- RepülőjegyUtazás.hu - https://www.repulojegyutazas.hu -

Párizs – Utazási tippek, Hasznos információk

– Párizs (Paris)

Párizs, amely egyben Franciaország [1] fővárosa is, a Szajna két partján terül el. Az ország északi részében, az Ile-de-France régió középpontjában található Párizs, az agglomerációs területet is beleszámolva, jelenleg Európa egyik legnépesebb városa, a közel 12 milliós lakosságával. A város népsűrűsége igen nagy, a belvárosok összehasonlításában, a New York-i Manhattan városrész után, a legsűrűbben lakott nyugati típusú belvárosként tartják számon. Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központjának számít, de komoly befolyása van a politikára, a divatra, és legfőképp a művészetekre is. Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra és szeli ketté (északi Jobb Part, déli Bal Part) a várost. Párizsban több kisebb domb is található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre (130 m) és a Buttes-Chaumont a jobb parton. Párizs két leghíresebb nyilvános kertje a Tuileries Kert (Jardin des Tuileries), amely a Louvre Múzeum [2] (Musée du Louvre) és a Concorde tér (Place de la concorde) között helyezkedik el, valamint a 22,5 hektár területű Luxemburg-kert (Jardin du Luxembourg), mely a Szajna bal partján terül el. A város határaihoz két erdős park, a nyugati oldalon a Bois de Boulogne, a keleti oldalon pedig, a Bois de Vincennes is csatlakozik.

A világban New York [3], London és Róma [4] városát is megelőzve, Párizs a legnépszerűbb úti cél a turisták körében, több mint 30 millió évi látogatóval.

Párizs kerületei:

Párizst 20 közigazgatási kerületre osztották fel, melyeket további 4-4 negyedre is szétosztottak. Párizs kerületei az alábbiak: Louvre (I.), Bourse (II.), Temple (III.), Hotel-de-Ville (IV.), Panthéon (V.), Luxembourg (VI), Palais-Bourbon (VII.), Élysée (VIII.), Opéra (IX.), Enclos Saint-Laurent (X.), Popincourt (XI.), Reuilly (XII.), Gobelins (XIII.), Observatoire (XIV.), Vaugirard (XV.), Passy (XVI.), Batignolles-Monceau (XVII.), Butte-Montmartre (XVIII.), Buttes-Chaumont (XIX.), Ménilmontant (XX.).

Párizs térkép - Paris Map [5]

Párizs térkép


Párizsi kerületek és történelmi központok:

Hivatalos nyelv:

A hivatalos nyelv a francia, de a közeli Londonból és az Egyesült Államok [10] területéről nagyszámban érkező turisták végett, a látogatottabb nevezetességek környékén az angol nyelvet is elég jól beszélik.

Időjárás, éghajlat:

Párizsban a tipikus nyugat-európai óceáni éghajlat uralkodik. A nyári napok általában melegek, az átlagos hőmérséklet 15 és 25 °C között ingadozik. Minden évben, azonban van néhány nap, amikor a hőmérséklet 32 °C fölé emelkedik. Tavasszal és ősszel a napok általában enyhék. Esőre egész évben lehet számítani, bár Párizs nem számít különösen esős területnek, de hirtelen záporok bármikor kialakulhatnak.

Időeltolódás:

Párizs ugyan abba az időzónába esik, mint Magyarország, ezért nem kell óránkat átállítani, ha Párizsba érkezünk.

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair [11]

Tömegközlekedés:

