Kezdőlap » Legnépszerűbb városok » Párizs » Párizs – Utazási tippek, Hasznos információk
1

Párizs – Utazási tippek, Hasznos információk 11/10/11

Szerző:

– Párizs (Paris) Párizs, amely egyben Franciaország fővárosa is, a Szajna két partján terül el. Az ország északi részében, az Ile-de-France régió középpontjában található Párizs, az agglomerációs területet is beleszámolva, […]


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés küldése e-mailen pdf

– Párizs (Paris)

Párizs, amely egyben Franciaország fővárosa is, a Szajna két partján terül el. Az ország északi részében, az Ile-de-France régió középpontjában található Párizs, az agglomerációs területet is beleszámolva, jelenleg Európa egyik legnépesebb városa, a közel 12 milliós lakosságával. A város népsűrűsége igen nagy, a belvárosok összehasonlításában, a New York-i Manhattan városrész után, a legsűrűbben lakott nyugati típusú belvárosként tartják számon. Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központjának számít, de komoly befolyása van a politikára, a divatra, és legfőképp a művészetekre is. Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra és szeli ketté (északi Jobb Part, déli Bal Part) a várost. Párizsban több kisebb domb is található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre (130 m) és a Buttes-Chaumont a jobb parton. Párizs két leghíresebb nyilvános kertje a Tuileries Kert (Jardin des Tuileries), amely a Louvre Múzeum (Musée du Louvre) és a Concorde tér (Place de la concorde) között helyezkedik el, valamint a 22,5 hektár területű Luxemburg-kert (Jardin du Luxembourg), mely a Szajna bal partján terül el. A város határaihoz két erdős park, a nyugati oldalon a Bois de Boulogne, a keleti oldalon pedig, a Bois de Vincennes is csatlakozik.

A világban New York, London és Róma városát is megelőzve, Párizs a legnépszerűbb úti cél a turisták körében, több mint 30 millió évi látogatóval.

Párizs kerületei:

Párizst 20 közigazgatási kerületre osztották fel, melyeket további 4-4 negyedre is szétosztottak. Párizs kerületei az alábbiak: Louvre (I.), Bourse (II.), Temple (III.), Hotel-de-Ville (IV.), Panthéon (V.), Luxembourg (VI), Palais-Bourbon (VII.), Élysée (VIII.), Opéra (IX.), Enclos Saint-Laurent (X.), Popincourt (XI.), Reuilly (XII.), Gobelins (XIII.), Observatoire (XIV.), Vaugirard (XV.), Passy (XVI.), Batignolles-Monceau (XVII.), Butte-Montmartre (XVIII.), Buttes-Chaumont (XIX.), Ménilmontant (XX.).

Párizs térkép - Paris Map

Párizs térkép


Párizsi kerületek és történelmi központok:
 • Place de la Bastille (ahol egykoron a Bastille börtön állt, ma többnyire tüntetések színhelye)
 • Place de la Concorde (a téren áll a Luxor Obeliszk emlékoszlop, innen csupán 1 km távolságra található a nyolcszögletű Place Vendome tér 15-ös száma alatt a híres Hotel Ritz szálloda)
 • Champs-Élysées (a sugárút végén a Diadalív emlékműve tekinthető meg)
 • Les Halles (ezen a területen található a Forum des Halles bevásárlóközpont, a világhírű Rungis piac, és a Grévin Viasz Múzeum is)
 • Le Marais (itt található a Carnavalet Múzem és a Picasso Múzeum valamint Victor Hugo otthona is)
 • Montparnasse (ezen a területen található a 210 méter magas Montparnasse-torony is)
 • Avenue de l’Opéra (ezen a sugárúton található az Opera épülete és a Lafayette áruház is)
 • Quartier Latin (a latin negyed a Szajna bal partján található)
 • Faubourg Saint-Honoré (itt található a francia köztársasági elnök rezidenciája az Elysée Palota is)
 • La Défense (a világ egyik legnagyobb üzleti központjaként számon tartott rész Párizs külvárosában található, itt van felállítva a hatalmas Grand Arche emlékmű is)

Hivatalos nyelv:

A hivatalos nyelv a francia, de a közeli Londonból és az Egyesült Államok területéről nagyszámban érkező turisták végett, a látogatottabb nevezetességek környékén az angol nyelvet is elég jól beszélik.

