Kezdőlap » Legnépszerűbb országok » Horvátország » Zadar – Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa
0

Zadar – Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa 11/03/17

Szerző:

– Zadar Zadar (magyarul: Zára), amely Dalmácia fővárosa, az Adriai-tenger partján fekszik. Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa, mindössze 70 percnyi autóútra található a Krka Nemzeti Park Skradin-i bejáratától. A város bevétele […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Zadar

Zadar (magyarul: Zára), amely Dalmácia fővárosa, az Adriai-tenger partján fekszik. Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa, mindössze 70 percnyi autóútra található a Krka Nemzeti Park Skradin-i bejáratától. A város bevétele főként a turizmusból származik, de mióta megépült az A1 Zágráb – Dubrovnik közti autópálya szakasz, azóta a kereskedelem is fellendült. Kikötőváros révén a tankerkereskedelem és tankerhajózás is kiemelt jelentőséggel bír. A Zadarba látogató turisták rengeteg színházi és kulturális programmal találkozhatnak, szinte minden hétvégére akad egy fesztivál (Zadari Színházi Nyár, Zadari Kulturális Fórum, Teliholdas éjszaka). A város a sok esemény mellett látványosságok és nevezetességek terén is bővelkedik. Egyik leghíresebb látványossága a város partjánál található Tengeri orgona, ami egy eléggé furcsára sikeredet szerkezet. A márványlépcsők alatt található 35 csövet a véletlenszerűen becsapódó hullámok, és a tengeri szél hajtja, ezek együttese adja a harmonikus dallamokat. Ha Zadar városában járunk, ne feledkezünk el a naplementéről sem, sokak szerint itt láthatjuk a világ egyik legszebb naplementéjét.

Horvátországi olcsó szállás - Szálloda, tengerparti apartman, szoba, üdülőház

Éghajlat:

Zadar egy mediterrán éghajlatú város, nagyon enyhe, csapadékos tél és nagyon meleg, száraz nyár jellemzi. Július a legmelegebb hónap, az átlag hőmérséklet ilyenkor 24,7 ° C körül alakul.

Zadar elérése gépjárművel Budapestről:

Zadar városát gépjárművel legegyszerűbben az A1 Zágráb – Dubrovnik autópályát használva érhetjük el. A 2011-es autópályadíjak Zágráb és Zadar között a következők szerint alakulnak: 105 kuna (személyautó), 63 kuna (motorkerékpár), 167 kuna (mikrobusz)

 • Indulás: Budapest, Nagyvárad tér
 • Érkezés: Zadar
 • Útvonal: Budapest-Zadar

Zadar nevezetességei, látványosságai:
 • Szent Donát-templom
 • Szent Mária-templom
 • Szent Ferenc-templom és kolostor
 • Szent Anasztázia-székesegyház
 • Roman Forum
 • Muraj városfal, Kopneni kapu
 • Öt Kút tere
 • Kalelarga utca (sétáló utca)
 • Citadella
 • Zadari Egyetem épülete
 • Archeológiai Múzeum
 • Tengerészeti Múzeum
 • Tengeri orgona
 • A Nap emlékműve
Zadar strandjai:

Zadar strandjai kavicsosak, és néhol betonosok. A környéken is több jól felszerelt, tiszta, és sportolási lehetőségekre is kiválóan alkalmas strandot találhatunk. A Zadartól 12 km-re Petrcane halászfaluban található ingyenes Nela Beach Club strand, főleg a fiatalok számára lett kialakítva, ahol az állandó pop és rock zene mellett, a sportot és a vízi sportokat kedvelők számára is kiváló lehetőségek adódnak.

 • Diklo
 • Borik
 • Zaton (Zadartól 16 km-re)
 • Pinija (Zadartól 12 km-re Petrcane halászfalu, fizetős strand)
 • Visevica (Zadartól 12 km-re Petrcane halászfalu, naturista strand)
 • Nela Beach Club (Zadartól 12 km-re Petrcane halászfalu, ingyenes strand)
Zadar repülőtér (Zadar Airport, IATA: ZAD, ICAO: LDZD):

A zadari nemzetközi repülőtér (Zemunik), a város központjától 14 km-re keletre, a zadari vasútállomástól pedig, mindössze 8 km-re található. A repülőtér forgalma évről-évre átlagosan 30%-kal nő, az utasforgalom nagy részét elsősorban a fapados (low-cost) légitársaságokkal (Ryanair, Germanwings) érkező utasok teszik ki. A repülőtér a horvát légierő (Croatian Air Force) fő kiképzési bázisa.

