), és Kuta városának környékét érdemes meglátogatnia.

– Nevezetességek és Látványosságok:

A szigeten való tartózkodásunk során, érdemes kirándulást szervezni az alábbi helyszínekre, mert felejthetetlen élményben lesz részünk. A legtöbb nevezetesség és látványosság meglátogatása ingyenes, néhány helyen kérnek el 1 USD körüli összeget a belépésért.

 • Batur tó és vulkán
 • Ubud királyi palota, kézműves piac, majomerdő
 • Klungkung királyi palota
 • Tanah Lot sziklatemplom
 • Goa Gaya elefántbarlang
 • Besakih anyatemplom
 • Mengwi templom
 • Uluwatu sziklatemplom
 • Penglipuran ősi falu
 • Tengalalang rizsteraszok
 • Bratan tó és templom
 • Gigit vízesés
 • Lovina tengerpart
 • Waterbom vízi- és csúszdapark
 • Sangeh majomerdő
 • Taman Burung madár és hüllő park

– Ünnepek:

A balinéz emberek nagyon szeretnek ünnepelni, szinte mindent megünnepelnek, a gyermek születésétől kezdve az ifjú párok egymásra találásáig. Ha Balira utazunk, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen ünnepségnek vagy fesztiválnak a részesei leszünk. A nagyobb nemzeti ünnepek a következőek: a mindig szerdai napon kezdődő és 3 napig tartó Galungan és Kuningan ceremónia, az új év kezdetének és az éves megtisztulásnak ünnepe a Nyepi, a Pagerwesi rituális szertartás, a Saraswati, amelyet a tudás, a művészet és az irodalom istennőjének tiszteletére rendeznek, és végül a templomok ünnepe az Odalan, ami egy 3 napig tartó szertartás.


Fontos!

A Balira érkező turistákat leginkább az új év kezdetének ünnepe a Nyepi érinti, amelyet a balinéz naptár (1 év=210 nap) 10. hónapjában tartanak, és rendszerint március végére vagy április elejére esik, és hajnaltól egészen másnap reggelig tart. A Nyepi másnapján mindenki a házában marad, ilyenkor az emberek minden tevékenységüket szüneteltetik. A balinéz emberek ilyenkor, kínosan ügyelnek arra, hogy semmilyen zaj vagy fény ne szűrődjön ki a házukból. Így bújnak el a gonosz szellemek elől, akik Bali szigete felett repkednek. Úgy vélik, ha a szellemek ezen a napon üresnek találják a szigetet, akkor azt nem háborgatják majd a következő egy évben. A Nyepi ünnep napján teljesen megáll az élet a szigeten, nincs közlekedés, az üzletek és munkahelyek zárva tartanak. A kijárási tilalom a turistákra is egyaránt vonatkozik. Ezen a napon senki sem hagyhatja el a szállodát, házát, vagy apartmanját. A szállodákban a külföldi turisták részére, azért a szolgáltatások elérhetőek.

Hotel, Villa, és Spa szállások Bali szigetén – 45 dollár/éjszaka/fő-től

– Időeltolódás, Naptár:

A balinéz naptár 210 napból áll. Az otthoni nyári-téli időszámítástól függően +6, illetve +7 órával több van Bali szigetén.

– Betegségek, fertőzések (malária):

Az Indonéz szigetvilág legveszélyesebb fertőzéses betegsége a malária, amelyet az anopheles szúnyogok családjába tartozó rovarok hordozzák és terjesztik. A malária általános tünetei a fejfájás, a hideg és meleg váltólázzal jelentkező rohamok és az általános gyengeség. Gyengébb immunrendszerrel rendelkezők esetében a fertőzés kómához és halálhoz is vezethet. A helyi lakosok egy idő után immunissá válnak a fertőzésre, de a szigetre utazó turistákat, főleg a kisgyermekeket és a terhes kismamákat óriási veszély fenyegeti, ha nem védekeznek a malária ellen. A malária lappangási ideje több hónapra is elnyúlhat.