Párizsban a legjelentősebb tömegközlekedés eszköz a metró (francia nyelven: Métro de Paris, angol nyelven: Paris Métro), amely 16 (1-től 14-ig számozva, és további 2 kisebb – 3bis és 7bis – vonallal) színnel is megkülönböztetett metróvonalból áll. A szerelvények főként a föld alatt közlekednek, a metróhálózat hossza eléri a 214 km-t. A New York-i metró [3] (New York Subway) kialakításához hasonlóan a párizsi metró is többnyire kétirányú alagutakból áll, ellentétben a londoni metró [12] (London Underground) kialakításával. A párizsi metró 300 állomást (384 megálló) érintve, több mint 4,5 millió utast szállít naponta, mellyel a moszkvai metró után Európa második legforgalmasabb metróhálózatának számít. A metrók bejáratát Metro vagy Metropolitain táblák jelölik. A metrószerelvények vasárnaptól csütörtökig 05:30-00:40 között, pénteken 05:30-01:15 között, és szombaton 05:30-2:15 között közlekednek. A legtöbb vonalon csúcsforgalomban 2 percenként, vasárnaponként és ünnepnapokon pedig, 8-10 percenként indulnak a szerelvények. A RER elővárosi gyorsvasút 5 vonalon (A, B, C, D, E) mintegy 571 kilométernyi pályaszakaszon közlekedik, amelyeket a metró mintájára még színekkel is megkülönböztettek. A RER hálózat 246 állomást érint, köztük a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőteret (B vonal), az Asterix Park [6] (B3 vonal), és a Disneyland Park [13] (A vonal) létesítményét is. Az Eurostar vasúttársaság HS1 (High Speed 1) motorvonatai által, a La Manche csatorna alatt húzódó 51,5 km hosszú Csatorna-alagúton (Csalagút) áthaladva, London [14] központi pályaudvarát, a St. Pancras állomást is könnyedén elérhetjük. Ezt a Párizs-London közötti 492 km-es útszakaszt, mindössze 2 óra 15 perc alatt teszik meg az Eurostar szerelvényei.

Az egy útra szóló vonaljegy (Ticket t+ vagy T + Ticket), amely 1,70 euróba (a 10 darabos carnet kiszerelés már csak 12,50 euró) kerül, több tömegközlekedési eszköz igénybe vételére is feljogosít, de az érvényesítéstől csupán fél óráig használható. A vonaljeggyel az érvényesség idején belül használhatjuk a teljes metróhálózatot, a teljes RATP autóbusz hálózatot (kivéve a repülőtéri Orlybus és Roissybus járatait), a teljes villamoshálózatot, a Montmartre siklót, és a város határain belül (1. zóna) a RER gyorsvasút hálózatát.


Paris Metro Pass, Paris Visite Pass:

A Paris Metro Pass vagy másik nevén a Paris Visite Pass egy plasztik kártya, mellyel a Párizsba látogatóknak a tömegközlekedési eszközök használatát szeretnék megkönnyíteni. A Paris Metro Pass által korlátlanul igénybe vehető a metró, a villamosok, a buszok, a RER gyorsvasút, a Montmartre sikló, a Montmartrobus és Noctambus, valamint az SNCF vonatok. A Paris Visite Pass több napos (1, 2, 3, és 5 napos), és többféle kiszerelésben (felnőtt, gyermek) is kapható, és zónákra (1-3. zóna és 1-6. zóna) lebontva is megvásárolható, az alábbi weboldalon: Paris Metro Pass [15]

Az 1-6. zóna alá esik többek között a Versailles-i kastély [16], a Disneyland Park [13], és a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér is.

Párizsi Metró és RER térkép - Paris Metro Map [17]

Párizsi Metró és RER térkép


Taxi:

Párizsban és annak külvárosi részein, mintegy 16.000 engedéllyel rendelkező taxi közlekedik. A legálisan tevékenykedő speciálisan felszerelt taxikat a jármű tetején lévő “Taxi Parisien” tábláról lehet könnyedén felismerni. Ha a tábla világít, akkor a taxikat az utcán is le lehet inteni, amiért külön nem számolnak fel díjat. A taxik háromféle tarifa alapján számítják ki a viteldíjat. Az A tarifa csak Párizs határain belül érvényes, és csak is 10:00-17:00 között. A B tarifa Párizs határain belülre 17:00-22:00 között, a város határán kívülre, beleértve az Orly és Roissy repülőtereket is, 07:00-19:00 között kerül felszámításra. A C tarifa a város határain belül érvényes a vasárnapi napokon 00:00-07:00 között, a külvárosi részeken pedig, vasárnaponként és munkaszüneti napokon 19:00-07:00 között lép életbe. Néhány párizsi taxitársaság:

Batobus:

A Batobus egy különleges közlekedési forma Párizsban. Azoknak a turistáknak találták ki elsősorban, akik szeretnék elkerülni a tömegközlekedési eszközök, főleg a metró, zsúfoltságát. A sétahajók, január hónap kivételével egész évben közlekednek, a Szajna jobb és bal partja között 8 állomást érintve. A sétahajókázás közepette a Grenelle híd előtt a New York [3]-i Szabadság-szobor [18] (Statue of Liberty) 11,5 m magas replikáját is megtekinthetjük.

Párizs és környékének nevezetességei, látnivalói:

Párizsban rengeteg építészeti remekmű található, az egyik leglátogatottabb építmény az Eiffel-torony [2], amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kiemelkedő építmények közé sorolható még a Champs-Élysées sugárút [8] végpontján a Charles de Gaulle téren felállított Diadalív emlékmű [2], az Opera [8] épülete, a Sacré-Coeur székesegyház [9], a városháza épületegyüttese a Hotel de Ville, és a Concorde téren látható Luxor Obeliszk [6] emlékoszlop is. Párizs a művészetek fellegvára, nagyon sok múzeum és galéria található a városban, melyek közül a legjelentősebb az Orsay Múzeum [8], a világörökség listáján is szereplő Louvre Múzeum [2], és a Pompidou Központ [9] épületében található Kortárs Művészeti Múzeum. Néhány kevésbé ismert párizsi múzeum: Grévin Viasz Múzeum [9], Fragonard Parfüm Múzeum [6], Rodin Múzeum [9].

A Louvre Múzeum jelenleg a világ leglátogatottabb művészeti múzeumaként van számon tartva.

Párizs messze leghíresebb látnivalója az Eiffel-torony, melyet évente közel 6 millió látogató keres fel.

Párizs és térsége mintegy 3.800 történelmi emléket tartalmaz, melyből négy az UNESCO világörökség részét is képezi.

A múzeumok és műemlékek, valamint a kiemelt parkok területére csak vakvezető kutyát szabad bevinni! Aki ezt figyelmen kívül hagyja, 475 euróig terjedő bírságot kockáztat!

Néhány párizsi nevezetesség és látnivaló a teljesség igénye nélkül:
Néhány Párizs környéki nevezetesség és látnivaló a teljesség igénye nélkül:
Különleges modern párizsi épületek:
Párizs kártya (Paris Pass):

A Párizs kártya [20] (Paris Pass), ingyenes és soron kívüli belépést biztosít, több mint 60 párizsi nevezetesség és látványosság megtekintéséhez. A Paris Pass által ingyenesen meglátogatható nevezetességek között olyan népszerű látnivalók szerepelnek, mint az Eiffel-torony [2] (Tour Eiffel), az Orsay Múzeum [8] (Musée d’Orsay), a Louvre Múzeum [2] (Musée du Louvre), a Grévin Viasz Múzeum [9] (Musée Grévin), a Diadalív [2] (Arc de Triomphe), a Notre-Dame székesegyház [2], a Panthéon templom [9], a Montparnasse-torony [8] (Tour Montparnasse), a Fragonard Parfüm Múzeum [6] (Musée de la Parfumerie Fragonard), vagy éppen a Versailles-i kastély [16] (Cháteau de Versailles). A Paris Pass a párizsi nevezettességek és látványosságok díjtalan meglátogatásán kívül, még a tömegközlekedési eszközök ingyenes használatára is feljogosít a kártya lejártáig. Korlátlan utazást biztosít az 1-3. zónán belül (lefedi Párizs központját), a párizsi metró, a RER gyorsvasút hálózat, a buszok, a villamosok, az SNCF Overland elővárosi vonatok, és a Montmartre sikló használatakor.

Párizsi Magyar Konzulátus:
Telefonálás, Fontosabb telefonszámok:

Párizsban a 10 számjegyű telefonszámok vannak érvényben.