Zadar környéki szigetvilág:

A Zadar környéki szigetvilág (Dugi Otok, Pašman sziget, Ugljan sziget, Molat sziget) kiváló lehetőséget nyújt, a kirándulni vágyó és a búvárkodást kedvelő turisták részére. Lehetőségünk adódik, hogy a zadari kikötőből a csodálatos Kornati Nemzeti Park területét is elérjük.


– Dugi Otok sziget

A Zadari-szigetcsoport legnagyobb szigete a Zadartól nyugatra fekvő Dugi Otok a maga 124 km2 területével. A sziget hossza több mint 45 km és a szélessége eléri az 5 kilométert. Legmagasabb csúcsa a 337 méter magas Vela Straža. A nyugati part magas és masszív, a települések a keleti oldalon csoportosulnak, többek között a sziget fővárosa Sali, vagy éppen Božava. Dogi Otok szigetén egy természeti park is megtalálható, a Telašćica, amely teljesen lefedi a sziget déli részét. Dugi Otok leghíresebb látványossága az ókori rómaiak által épített templom mellett a Veli Rat világítótorony. Dugi Otok lakói elsősorban a halászatból élnek, de elég sok szőlő és gyümölcsöst is látni a szigeten. A szigetre Zadarból a Jadrolinija hajótársaság indít kompokat (ferry) Sali településére. Saliból szervezett hajóstúrákkal, elérhetjük a közeli Kornati Nemzeti Park szigeteit is. A sziget főútja széles és kiváló minőségű, a mellékutak viszont eléggé keskenyek és kacsaringósak. A szigetnek van egy fenyőfákkal körülvett gyönyörű fehérhomokos strandja is a Saharun, ahol elég sekély a tenger ahhoz, hogy ideális lehetőséget nyújtson a kisgyermekes családok részére is.

– Ugljan sziget

Az Ugljan a Zadar környéki szigetvilág első szigete. Tőle északnyugatra a Pašman sziget, délkeletre a Rivanj és a Sestrunj sziget található. A szárazföldtől a szigetet a zadari csatorna választja el. Az Ugljan szigetet a Ždrelac-szoroson átívelő 210 méter hosszú híd köti össze a szomszédos Pašman szigettel. A sziget területe 50 km2, hossza 22 km, szélessége legfeljebb 3,8 km. Ugljan az egyik legsűrűbben lakott horvát sziget. A lakosság főleg gyümölcs és növénytermesztésből él, a fontosabb termesztett növények közé tartozik az olajbogyó, a füge és a szőlő. Ugljan sziget leghíresebb látványossága a Szent Mihály erőd mellett, az észak-nyugati részén található 17. századi Califfi vár (horvátul: Dvorac Califfi). Zadarból állandó kompjárat indul a sziget Preko településére. Ugljan sziget leghíresebb homokos strandjai a Kukljica, a Sabuša, a Kostanj, valamint a Jelenica és a Karantunic naturista strandok.

– Pašman sziget

A Pašman sziget területe 60 km2, legmagasabb pontja a 272 méter magas Bokolj. A néhány ezer lakosú Pašman szigeten 11 település található, amelyek a sziget keleti részén helyezkednek el. A lakosság a halászat mellett főleg állattenyésztésből és földművelésből él. Jelenleg a Pašman sziget rendelkezik a legnagyobb zöldfelülettel a teljes területet tekintve a horvátországi szigetek közül. A Pašman sziget növényzete rendkívül gazdag, sok gyógy- és fűszernövény őshonos a szigeten. A sziget leghíresebb látványossága a Tkon település határában található Szent Kozma kolostor. Pašman szigetét az Ugljan szigettel összekötő hídon keresztül, vagy a Biograd városából a Tkon településre közlekedő kompjáratokkal lehet elérni. A sziget leghíresebb strandjai a Mrljane és a Nevidane.

Fel az oldal tetejére

Zadar – Horvátország egyik legjelentősebb kikötővárosa
Értékelés

« »

Cimkék: Dugi Otok, Horvátország, nyaralás, sziget, utazás, Zadar


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Szóljon hozzá!