Időjárás, éghajlat:

Párizsban a tipikus nyugat-európai óceáni éghajlat uralkodik. A nyári napok általában melegek, az átlagos hőmérséklet 15 és 25 °C között ingadozik. Minden évben, azonban van néhány nap, amikor a hőmérséklet 32 °C fölé emelkedik. Tavasszal és ősszel a napok általában enyhék. Esőre egész évben lehet számítani, bár Párizs nem számít különösen esős területnek, de hirtelen záporok bármikor kialakulhatnak.

Időeltolódás:

Párizs ugyan abba az időzónába esik, mint Magyarország, ezért nem kell óránkat átállítani, ha Párizsba érkezünk.

Olcsó fapados repülőjegy Párizsba - Wizz Air, easyJet, Ryanair

Tömegközlekedés:

Párizsban a legjelentősebb tömegközlekedés eszköz a metró (francia nyelven: Métro de Paris, angol nyelven: Paris Métro), amely 16 (1-től 14-ig számozva, és további 2 kisebb – 3bis és 7bis – vonallal) színnel is megkülönböztetett metróvonalból áll. A szerelvények főként a föld alatt közlekednek, a metróhálózat hossza eléri a 214 km-t. A New York-i metró (New York Subway) kialakításához hasonlóan a párizsi metró is többnyire kétirányú alagutakból áll, ellentétben a londoni metró (London Underground) kialakításával. A párizsi metró 300 állomást (384 megálló) érintve, több mint 4,5 millió utast szállít naponta, mellyel a moszkvai metró után Európa második legforgalmasabb metróhálózatának számít. A metrók bejáratát Metro vagy Metropolitain táblák jelölik. A metrószerelvények vasárnaptól csütörtökig 05:30-00:40 között, pénteken 05:30-01:15 között, és szombaton 05:30-2:15 között közlekednek. A legtöbb vonalon csúcsforgalomban 2 percenként, vasárnaponként és ünnepnapokon pedig, 8-10 percenként indulnak a szerelvények. A RER elővárosi gyorsvasút 5 vonalon (A, B, C, D, E) mintegy 571 kilométernyi pályaszakaszon közlekedik, amelyeket a metró mintájára még színekkel is megkülönböztettek. A RER hálózat 246 állomást érint, köztük a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőteret (B vonal), az Asterix Park (B3 vonal), és a Disneyland Park (A vonal) létesítményét is. Az Eurostar vasúttársaság HS1 (High Speed 1) motorvonatai által, a La Manche csatorna alatt húzódó 51,5 km hosszú Csatorna-alagúton (Csalagút) áthaladva, London központi pályaudvarát, a St. Pancras állomást is könnyedén elérhetjük. Ezt a Párizs-London közötti 492 km-es útszakaszt, mindössze 2 óra 15 perc alatt teszik meg az Eurostar szerelvényei.

Az egy útra szóló vonaljegy (Ticket t+ vagy T + Ticket), amely 1,70 euróba (a 10 darabos carnet kiszerelés már csak 12,50 euró) kerül, több tömegközlekedési eszköz igénybe vételére is feljogosít, de az érvényesítéstől csupán fél óráig használható. A vonaljeggyel az érvényesség idején belül használhatjuk a teljes metróhálózatot, a teljes RATP autóbusz hálózatot (kivéve a repülőtéri Orlybus és Roissybus járatait), a teljes villamoshálózatot, a Montmartre siklót, és a város határain belül (1. zóna) a RER gyorsvasút hálózatát.


Paris Metro Pass, Paris Visite Pass:

A Paris Metro Pass vagy másik nevén a Paris Visite Pass egy plasztik kártya, mellyel a Párizsba látogatóknak a tömegközlekedési eszközök használatát szeretnék megkönnyíteni. A Paris Metro Pass által korlátlanul igénybe vehető a metró, a villamosok, a buszok, a RER gyorsvasút, a Montmartre sikló, a Montmartrobus és Noctambus, valamint az SNCF vonatok. A Paris Visite Pass több napos (1, 2, 3, és 5 napos), és többféle kiszerelésben (felnőtt, gyermek) is kapható, és zónákra (1-3. zóna és 1-6. zóna) lebontva is megvásárolható, az alábbi weboldalon: Paris Metro Pass

Az 1-6. zóna alá esik többek között a Versailles-i kastély, a Disneyland Park, és a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér is.