Amennyiben mobiltelefonnal szeretnénk telefonálni, akkor érdemesebb egy pre-paid SIM kártyát vásárolni hozzá, a nagyobb mobilhálózatok (Orange, Bouygues Telecom, SFR) üzleteiben.

Párizsi nemzetközi repülőtér (Paris-Charles de Gaulle Airport):

Franciaország [1] legfontosabb és a világ egyik legjelentősebb légi kikötőjének számító Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér (Paris-Charles de Gaulle Airport – IATA: CDG, ICAO: LFPG), vagy rövidebb nevén a Roissy repülőtér, Párizstól mintegy 25 km-re északkeletre (Roissy) található. A repülőtér, amelynek névadója Charles de Gaulle francia tábornok volt, a le- és felszállással a gépmozgások tekintetében, még a londoni Heathrow [21] repülőterét is megelőzi.

A belváros megközelítése a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérről:

Párizs környéki repülőterek (Orly, Beauvais-Tillé):

Párizs második legjelentősebb légikikötője az Orly repülőtér (Paris-Orly Airport – IATA: ORY, ICAO: LFPO), mely az Eiffel-torony [2] lábától kb. 20 km-re délre található. Az Orly repülőteret a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér [22] 1-es termináljáról való indulással többek között az easyJet fapados légitársaság [23] is használja. Párizs harmadik jelentősebb légikikötője a Beauvais-Tillé repülőtér (Beauvais-Tillé Airport – IATA: BVA, ICAO: LFOB), amely Párizs belvárosától 85 km-re északra helyezkedik el. A diszkont légitársaságok közül, többek között a magyar érdekeltségű Wizz Air fapados légitársaság [24] is, a Párizs környéki Beauvais-Tillé repülőteret használja utazásai során.

A belváros megközelítése az Orly repülőtérről:

A belváros megközelítése a Beauvais-Tillé repülőtérről:

Magyar-Francia miniszótár:
Magyar nyelvenFrancia nyelven
HellóBonjour
Üdv/SziaSalut
Jó napot!Bonsoir!
Jó reggelt!Bonjour!
Jó estét!Bonsoir!
Viszontlátásra!Au revoir!
Úr/UramMonsieur
Asszony/AsszonyomMadame
IgenOui
NemNon
Nem tudomJe ne sais pas
KéremS’il vous plait
Tessék?Comment?
KöszönömMerci
SzívesenDe rien
ElnézéstExcusez-moi (tegezve: Excuse-moi)
BalGauche
JobbDroite
KözelPrés
TávolLoin
EgyUn
KettőDeux
HáromTrois
NégyQuatre
ÖtCinq
HatSix
HétSept
NyolcHuit
KilencNeuf
TízDix
SzázCent
EzerMille
MillióMillion
Elektromosság:

Franciaország [1] területén a 220 Voltos elektromos hálózat van rendszeresítve. A hálózati csatlakozó teljesen megegyezik a mienkkel, mert ez is 2 ágú, ezért nem szükséges az elektromos eszközökhöz adaptert használni.

Biztonság:

Sajnos Párizsban, ahogy London [14], Barcelona [25], és a többi európai nagyváros esetében, úgy itt sincs a közbiztonság a helyzet magaslatán. A forgalmasabb látnivalók és metróállomások környékén rengeteg a zsebtolvaj, akik bandákba tömörülve keresik az áldozataikat. Sokszor verekedéseket provokálva terelik el a figyelmet, míg közbe társaik kivágják a turisták táskáját, vagy egyszerűen levágják annak övtáskáját. A késő esti órákban a belvároson kívüli területeket nem tanácsos felkeresni!

Idegenforgalmi adó:

1994. január 1-től a párizsi városi tanács bevezette az idegenforgalmi adót (taxe de séjour), mely az összes szállás [26] típusra (szálloda [27], panzió [28], apartman [29], kemping [30], stb.) kivetésre került. Az idegenforgalmi adó naponta és személyenként fizetendő, de mértéke (0,15 eurótól 1,07 euróig) a szállás színvonalától függ.