Hogyan védekezzünk a malária ellen?
 1. Legyünk tisztában a malária fő tüneteivel és a lappangási idővel!
 2. Szedjünk malária elleni gyógyszert, hogy megelőzzük a betegséget!
 3. Ha nem szedünk gyógyszert, használjunk megfelelő ruházatot és védőkrémet, a szobákban pedig moszkitóhálót és szúnyogriasztót!
Malária gyógyszerek:

A malária ellen többféle gyógyszerrel is védekezhetünk. Vannak olyan készítmények, amelyeket az utazás előtt 1 héttel már el kell kezdeni szedni, de vannak olyanok is, amiknek szedését az utazás napján kell elkezdeni. A készítmények között találhatóak olyanok is, amelyeket a visszautazás után akár több hétig is kell szedni. A gyógyszerek szedése közben mellékhatások (fejfájás, szédülés, hányinger), léphetnek fel, melyek a gyógyszer szedésének abbahagyása után elmúlnak. A malária ellen nincs védőoltás, a megfelelő hatóanyagú és fajtájú gyógyszer megválasztásához feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, vagy kérjen tájékoztatást a Nemzetközi és Regionális oltóközpontoktól, ahol a malárián kívül, a tífusz és a hepatitis fertőzések elleni védőoltásokról is tájékoztatást kaphat! A terhes kismamáknak nem ajánlott a malária elleni gyógyszerek szedése.

– Egészségügyi tanácsok:

Vízfogyasztás:

Bali szigetén, és egész Indonézia területén a legegyszerűbb, ha palackozott ásványvizet iszunk, mert a vezetékes víz fogyasztása könnyen hasmenést okozhat. Az Aqua néven ismert ásványvizet többfajta kiszerelésben minden boltban lehet kapni.

Gyomorrontás:

A helyi ételek a nagyon erős trópusi fűszerek használata miatt, sokszor gyomorrontást okoznak, ezért nem árt, ha van nálunk széntabletta vagy puffadás elleni készítmény. Hasmenés esetén a banán fogyasztása javallott.

Leégés:

Balin 11:00 és 15:00 óra között az egyenlítő közelsége miatt nem javasolt, ha a tűző napon tartózkodunk. A leégés elkerülésére használjunk legalább 20-as faktorszámú naptejet (kisgyermekek esetében 50-es faktorszámút), és még a napra menetel előtt legalább 20-30 perccel kenjük be magunkat.

Érdemes itthonról, a fontosabb gyógyszereket, készítményeket (fájdalomcsillapítók – fej, fog, láz, gyomorrontás és leégés elleni készítmények, kötszer, sebtapasz), magunkkal vinni, mert a kinti patikákban számunkra teljesen ismeretlen gyógyszerek kaphatóak. A malária elleni gyógyszerről se feledkezzünk el! Ha a panaszok, tünetek nem múlnak el, orvoshoz kell fordulni. Minden nagyobb szállodában van orvosi szolgálat. A kórházakban és szállodákban, hiába rendelkezünk utasbiztosítással, az orvosi ellátásért szinte minden esetben készpénzben kell fizetni. Feltétlenül kérjük el a számlát és az orvosi jelentést (medical report), mert csak ezek birtokában fog idehaza a biztosító fizetni. Jól felszerelt kórházak (Rumah Sakit Kasih Ibu, Rumah Sakit Sanglah) a fővárosban, Denpasarban találhatóak.

– Gasztronómia:

Az indonéz konyha rendkívül változatos, leginkább a thai és kínai ételekhez hasonlítanak, gazdagon fűszerezettek és sok friss zöldséget, gyümölcsöt tartalmaznak. A balinéz specialitások közé tartozik, a Babi Guling (nyárson sütött, sajátos ízesítésű malac, amit rizzsel kínálnak), a Lawar (apróra vágott hús zöldséggel, kurkumával és más fűszerekkel ízesítve, rizzsel tálalva), a Sate (bambuszpálcikára tűzött húsdarabok, faszén felett megsütve), a Cap Cay (apróra vágott hús zöldségekkel, csípős szószokkal), és a Melasti Café (tenger gyümölcsei). Ha jó kávét szeretnénk inni, akkor keressük fel a nemzetközi kávéházakat, mert a szállodákban is csak nagyon sok vízzel felengedett Nescafe kávét adnak. Friss gyümölcslevet mindenhol kínálnak, a borok és a nem helyi italok nagyon drágák mivel importálják, a helyi világos sör (Bintang) pedig nagyon finom. Az éttermekben az árakra pluszban rászámolják az adót (11%) és a felszolgálói díjat (10%), ami így további 21 százalékkal terheli meg az árat.

