Kezdőlap » Legnépszerűbb országok » Horvátország » Plitvicei-tavak – Horvátország UNESCO világörökség részét képező nemzeti parkja
Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország 1

Plitvicei-tavak – Horvátország UNESCO világörökség részét képező nemzeti parkja 11/02/25

Szerző:

– Plitvicei-tavak Nemzeti Park A Plitvicei-tavak Nemzeti Park (horvátul: Plitvička jezera Nacionalni park, angolul: Plitvice lakes National park), Horvátország és Európa egyik legszebb természeti látványossága. Az UNESCO által 1979 óta […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park (horvátul: Plitvička jezera Nacionalni park, angolul: Plitvice lakes National park), Horvátország és Európa egyik legszebb természeti látványossága. Az UNESCO által 1979 óta a világörökség részét is képező tórendszer, amely 16 tóból és 92 vízesésből áll, egy erdőkkel körülvett völgyben helyezkedik el, Lika-Senj megyében, Zadar városától mintegy 130 km-re. A tórendszert, amely két nagyobb területre osztható (felső tavak vidéke – Gornja jezera, alsó tavak vidéke – Donja jezera) két folyó táplál, a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka. A Plitvice fennsíkon található tavakat három hegység veszi körül: a Lička Plješivica, a Mala Kapela, és a Medvedak. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri az 540 km2-t, amelynek háromnegyed része erdős (főleg bükk és lucfenyő) terület. A nemzeti park területén a 126 madárfaj és ritka egzotikus állatok (alpesi gőte, mocsári teknős) mellett, több védett állatfaj is megtalálható, mint pl. a barnamedve, a farkas, a hiúz, a vidra, vagy éppen az erdei fülesbagoly. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot körülvevő hegységek nagy része, főként dolomitból és mészkőből álló karsztos kőzet, legmagasabb csúcsa pedig, a Gornja Plješevica (1640 m). A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban található tavakat színek alapján is megkülönböztethetjük, amelyek az ásványi anyag tartalom és a napfény hatására ráadásul folyamatosan változnak, ezért találkozhatunk, kék, zöld, zöldeskék, vagy szürkéskék színű tóval is. A nemzeti park területén a turisták számára a gyalogos közlekedést, amely nem mindig egyszerű, pallókkal kijelölt útvonalakkal segítik, akik pedig a kényelmesebb közlekedést választják, azok felülhetnek az ingyenesen használható negyedóránként induló, és 4 helyen megálló csuklós buszokra (shuttle bus), más néven panoráma vonatokra. A legnagyobb területű tavon, pedig az elektromos sétahajókat (electric boat) használhatjuk ingyen, amelyek a szezonban negyedóránként indulva, 20 perc alatt járják be a Kozjak tó teljes területét. A nemzeti park területén a könnyebb tájékozódás érdekében, vásároljunk turistatérképet, amelyet megtehetünk a bejáratok információs pultjainál és az ajándékboltokban is. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park jelenleg Horvátország leglátogatottabb látványossága, 2010-ben az érdeklődök aránya majdnem elérte az 1 millió főt.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Olcsó horvátországi szállásRab sziget, Krk, Zadar, Rijeka, Dubrovnik, Split

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területén megtalálható 16 nagyobb kiterjedésű tó a következő:

 • Gornja jezera (felső tavak vidéke): Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milinovo jezero, Gradinsko jezero, Buk, Kozjak
 • Donja jezera (alsó tavak vidéke): Milanovac, Gavanovac, Kaluderovac, Novakovića brod

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park elérése gépjárművel Budapestről:
Plitvicei-tavak Nemzeti Park látványosságai:
 • Karsztbarlangok (Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang)
 • Tavak (Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Galovac, Gradinsko és Kozjak)
 • Medvedak hegység (Oštri Medvedak és Tupi Medvedak hegycsúcs)
 • Erdészeti Tudományos Intézet (Jastrebarsko)
 • Una folyó (Bihać)
 • Korana folyó völgye

Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház

Plitvicei-tavak Nemzeti Park belépőjegy árai, 2011:

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területére belépni és jegyet váltani, télen 8:00-12:00 között, ősszel és tavasszal 8:00-15:00 között, nyáron pedig, 7:00-16:00 között lehetséges. A nemzeti park a szezon alatt nyáron, este 20 óráig, ősszel és tavasszal 18 óráig, télen pedig, délután 16 óráig tart nyitva.

 • Felnőtt: 80 kuna (november 1. és március 31. között), 110 kuna (április 1. és október 31. között)
 • Gyermek (7-18 év között): 40 kuna (november 1. és március 31. között), 55 kuna (április 1. és október 31. között)
 • Gyermek (7 év alatt): ingyenes

A megvásárolt belépőjegyek a nemzeti park területén működő tömegközlekedési eszközök (panoráma buszok, elektromos sétahajók) ingyenes használatára is feljogosítanak.

Csoportok számára (min. 15 résztvevő), szakértők által kalauzolt, külön több nyelvű idegenvezetés (angol, német, olasz, francia, spanyol) is igényelhető. A kb. 4 órás idegenvezetés ára 700 kuna (minden megkezdett 2 óra további 200 kuna)

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park egész évben nyitva van, csak a téli hónapokban (októbertől-márciusig) zárják be ideiglenesen a 2-es bejáratot, amit csak áprilisban nyitnak meg. Az 1-es bejárat az év minden napján nyitva áll a látogatók előtt.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park parkolási díjak, 2011:

Parkolóhelyek az 1-es bejárat (Entrance 1, Rastovača), és a 2-es bejárat (Entrance 2, Hladovina) mellett is találhatóak, amelyek 07:00-22:00 óráig minden nap nyitva tartanak a szezon végéig (október 31.).

 • Motorkerékpár: 0 kuna/óra
 • Személyautó: 7 kuna/óra
 • Lakókocsi: 70 kuna/nap
 • Utánfutó: 70 kuna/nap
 • Busz: 70 kuna/nap

Plitvicei-tavak Nemzeti Park hivatalos weboldala: Plitvice lakes National park

Fel az oldal tetejére

Plitvicei-tavak – Horvátország UNESCO világörökség részét képező nemzeti parkja
4 (80%) 1 vote

« »

Cimkék: Horvátország, nemzeti park, nyaralás, Plitvice, Plitvicei-tavak, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Egy hozzászólás

 
Szivos ilona 2014. szeptember 1. Válasz

szeretném tudni mennyi egy belépő 2014-ben aPlitvicei-tavak tórendszeréhez??Köszönöm előre is.Ilona

Szóljon hozzá!