Párizsi Metró és RER térkép - Paris Metro Map

Párizsi Metró és RER térkép


Taxi:

Párizsban és annak külvárosi részein, mintegy 16.000 engedéllyel rendelkező taxi közlekedik. A legálisan tevékenykedő speciálisan felszerelt taxikat a jármű tetején lévő “Taxi Parisien” tábláról lehet könnyedén felismerni. Ha a tábla világít, akkor a taxikat az utcán is le lehet inteni, amiért külön nem számolnak fel díjat. A taxik háromféle tarifa alapján számítják ki a viteldíjat. Az A tarifa csak Párizs határain belül érvényes, és csak is 10:00-17:00 között. A B tarifa Párizs határain belülre 17:00-22:00 között, a város határán kívülre, beleértve az Orly és Roissy repülőtereket is, 07:00-19:00 között kerül felszámításra. A C tarifa a város határain belül érvényes a vasárnapi napokon 00:00-07:00 között, a külvárosi részeken pedig, vasárnaponként és munkaszüneti napokon 19:00-07:00 között lép életbe. Néhány párizsi taxitársaság:

 • Alpha Taxis: 01 45 85 85 85
 • Taxis Bleus: 0 891 70 10 10 (a hívás díja: 0.22 euró/perc)
Batobus:

A Batobus egy különleges közlekedési forma Párizsban. Azoknak a turistáknak találták ki elsősorban, akik szeretnék elkerülni a tömegközlekedési eszközök, főleg a metró, zsúfoltságát. A sétahajók, január hónap kivételével egész évben közlekednek, a Szajna jobb és bal partja között 8 állomást érintve. A sétahajókázás közepette a Grenelle híd előtt a New York-i Szabadság-szobor (Statue of Liberty) 11,5 m magas replikáját is megtekinthetjük.

 • A Szajna bal partján található állomások: Eiffel-torony (Tour Eiffel), Orsay Múzeum (Musée d’Orsay), Saint-Germain-des-Prés apátság, Notre-Dame székesegyház, Jardin des Plantes botanikus kert.
 • A Szajna jobb partján található állomások: Városháza (Hotel de Ville), Louvre Múzeum (Musée du Louvre), Champs-Élysées sugárút (Avenue des Champs-Élysées).
 • Batobus jegyárak, 2011: 1 napos – 14 euró (16 éves kor alatt 7 euró), 2 napos – 18 euró (16 éves kor alatt 9 euró), 5 napos – 21 euró (16 éves kor alatt 10 euró), éves bérlet – 60 euró (16 éves kor alatt 38 euró)
 • Batobus online jegyvásárlás: Batobus Tickets
Párizs és környékének nevezetességei, látnivalói:

Párizsban rengeteg építészeti remekmű található, az egyik leglátogatottabb építmény az Eiffel-torony, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A kiemelkedő építmények közé sorolható még a Champs-Élysées sugárút végpontján a Charles de Gaulle téren felállított Diadalív emlékmű, az Opera épülete, a Sacré-Coeur székesegyház, a városháza épületegyüttese a Hotel de Ville, és a Concorde téren látható Luxor Obeliszk emlékoszlop is. Párizs a művészetek fellegvára, nagyon sok múzeum és galéria található a városban, melyek közül a legjelentősebb az Orsay Múzeum, a világörökség listáján is szereplő Louvre Múzeum, és a Pompidou Központ épületében található Kortárs Művészeti Múzeum. Néhány kevésbé ismert párizsi múzeum: Grévin Viasz Múzeum, Fragonard Parfüm Múzeum, Rodin Múzeum.

A Louvre Múzeum jelenleg a világ leglátogatottabb művészeti múzeumaként van számon tartva.

Párizs messze leghíresebb látnivalója az Eiffel-torony, melyet évente közel 6 millió látogató keres fel.

Párizs és térsége mintegy 3.800 történelmi emléket tartalmaz, melyből négy az UNESCO világörökség részét is képezi.

A múzeumok és műemlékek, valamint a kiemelt parkok területére csak vakvezető kutyát szabad bevinni! Aki ezt figyelmen kívül hagyja, 475 euróig terjedő bírságot kockáztat!