Egzotikus gyümölcsök:

A nedves klíma és a termékeny vulkántalaj, nagyon kedvez a gyümölcsöknek. Ízletes mangók, karambolák, papayák, ízletes krémes banánok teremnek errefelé. Két igazán egzotikus gyümölcsük a Durian és a Salak. A Durian egy különleges illatú (vanília, mandula, hagyma) gyümölcs, a Salak pedig egy szomjoltó, frissítő egzotikus gyümölcs.

– Telefonálás, Telefonszámok:

A szálloda recepciójáról vagy a nagyobb szállodák szobájából is lehet nemzetközi hívást kezdeményezni, de ennek ára elégé borsós. Ha magyar mobiltelefon kártyát használunk, az is eléggé költséges. Úgy járunk a legjobban, ha kártyafüggetlen mobiltelefont hozzunk magunkkal, és helyben veszünk hozzá kártyát vagy feltöltőkártyát.

Fontosabb telefonszámok:
 • Előhívó szám (itthonról): (00)-(62)-(361)
 • Rendőrség: 110
 • Tűzoltóság: 113
 • Mentők: 118
 • Segélyhívószám: 112
 • Keresés és Mentés: 115
 • Tudakozó: 100
 • Helyi tudakozó: 106
 • Nemzetközi közvetlen tárcsázás: 102
 • Nemzetközi operátor: 108
 • Bevándorlási hivatal: 227-828
 • Idegenforgalmi hivatal: 222-387
 • Konzulátus (Jakarta): 520-3459
 • Denpasar központ kórház: 227-911
 • Bali taxi: 701-111
 • Praya taxi: 191

Ha Indonéziából Magyarországot akarjuk hívni, akkor a szám elé be kell ütni a nemzetközi hívószámot, ami: 001 vagy 007 (és nem 00, mint Európában).

– Vízum, Tartózkodási engedély, Kilépési illeték:

A 60 napos turista vízum (Tourist Visa) megszerzésére két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, ha a drágább és lassúbb, de biztosabb megoldást választjuk, és a budapesti Indonéz Nagykövetségen szerezzük be a vízumunkat. Ennek ára 45 USD, és általában 5 munkanap alatt kiállítják. A másik lehetséges és rizikósabb megoldás, ha helyben Bali repülőterén intézzük a turista vízumot. Ennek ára 25 USD, de számoljunk azzal, ha sok repülőgép érkezik egyszerre, akkor akár több óráig is sorba állhatunk, mire megkapjuk. A tartózkodási engedélyt csak úgy állítják ki, ha útlevelünk, még legalább 6 hónapig érvényes, és bizonyítani tudjuk, hogy rendelkezünk annyi pénzforrással, ami az ott tartózkodásunkhoz szükséges. A vízum megszerzéséhez még ki kell tölteni az „immigration” formanyomtatványt és egy vámnyilatkozatot. Minden egyes turista vízum (Tourist Visa) 60 napig érvényes (nem meghosszabbítható), és 25 USD-be kerül. Ha esetleg tovább szeretnénk maradni Balin vagy Indonézia területén, mint amennyire a tartózkodási engedélyünk szól, akkor ahhoz el kell hagynunk az ország területét, majd ismét be kell lépnünk, egy újabb érvényes vízummal. Fontos, hogy minden egyes napra meglegyen a tartózkodási engedély, mert ha nincs, akkor a büntetés naponta 25 USD, több hónapos tartózkodási engedély nélkül pedig a pénzbírság mellett, akár börtönbüntetés is kiszabható! Bali szigetének elhagyásakor úgynevezett kilépési illetéket kell fizetni, ami 150.000 rúpia/fő, és azt csak a helyi valutában lehet megfizetni. Ha nem teljesen hagyjuk el Indonézia területét, csak Bali szigetéről, egy szomszédos szigetre utazunk, akkor a kilépési illeték díja csak 50.000 rúpia/fő. Létezik olyan tartózkodási engedély (Visa Sosial Budaya), ami 6 hónapig érvényes és csak meghívólevéllel vehető igénybe. Először ez a vízum csak 2 hónapra szól, és 4 alkalommal hosszabbítható, amit a helyi bevándorlási hivatalban van lehetőség elvégezni.