Ünnepnapok, nemzeti ünnepek (országos és regionális) 2011:
Sport:

Párizs életében kiemelt szerepet kap a sport. A város legnépszerűbb sport klubja, a Paris Saint-Germain FC labdarúgócsapata. Párizs leghíresebb sportlétesítménye a 80.000 fő befogadására alkalmas, az 1998-as labdarúgó világbajnokságra készült, Stade de France stadionja. A város életét egész évben rangos sportesemények kísérik végig. A világ leghíresebb kerékpárversenyének (Tour de France) befutója is Párizsban, a Champs-Élysées [8] sugárúton lett kialakítva. A Roland Garros stadion ad otthont minden évben a Francia Nyílt tenisz torna, ismertebb nevén a Roland Garros Tournament viadalainak is.

Gasztronómia, francia konyha:

A franciák által készített ételek általánosságban kalóriaszegényebbek, mint a hagyományos magyar konyha ételei. Reggelijük könnyű tejeskávéból vagy kakaóból és valamilyen péksüteményből, főleg croissant-ból áll. Az ebéd hozzánk hasonlóan, több fogásból áll, előszeretettel fogyasztanak valamilyen húsételt körettel, mártással, esetleg zöldséggel. A legnagyobb szerepe a vacsorának van, amely könnyű, de több fogásból áll. Gyakori, hogy a vacsorát előétellel kezdik, utána frissen sült húsétellel vagy hideg húsokkal, majd sajtfélékkel, gyümölcsökkel folytatják, a végén esetleg édességgel zárják a sort. Az étkezéseknél kiemelt hangsúlyt kapnak az italok, melyek mindig a fogáshoz igazodnak, és általában ezek könnyű vörösborokat jelentenek. A francia konyha mára világhírűvé vált. Az egyik leghíresebb francia séf Guy Savoy, akinek a párizsi 3 Michelin csillagos étterme mellett, többek között a Las Vegas [31]-i Bellagio [32] szállodában is van gourmet étterme.

Vásárlás, divat:

Párizsban két államilag is szabályozott akciós értékesítési “Soldes” időszak van. Az általában 6 hétig tartó akciókra egyszer nyáron kerül sor június és július hónapokban, a téli időszakban pedig, januárban kerítenek sort a leértékelésekre. Ha a luxus áruházak és üzletek termékeiből szeretnénk válogatni, akkor a New York [33]-i Fifth Avenue [34] után a világ második legdrágább útszakaszaként számon tartott Champs-Élysées sugárutat keressük fel. Ha itt már kifogytunk az üzletekből, akkor látogassunk el az Avenue Montaigne sugárútra, melyet a kaliforniai Beverly Hills [35]-i Rodeo Drive útszakaszához hasonlítanak. Párizs világhírű bevásárlóközpontja a Lafayette áruház (Galeries Lafayette), amely a londoni Harrods [14] áruházához hasonlóan, egy impozáns épületben került kialakításra. A 10 emeletes Lafayette áruház 1893-ban nyitotta meg a kapuit. Az áruházban 63 üzlet várja a vásárlókat, az ínyencek a gourmet éttermekben próbálhatják ki az ételkülönlegességeket.

A francia áruház cég a nevével fémjelzett áruházát (Galeries Lafayette), nem olyan régen nyitotta meg a Dubai Mall [36] hatalmas bevásárlóközpontjában.

Néhány ismertebb bevásárlóközpont: Le Bon Marché, Forum des Halles, La Samaritanie, Printemps.

Párizs legnagyobb élelmiszer piaca a Rungis. A világ leghíresebb gourmet éttermei is innen szerzik be alapanyagaik nagy részét. A piac Párizs belvárosától 11,6 km-re, az Orly repülőtértől mindössze 2-km-re található, és legkönnyebben a RER C vonalát használva közelíthető meg.

Képgaléria:

Fel az oldal tetejére [37]

[38] [39]
Párizs – Utazási tippek, Hasznos információk
Értékelés