Kezdőlap » Repülőjegyek » Fapados repjegyek » Valóban olcsó a fapados repülőjegy?
0

Valóban olcsó a fapados repülőjegy? 11/01/04

Szerző:

– Fapados A fapados jelzővel az átlagosnál olcsóbb repülőjegyeket kínáló, alacsony költségvetésű (low-cost), és a rendszerint alacsonyabb szolgáltatást is nyújtó diszkont légitársaságokat (Wizz Air, easyJet, Ryanair, Flybe, Air Berlin, Germanwings) […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Fapados

A fapados jelzővel az átlagosnál olcsóbb repülőjegyeket kínáló, alacsony költségvetésű (low-cost), és a rendszerint alacsonyabb szolgáltatást is nyújtó diszkont légitársaságokat (Wizz Air, easyJet, Ryanair, Flybe, Air Berlin, Germanwings) szokták illetni.

– Valóban olcsó a fapados repülőjegy?

A válasz igen is meg nem is. Igen mert, már-már néha tényleg szinte rendkívül nevetséges áron vásárolhatunk a diszkont légitársaságok által kínált olcsó fapados repülőjegyekből az indulás előtt néhány hónappal. Egy Budapest-London oda-vissza (indulás: Ferihegyi repülőtérérkezés: Luton repülőtér) útvonalat az indulás előtt 2-3 hónappal lefoglalva, minden költséggel együtt, már 10-15 ezer Ft-ból is megúszhatjuk. A fapados légitársaságok üzletpolitikája az, hogy a járat indulása előtt több hónappal már az olcsó repülőjegyeket felkínálva, bebiztosítják az ülőhelyek nagy részét, ezáltal fenntartva a légitársaság hosszú távú működését, majd a fennmaradó helyeket a járat indulásához igazítva értékesítik úgy, hogy az indulás napjához közelítve folyamatosan emelik meg a még megmaradt férőhelyek árait. Ezért, ha az indulásunk közelít a kívánt dátumhoz, érdemesebb a hagyományos légitársaságok repülőjegy kínálatát is áttekinteni, mert előfordulhat, hogy minden költséggel együtt is olcsóbb repülőjegyet találunk a nagyobb légitársaságok (British Airways, Air France, Lufthansa, KLM, Malév) kínálatában. Számoljunk azzal is, hogy a hagyományos légitársaságok többnyire a célállomások elsődleges repülőtereit (London – Heathrow repülőtér, Párizs – Charles de Gaulle repülőtér) használják, amivel időt és pénzt takaríthatunk meg (olcsóbban és gyorsabban érhetjük el a célállomások központját), ellenben a fapados légitársaságok által használt másod (London – Luton repülőtér, Párizs – Orly repülőtér) illetve harmadlagos (London – Gatwick és Stansted repülőtér, Párizs – Beauvais repülőtér) repülőterekhez képest.


Wizz Air fapados (diszkont) légitársaság

Wizz Air fapados légitársaság

Olcsó szállások Európa nagyvárosaiban – London, Párizs, Róma, Prága

Budapest-London repülőjegy árak összehasonlítása:

Az alábbi táblázatban a Budapestről járatokat indító két nagy fapados légitársaság (Wizz Air, easyJet) repülőjegy árait hasonlítottuk össze. A repülőjegy árak a teljes oda-vissza (retúr) út árát tartalmazzák, minden költséggel (repülőjegy ára, illeték, kiállítási költség, check-in, adó) együtt. Az összehasonlítást 2011. január 3-án a délelőtti órákban (11:00) végeztük el, az oldalunkon található repülőjegy keresőn keresztül. A kiindulási naphoz (2011. január 3.) plusz napokat adtunk hozzá, hogy jobban szemléltessük a repülőjegyek árainak alakulását. A táblázatban feltüntetett repülőjegy árak, amelyek csak tájékoztató jellegűek az alábbiakat tartalmazzák:

 • 1 fő (felnőtt)
 • retúr (oda-vissza) repülőjegy
 • turista osztály
 • átszállás nélküli repülés
 • indulás: budapesti Ferihegyi repülőtér
 • érkezés: London Luton repülőtér
 • 7 napos visszaindulás
 • plusz szolgáltatás (poggyász) igénylése nélkül
 • minden költség (repülőjegy ára, illeték, kiállítási költség, check-in, adó)