– Nagykövetség és Konzulátus:

Indonéz Nagykövetség (Budapest):
 • Nyitvatartási idő (iroda): 9:00 és 17:00 óra között (hétfő-péntek)
 • Nyitvatartási idő (vízum): 10:00 és 12:00 óra között (hétfő-csütörtök), 10:00 és 11:00 óra között (péntek)
 • Cím: 1068. Budapest VI. kerület, Városligeti fasor 26.
 • GPS koordináták: 47.5094824° (szélesség), 19.0766187° (hosszúság)
 • Telefonszám: +36 (1) 413-3800, +36 (1) 413-3801
 • Fax: +36 (1) 322-8669
 • Email: kbri(kukac)indonesia.hu
 • Weboldal: Budapesti Indonéz Nagykövetség
Indonéz Magyar Nagykövetség és Konzulátus (Jakarta):
 • Nagykövet: Bus Szilveszter
 • Konzul: Juhász Attila
 • Cím: Jalan Rasuna Said X/3. Kuningan, Jakarta 12950 Indonesia
 • GPS koordináták: -6.227195° (szélesség), 106.83294° (hosszúság)
 • Előhívó szám itthonról: (00)-(62)-(21)
 • Telefonszám: 520-3459
 • Fax: 520-3461
 • Email: mission.jkt(kukac)kum.hu
 • Weboldal: Indonéz Magyar Nagykövetség

– Biztonság:

Bár Bali szigetén elég jó a közbiztonság, azért nem árt körültekintőnek lenni. Érdemes fontosabb irataink (repülőjegy, útlevél, biztosítás) másolatát csak magunkkal hordani, és az iratokat pedig a szálloda értékmegőrzőjében (Safety Box) hagyni. Ha bármelyik iratunk elveszne, forduljunk a jakartai Magyar Nagykövetséghez.


– Időjárás és Öltözködés:

Általában egész évben 20-35° C között mozog a hőmérséklet. Decembertől egészen márciusig tart a monszun időszak (esős évszak), ilyenkor nagyon sok csapadék hullik, és a páratartalom (80-90%) is igen magas. Többnyire az éjszakai órákban számíthatunk csapadékra, de napközben is bármikor eleredhet az eső 5-10 percre. Júniustól egészen szeptemberig tart a száraz időszak (száraz évszak), amikor a páratartalom alacsony és nagyon ritkán esik csak egy kis eső. Ezen időszakban éjszakára akár 15° C alá is lehűlhet a levegő. A szél általában nagyon gyenge. A nappalok és éjszakák egyforma hosszúak, a naplemente gyors, kb. 15 perc alatt besötétedik. A levegő hőmérséklete nappal soha sem zuhan 20° C alá, ezért célszerű nyárias viseletet hordani. A hegyekben, főleg esős időszakokban, jóval hűvösebb a levegő, ezért ott a pulóver és a hosszabb nadrág használata ajánlott.

– Közlekedés:

Bali szigetén nincs vasút, és nincs kialakított tömegközlekedési hálózat. Kettő tömegközlekedési eszköz áll rendelkezésünkre, az egyik egy kisméretű mikrobusz (bemo), ami rögzített útvonalon halad, és a beszálláshoz le kell inteni, a kiszálláshoz pedig kopogtatni kell az ablakon vagy szólni kell a sofőrnek. A másik eszköz a távolsági busz (bis umum), ami a nagyobb városokat köti össze, és csak a kijelölt megállóhelyeken áll meg. A szigeten autó és motor bérlésre is van mód, ha rendelkezünk nemzetközi jogosítvánnyal, de a balos közlekedés, és a balinézek sajátos közlekedési stílusa végett (nincs közlekedési morál), nagyon meggondolandó ezek bérlése. Ha nem akarunk buszokkal közlekedni, akkor rövidebb távokra, használjunk taxit (Bali Taxi – Tel.: 701-111), hosszabb távokra pedig béreljünk magunknak autót sofőrrel.

– Hálózati feszültség:

A hálózati feszültség Bali szigetén is 220 V, ezért probléma nélkül használhatjuk az itthonról magunkkal vitt elektromos eszközöket.

– Vásárlás:

Bali szigetére érdemes üres bőrönddel érkezni. Rendkívül sok áruház, bevásárlóközpont és bazár található, ahol a márkás termékek (Breitling és Rolex óra, Gucci és Quicksilver ruházat) mellett, csodálatosan szép festményeket, kézműves tárgyakat vásárolhatunk. A bevásárlóközpontok és áruházak fix árasak, és általában 10:00-22:00 óráig tartanak nyitva. A bazársoron már lehet alkudni, és kell is, jobb esetben egy árut, 30%-kal olcsóbban is megkaphatunk.