Néhány párizsi nevezetesség és látnivaló a teljesség igénye nélkül:
Néhány Párizs környéki nevezetesség és látnivaló a teljesség igénye nélkül:
Különleges modern párizsi épületek:
 • Centre Georges-Pompidou (Pompidou Központ) – Kortárs Művészeti Múzeum, Kultúra és Szabadidő Központ
 • Forum des Halles – Bevásárlóközpont
 • Cité des Sciences – Tudományos Múzeum, Planetárium
 • La Géode – IMAX színház
 • Grand Arche (La Défense) – Emlékmű (Modern Diadalív) benne Kilátó, Kiállítási központ, Kormányzati hivatalok
Párizs kártya (Paris Pass):

A Párizs kártya (Paris Pass), ingyenes és soron kívüli belépést biztosít, több mint 60 párizsi nevezetesség és látványosság megtekintéséhez. A Paris Pass által ingyenesen meglátogatható nevezetességek között olyan népszerű látnivalók szerepelnek, mint az Eiffel-torony (Tour Eiffel), az Orsay Múzeum (Musée d’Orsay), a Louvre Múzeum (Musée du Louvre), a Grévin Viasz Múzeum (Musée Grévin), a Diadalív (Arc de Triomphe), a Notre-Dame székesegyház, a Panthéon templom, a Montparnasse-torony (Tour Montparnasse), a Fragonard Parfüm Múzeum (Musée de la Parfumerie Fragonard), vagy éppen a Versailles-i kastély (Cháteau de Versailles). A Paris Pass a párizsi nevezettességek és látványosságok díjtalan meglátogatásán kívül, még a tömegközlekedési eszközök ingyenes használatára is feljogosít a kártya lejártáig. Korlátlan utazást biztosít az 1-3. zónán belül (lefedi Párizs központját), a párizsi metró, a RER gyorsvasút hálózat, a buszok, a villamosok, az SNCF Overland elővárosi vonatok, és a Montmartre sikló használatakor.

Párizsi Magyar Konzulátus:
 • Konzulátus címe: 7 Square Vergennes, 75015 Paris
 • Konzulátus megközelítése: metró (M12 vonal, Vaugirard megálló)
 • Konzulátus telefonszáma: (00) (33) (1) 56 81 02 31, (00) (33) (6) 83 25 43 62 (ügyelet), (00) (33) (1) 43 26 06 27 (fax)
 • Konzulátus ügyfélfogadási ideje: 09:00-12:30 (hétfő-péntek) valamint 15:00-17:00 (kedden és csütörtökön
Telefonálás, Fontosabb telefonszámok:
 • SOS (Rendőrség, Tűzoltóság, Mentők): 112
 • Rendőrség: 17
 • Tűzoltóság: 18
 • Mentők: 15
 • Sürgősségi orvosi ellátás: 01 47 07 77 77
 • Párizsi telefonszám tárcsázása esetén: 00 33 xx xx xx xx xx
 • Párizsból tárcsázva egy budapesti telefonszám esetén: 00 36 1 xxx xxxx

Párizsban a 10 számjegyű telefonszámok vannak érvényben.

Amennyiben mobiltelefonnal szeretnénk telefonálni, akkor érdemesebb egy pre-paid SIM kártyát vásárolni hozzá, a nagyobb mobilhálózatok (Orange, Bouygues Telecom, SFR) üzleteiben.

Párizsi nemzetközi repülőtér (Paris-Charles de Gaulle Airport):

Franciaország legfontosabb és a világ egyik legjelentősebb légi kikötőjének számító Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér (Paris-Charles de Gaulle Airport – IATA: CDG, ICAO: LFPG), vagy rövidebb nevén a Roissy repülőtér, Párizstól mintegy 25 km-re északkeletre (Roissy) található. A repülőtér, amelynek névadója Charles de Gaulle francia tábornok volt, a le- és felszállással a gépmozgások tekintetében, még a londoni Heathrow repülőterét is megelőzi.

A belváros megközelítése a Párizs-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérről:

 • a RER B elővárosi gyorsvasutat használva, melynek viteldíja 9,10 euró (2011)
 • a Roissybus által, amely a párizsi Opera megállójáig közlekedik és viteldíja 10 euró (2011)
 • a 2-es terminálról a TGV nagysebességű vonatait használva
 • gépkocsival az A1-es autópályán keresztül
Párizs környéki repülőterek (Orly, Beauvais-Tillé):

Párizs második legjelentősebb légikikötője az Orly repülőtér (Paris-Orly Airport – IATA: ORY, ICAO: LFPO), mely az Eiffel-torony lábától kb. 20 km-re délre található. Az Orly repülőteret a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljáról való indulással többek között az easyJet fapados légitársaság is használja. Párizs harmadik jelentősebb légikikötője a Beauvais-Tillé repülőtér (Beauvais-Tillé Airport – IATA: BVA, ICAO: LFOB), amely Párizs belvárosától 85 km-re északra helyezkedik el. A diszkont légitársaságok közül, többek között a magyar érdekeltségű Wizz Air fapados légitársaság is, a Párizs környéki Beauvais-Tillé repülőteret használja utazásai során.