Az alábbi táblázatban a magyar érdekeltségű Wizz Air és az easyJet fapados légitársaságok Budapest-London közötti oda-vissza útvonalának 2011-es repülőjegy árai találhatóak meg:

január 3.január 4.január 24.február 3.február 24.március 3.március 24.
Wizz Air68 980 Ft48 980 Ft13 980 Ft11 980 Ft16 980 Ft13 980 Ft13 980 Ft
easyJet71 894 Ft71 894 Ft25 694 Ft18 294 Ft23 894 Ft15 494 Ft17 294 Ft

A fenti táblázatban is látható, ha esetleg az indulás napján vagy másnapján szeretnénk fapados repülőjegyet vásárolni, akkor a fennmaradó repülőjegyeket jóval magasabb áron kapjuk meg az átlagosnál. Az is előfordulhat, hogy az indulásunk napján egyáltalán nem tudunk a fapados légitársaságok által kínált repülőjegyekből vásárolni. Az alábbi példánkban a kiindulási napon (2011. január 3. 11:00), mindkét fapados légitársaság (Wizz Air, easyJet) esetében a délutáni járatok teljesen megteltek, csak a késő esti járatokra volt még néhány szabad hely. Ha a repülőjegy vásárlásunk éppen az indulás napjára esik, akkor érdemesebb inkább a hagyományos légitársaságok kínálatát áttekinteni, mert még átszállással is, jóval olcsóbban juthatunk hozzá a repülőjegyhez.


Az alábbi táblázatban az ír Ryanair fapados légitársaság 2011-es repülőjegy árai találhatóak meg. A légitársaság Magyarországról, csak a londoni Stansted repülőtérre indít járatokat. A repülőjegyek lekeresésénél ugyan azokat a feltételek alkalmaztuk, mint az előző táblázat esetében.

január 3.január 4.január 24.február 3.február 24.március 3.március 24.
Ryanair nem volt szabad hely73 080 Ft10 560 Ft8 600 Ft11 200 Ft15 120 Ft9 160 Ft
Összegzés a fapados repülőjegy árakról:

A táblázatokból is kitűnik, hogy a Budapest-London útvonalat a Ferihegyi repülőtérről való indulással a három diszkont légitársaság közül, a Ryanair és a Wizz Air fapados légitársaság kínálja a legolcsóbban.

Olcsó fapados repülőjegyek - easyJet, Wizz Air, Ryanair, Air Berlin
Fapados légitársaságok árpolitikája:
 • többnyire nem a célállomások elsődleges repülőtereit használják
 • a repülőgépek repülési idejét logisztikailag a lehető leghatékonyabb módon számítják ki
 • a flottájuk inkább kevesebb férőhelyű (100-180 fős) repülőgépeket tartalmaz
 • az utasoknak a repülés közben alacsonyabb szolgáltatásokat nyújtanak (pl.: étkeztetés)
 • összességében alacsonyabb szolgáltatásokat nyújtanak, mint a hagyományos légitársaságok
 • az egyéb szolgáltatásokat (pl.: ülés nagyobb lábtérrel, elsőbbségi beszállás) külön díjhoz kötik
 • a poggyászért külön díjat számítanak fel
 • a keresettebb időszakokban (pl.: iskolai szünet) megemelik az áraikat
 • a hétvégi járatok általában drágábbak a hétköznapiaknál

Tipp:

Ne feledjük, hogy a fapados légitársaságok többnyire a célállomások másod illetve harmadlagos repülőtereit használják. A repülőjegy megvásárlásánál még kalkuláljuk bele a célállomás megközelítéséhez szükséges költséget is. Párizs esetében, ha a harmadlagos Beauvais repülőtérre érkezünk, onnan közel 90 km még Párizs belvárosa. Ha a legolcsóbb megoldást, a reptéri transzfer buszt választjuk, akkor is személyenként 15 euró (oda-vissza 30 euró) plusz költséggel még számoljunk.

A fapados légitársaságoknál általában a január, február, és márciusi hónap számít a legolcsóbb időszaknak.

Fel az oldal tetejére

Valóban olcsó a fapados repülőjegy?
Értékelés

« »

Cimkék: easyJet, fapados, fapados légitársaság, fapados repülőjegy, légitársaság, London, olcsó repülőjegyek, Ryanair, Wizz Air


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

0 hozzászólás

Szóljon hozzá!