Érdemes korán reggel intézni vásárlásainkat. A balinézek ugyanis úgy tartják, hogy az első vásárló szerencsét hoz, és az üzlet létrejötte érdekében jelentős engedményekre hajlandók. A helyi lakosok nagyon értékelik, ha saját nyelvükön próbálunk kommunikálni velük, ezért érdemes elsajátítani azt a pár szót vagy mondatot, amelyre a vásárlás során szükségünk lehet.

– Szótár:

Az alábbi táblázatban olyan indonéz szavak és kifejezések találhatóak, amelyekre szükségünk lehet az ott tartózkodásunk során.

magyar nyelvenbalinéz nyelvenejtsd
Szia! (találkozáskor)Hallo!Hálló
Szia! (búcsúzáskor)Dah!Dáá
Viszlát!Sampai jumpa!Számpej dzsumpá
Jó reggelt!Selamat pagi!Szlámát pági
Jó napot!Selamat siang!Szlámát sziáng
Jó estét!Selamat malam!Szlámát málám
Hogy vagy?Apa kabar?Ápá kábár
Hogy hívnak?Siapa namanya?Sziápá námányá
ElnézéstPermisiPermiszi
SajnálomMaafMááf
IgenYa
NemTidakTidá
KöszönömTerima kashiTerimá kászi
SzívesenSama-samaSzámá-számá
Mennyibe kerül?Berapa harganyaBerápá hárgányá
Nagyon drágaSangat mahalSzángát máhál
Lehet olcsóbb?Bisa lebi murah?Biszá löbi murá
Nagyon szépSangat bagusSzángát bágusz
Kérem a számlát!Permisi minta notanya!Permiszi mintá notányá
Kérem, hívjon taxit!Tolong panggil taxi!Tolong pángil táxi

Képgaléria

Fel az oldal tetejére

Bali, az istenek szigete – Utazás Indonézia gyöngyszemére Bali szigetére
5 (100%) 1 vote

« »

Cimkék: Bali, búvárkodás, Indonézia, nevezetesség, nyaralás, sziget, utazás, vásárlás, vízum


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

16 hozzászólás

 
Papp János 2011. július 26. Válasz

A szociális viza mint az itt jelzett nem 3 hanem 2 hónapra érvényes. Ezt lehet havonta hosszabbítani 250 ezer rupiah megfizetésével. Maximum 180 nap tartózkodásra. A meghívó bárki lehet. Erre igen könnyű itt Balin alanyt találni. A négyszeri hosszabbítás után el kell hagyni Indonéziát. Sokan átugranak Malajziába. (ez a legolcsóbb) Kuala Lumpurban az ottani Indonéz követségen 1. nap alatt a viza meg is van és lehet utazni vissza Indonéziába újabb hat hónapra.

 
RepülőjegyUtazás.hu 2011. július 27. Válasz

Kedves János,

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a vízummal kapcsolatos információit, bár a budapesti Indonéz Nagykövetség hivatalos honlapján a vízum információk alatt, még mindig 90 nap szerepel.

Üdv,

 
Reka 2011. szeptember 14. Válasz

Hello!

Mi szeretnenk Balin tolteni az elkovetkezendo fel evet, bar sokat olvastunk rola, a vizum ugyintezes meg mindig zavaros. Ha beutazunk 60 napos turistavizummal, es talalunk meghivot, akkor maradhatunk meg fel evet, anelkul hogy elhagynank az orszagot, vagy csak 4 honapot?

elore is koszonjuk valaszodat!

 
Papp János 2011. szeptember 15.