A belváros megközelítése az Orly repülőtérről:

 • a RER B elővárosi gyorsvasutat használva, mely az Antony vasútállomásig közlekedik
 • a RER C elővárosi gyorsvasutat használva, mely a Pont de Rungis vasútállomásig közlekedik
 • az Orlybus által
 • az Air France buszok által

A belváros megközelítése a Beauvais-Tillé repülőtérről:

 • a repülőtér által működtetett shuttle buszokkal, melyek kb. 75 perc alatt érik el, a Diadalív emlékművétől nyugatra, mintegy 1 km-re lévő állomást (egyszeri viteldíj: 13 euró, 2011)
 • a Beauvais vasútállomásról (4 km-re található a repülőtértől), mely a párizsi Gare du Nord állomással van összekötetésbe
 • a Beauvais belvárosából induló távolsági autóbuszokkal
Magyar-Francia miniszótár:
Magyar nyelvenFrancia nyelven
HellóBonjour
Üdv/SziaSalut
Jó napot!Bonsoir!
Jó reggelt!Bonjour!
Jó estét!Bonsoir!
Viszontlátásra!Au revoir!
Úr/UramMonsieur
Asszony/AsszonyomMadame
IgenOui
NemNon
Nem tudomJe ne sais pas
KéremS’il vous plait
Tessék?Comment?
KöszönömMerci
SzívesenDe rien
ElnézéstExcusez-moi (tegezve: Excuse-moi)
BalGauche
JobbDroite
KözelPrés
TávolLoin
EgyUn
KettőDeux
HáromTrois
NégyQuatre
ÖtCinq
HatSix
HétSept
NyolcHuit
KilencNeuf
TízDix
SzázCent
EzerMille
MillióMillion
Elektromosság:

Franciaország területén a 220 Voltos elektromos hálózat van rendszeresítve. A hálózati csatlakozó teljesen megegyezik a mienkkel, mert ez is 2 ágú, ezért nem szükséges az elektromos eszközökhöz adaptert használni.

Biztonság:

Sajnos Párizsban, ahogy London, Barcelona, és a többi európai nagyváros esetében, úgy itt sincs a közbiztonság a helyzet magaslatán. A forgalmasabb látnivalók és metróállomások környékén rengeteg a zsebtolvaj, akik bandákba tömörülve keresik az áldozataikat. Sokszor verekedéseket provokálva terelik el a figyelmet, míg közbe társaik kivágják a turisták táskáját, vagy egyszerűen levágják annak övtáskáját. A késő esti órákban a belvároson kívüli területeket nem tanácsos felkeresni!

Idegenforgalmi adó:

1994. január 1-től a párizsi városi tanács bevezette az idegenforgalmi adót (taxe de séjour), mely az összes szállás típusra (szálloda, panzió, apartman, kemping, stb.) kivetésre került. Az idegenforgalmi adó naponta és személyenként fizetendő, de mértéke (0,15 eurótól 1,07 euróig) a szállás színvonalától függ.

Ünnepnapok, nemzeti ünnepek (országos és regionális) 2011:
 • Január 1.: Újév
 • Március 22. és Április 25. között: Húsvét hétfő
 • Május 1.: A munka ünnepe
 • Május 8.: Győzelem 1945
 • Május 20.: Mennybemenetel
 • Május 30.: Pünkösdhétfő
 • Július 14: Bastille bevételének napja
 • Augusztus 15: Nagyboldogasszony ünnepe
 • November 1.: Mindenszentek
 • November 11.: Fegyverszünet 1918
 • December 25.: Karácsony
Sport:

Párizs életében kiemelt szerepet kap a sport. A város legnépszerűbb sport klubja, a Paris Saint-Germain FC labdarúgócsapata. Párizs leghíresebb sportlétesítménye a 80.000 fő befogadására alkalmas, az 1998-as labdarúgó világbajnokságra készült, Stade de France stadionja. A város életét egész évben rangos sportesemények kísérik végig. A világ leghíresebb kerékpárversenyének (Tour de France) befutója is Párizsban, a Champs-Élysées sugárúton lett kialakítva. A Roland Garros stadion ad otthont minden évben a Francia Nyílt tenisz torna, ismertebb nevén a Roland Garros Tournament viadalainak is.