Bali 60 napos vízumot nem lehet hosszabbítani. A 30 napos vízum amit Indonéziába érkezéskor a repülőtéren ütnek be az útlevélbe, 25 dollár ellenértékében lehet hosszabbítani újabb 30 napra újabb fizetés esetén az emigrációs irodában. Ennek lejárta után el kell hagyni Indonéziát. Az egyedüli 6 hónapra hosszabbítható vízumhoz kell egy Indonéz meghívó levele, melyben garantálja az ellátást, stb.. Igazolványának fénymásolata is kell. Erről bővebb felvilágosítást gondolom a budapesti Indonéz követség megad.
Tehát a turista vízum nem hosszabbítható! Csak a szociális kulturális vízum hosszabbítható. Ez alá tartozik rokon, barát, vagy ha tanulni, sportolni érkezik valaki. Utóbbihoz kell az intézmény levele. Természetesen úgy is megoldható, hogy bejönni Indonéziába a 60 napos vízummal. Itt találni valaki meghívót. A 60 nap lejárta után elugrani pl. Malajziába és ott már a meghívó levéllel kérni az újabb 60 napos, de már hosszabbítható vízumot. Ez a hosszabbítható vízum maximum 180 napos tartózkodásra érvényes. Ebbe bele van foglalva az első 60 nap is. Vagyis a 60 nap lejárta után havonta kell hosszabbítani. Ez négy (4) hosszabbítást jelent. Ennek összege 250 ezer Indonéz rupiah ha személyesen intézzük. 5-6 százezer ha ügynökök. A személyes intézés több macerával jár, mert minden hosszabbítás alkalmával 3-szor kell menni az irodába mire megvan a vízum.
Azért írtam Malajziát, mert az közel van Bali-hoz és aránylag olcsó az oda-vissza út. Az ottani Indonéz követségen pedig 2 nap alatt megvan a vízum. Ez jelenleg 170 Maláj ringit.

Személyes tapasztalataimat írtam itt le.
János

Ui: pénzért mindég lehet találni meghívót. Lényeg hogy a meghívó ha Balira jöttök, Bali lakos legyen. Bali igazolványa legyen.

 
szilvia 2011. november 12. Válasz

Kedves János!
Kaphatnék Öntől egy e-mail elérhetőséget? Lenne pár kérdésem privátban. Nagyon köszönöm.
Szilvi

 
János 2011. november 13.

Kedves Szilvia,
Az emailom: turorudi0(kukac)gmail.com
Nem titok.
Kórtól függetlenül baráti hangnemben is írhat (tegező stílus), így esetleg könnyebb is.
Remélem kielégítő választ is tudok adni majd kérdésére, kérdéseire.
János,

 
Papp János 2011. július 28. Válasz

Megnéztem a budapesti Indonéz követség honlapját.

Indonéz Nagykövetség

A szociális vizára 60 nap van írva az angol nyelvű oldalon.
Az önök oldala Balival kapcsolatban hasznos és reális képet fest más Magyar nyelvű oldalakkal hasonlítva.
Honfitársi üdvözlettel Baliról…

 
RepülőjegyUtazás.hu 2011. július 28. Válasz

Kedves János,

Köszönjük a segítségét! Valóban az Indonéz Nagykövetség honlapjának angol nyelvű részen a vízumra 60 napot írnak. Ennek megfelelően javítottuk is a cikkben. Megkérném, ha a cikkben egyéb pontatlanságot vagy netalántán hiányosságot lát, kérem jelezze!

Előre is köszönjük!

Üdvözlettel,

 
János 2011. szeptember 27. Válasz

Visa Social Budaya csak két hónapra (pontosabban 60 napra) érvényes nem 3-hónapra ra mint az a Viza információ alatt szerepel.
Ez hosszabbítható 4 alkalommal.

 
RepülőjegyUtazás.hu 2011. szeptember 29. Válasz

Köszönjük a kiegészítést!

Ennek megfelően javítottuk is a cikk ezen részét.

 
askelon 2012. március 1. Válasz

Hello mindenkinek!
Egy helyi balinéz idegenvezető elérhetőségét szeretném mindazokkal megosztani, akik tervezik, hogy mennek ki, és nagyon olcsón rendkívül színvonalas, akár egész napos idegenvezetésre igényt tartanak, jelen esetben németül, de persze Ketuton keresztül akár angolul és egyéb nyelveken is. Azon felül, hogy remek volt, azzal szeretnénk őt támogatni, hogy próbáljuk terjeszteni a nevét, mert sajnos nagyon nehéz körülmények között él ő is, (mint oly sokan mások is Balin) 8-adik a 9 fős családban, apukája egyszerű rizsföldes, és minden pénzre szükségük van.
I Ketut Darmawan
email: diketut(kukac)ymail.com
PH: 081 353 007464
Köszöntem a figyelmet.

 
Papp János 2012. március 2. Válasz

A Bali-i nép nem szegény. A magyar átlag emberrel egyenrangúan, vagy jobban élnek.
A turizmusból igen jó bevételre tesznek szert. Földjeiket bérbe adják a külföldi turistáknak akár húsz vagy több évre is. Ugyan így házaikat, villáikat kiadják, szintén évekre is. Az így előre bejött pénzből ismét építhetnek, ismét kiadhatják. E mellett dolgoznak hotelokban, vagy árulják csecse becséiket turistáknak
A turistákat vivő Bali-i sofőrök, saját autóikkal rendelkeznek. Egy napra általában 4-5 százezer Rupiah összeget kérnek. Ez Magyar pénzben legalább 10 ezer forint. Nem rossz kereset. Nem kell adót fizetni az összeg után. Készpénz. Ha nincs turista ott a rizsföld, tehenek és így tovább. A rízs és a hús is jó üzlet eladni.
Akik Balin szegényebbek, azok az Indonézia más részeiről bevándorolt más vallásúak (nem Hindu), akik alkalmazásban állnak munkahelyeken.
Általában véve a Bali-i Hindu lakos jól él. Sok-sok Magyar felcserélné velük az életét.
Tehát nem látom miért kell koldulni egy Bali-i ember nevében bárkinek is, ha csak nem valami személyes érdeke van a dologban.
Kár ezt a más célra készített web oldalt koldulásra felhasználni.

 
Ágota 2013. február 21. Válasz

Kedves János!

Lenne egy-két kérdésem. Az első az lenne, hogy a tartózkodási engedélyt hol lehet beszerezni? A második az, hogy ha jól számoltam akkor a kilépési illeték kb. 610.000 ft/fő ?

 
János 2013. február 22. Válasz

Elhagyni Balit 150ezer Rupiah fejenként a reptéren. Ez kell hogy legyen nálad készpénzben.
A vízumot lehet kérni az Indonéz követségen Budapesten. A 60napost ott érdemes kérni. A 30napost azt megérkezéskor a Bali-i reptéren 25 USA dollárért adják, de lehet fizetni Euróban is. Ezt a 30 napost lehet itt újra hosszabbítani egy másik 30 napra 250ezer Rupiah összegért. Ez a maximum hosszabbítási idő.Ha netán hosszabb időre jönnél ahhoz szociális viza kell. Ehhez kell szponzor, aki Balin élő Indonéz. Ennek beszerzése magán úton is lehet, vagy az itteni maszek irodák szereznek be pénzért. Ha van ismerős az jóval olcsóbb. Ez a viza 180napra érvényes. Hatvan nap után havonta kell hosszabbítani havi 250ezer Rupiah fejében ha magunk intézzük. Ha irodát kérünk meg ez lehet az összeg háromszorosa is. Ezt 4 alkalommal lehet hosszabbítani, mivel lejár a 180 nap. Ez után el kell hagyni Indonéziát. Jó módszer hogy Szingapúrba átmenni reggel. Ott egy irodával megszerezni az újabb szociális vizát és este lehet jönni vissza Balira. Ha tudjuk az eljárást igen egyszerű. Szingapúrban irodán át (amit én ismerek) 175 Szingapúri dollár. Az ilyen hosszabbításokhoz jó előre jegyet foglalni pl. az Air Asia-val, így a jegy olcsó.
Ez utóbbi magyarázatom a huzamosabban itt élőknek szól. Mind ez törvényes eljárás.
turorudi0@gmail.com

 
Alexandra 2013. május 9. Válasz

Szeretném megkérdezni olyan személytől, aki tényleg ismeri a Bali helyzetet, hogy biztonságos-e három hónapos csecsemővel oda utazni 10 napra, pihenni? Természetesen jó helyen szállnánk meg. Ha valaki esetleg tippet is adna, hogy hol érdemes megszállni, hálásan köszönöm előre is! Nusa Dua és környékére gondoltunk 3 felnőtt és a csecsemő lenne, fehér homokos parton, közvetlen az óceán partra szeretnénk szállást! Köszönöm még egyszer, a válaszokat az alábbi email címre szeretném kérni: feketealexandra@hotmail.com

 
Avvocato 2015. február 14. Válasz

Kedves Érdeklődők,
ha bárkinek bármilyen kérdése van szivesen válaszolok. jó ideje itt élek Balin,
Tudom ajánlani az ACV Bali Tours utazási irodát (www.acvbalitours.com), magyar nyelven és magyar idegenvezetővel állnak az utasok rendelkezésére.

Szóljon hozzá!