Gasztronómia, francia konyha:

A franciák által készített ételek általánosságban kalóriaszegényebbek, mint a hagyományos magyar konyha ételei. Reggelijük könnyű tejeskávéból vagy kakaóból és valamilyen péksüteményből, főleg croissant-ból áll. Az ebéd hozzánk hasonlóan, több fogásból áll, előszeretettel fogyasztanak valamilyen húsételt körettel, mártással, esetleg zöldséggel. A legnagyobb szerepe a vacsorának van, amely könnyű, de több fogásból áll. Gyakori, hogy a vacsorát előétellel kezdik, utána frissen sült húsétellel vagy hideg húsokkal, majd sajtfélékkel, gyümölcsökkel folytatják, a végén esetleg édességgel zárják a sort. Az étkezéseknél kiemelt hangsúlyt kapnak az italok, melyek mindig a fogáshoz igazodnak, és általában ezek könnyű vörösborokat jelentenek. A francia konyha mára világhírűvé vált. Az egyik leghíresebb francia séf Guy Savoy, akinek a párizsi 3 Michelin csillagos étterme mellett, többek között a Las Vegas-i Bellagio szállodában is van gourmet étterme.

Vásárlás, divat:

Párizsban két államilag is szabályozott akciós értékesítési “Soldes” időszak van. Az általában 6 hétig tartó akciókra egyszer nyáron kerül sor június és július hónapokban, a téli időszakban pedig, januárban kerítenek sort a leértékelésekre. Ha a luxus áruházak és üzletek termékeiből szeretnénk válogatni, akkor a New York-i Fifth Avenue után a világ második legdrágább útszakaszaként számon tartott Champs-Élysées sugárutat keressük fel. Ha itt már kifogytunk az üzletekből, akkor látogassunk el az Avenue Montaigne sugárútra, melyet a kaliforniai Beverly Hills-i Rodeo Drive útszakaszához hasonlítanak. Párizs világhírű bevásárlóközpontja a Lafayette áruház (Galeries Lafayette), amely a londoni Harrods áruházához hasonlóan, egy impozáns épületben került kialakításra. A 10 emeletes Lafayette áruház 1893-ban nyitotta meg a kapuit. Az áruházban 63 üzlet várja a vásárlókat, az ínyencek a gourmet éttermekben próbálhatják ki az ételkülönlegességeket.

 • LaFayette áruház nyitvatartási ideje: 09:30-20:00 (hétfő-szombat), zárva (vasárnap)
 • LaFayette áruház címe: 40 Boulevard Haussmann, Paris 75009
 • LaFayette áruház megközelítése: metró (M7 és M9, Chaussée d’Antin – La Fayette megálló), RER gyorsvasút (Auber megálló)

A francia áruház cég a nevével fémjelzett áruházát (Galeries Lafayette), nem olyan régen nyitotta meg a Dubai Mall hatalmas bevásárlóközpontjában.

Néhány ismertebb bevásárlóközpont: Le Bon Marché, Forum des Halles, La Samaritanie, Printemps.

Párizs legnagyobb élelmiszer piaca a Rungis. A világ leghíresebb gourmet éttermei is innen szerzik be alapanyagaik nagy részét. A piac Párizs belvárosától 11,6 km-re, az Orly repülőtértől mindössze 2-km-re található, és legkönnyebben a RER C vonalát használva közelíthető meg.

Képgaléria:

Fel az oldal tetejére

Párizs – Utazási tippek, Hasznos információk
Értékelés

« »

Cimkék: Franciaország, időjárás, Paris Pass, Párizs, Párizs nevezetességei, tömegközlekedés, utazás


Szóljon hozzá, vagy küldjön visszajelzést weboldaláról.

Egy hozzászólás

 
Kovács Zsolt 2019. február 11. Válasz

Üdv! Segítséget kérnék, az lenne a kérdésem, hogy a Párizs Pass kártyával látogatható-e az Eiffel.torony és ha igen milyen formában.Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel:Zsolt.

Szóljon hozzá!